Arama

Kızılgöz (Rutilus rutilus)

Güncelleme: 16 Mayıs 2011 Gösterim: 3.131 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
9 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
260px Blausteinsee Tierwelt 03

Sponsorlu Bağlantılar
Kızılgöz (Rutilus rutilus), sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bütün Avrasya'da yaygın olan bir tatlı su balığı türü.
Kızılgöz su kalitesine fazla önem vermez ve bu yüzden bazı kirlenmiş göllerde ya da ırmaklarda bile hala sağlıklı bir yaşam sürdürmeye devam eder. Hatta ırmakların denize aktığı bölgelerde denizin acı suyunda bile bulunur. 25 ila 45 cm uzunluğa ve 1,5 kilo ağırlığa kadar varabilir. Gümüşümsü renkte vücudu, beyaz renk karnı, kızıl renkli gözleri ve yüzgeçleri vardır. Birbirlerine benzerliklerinden dolayı kızılgöz ile kızılkanat sık karıştırılırlar. Bu ikisini birbirinden ayrıt edebilmek için sırt ve karın yüzgeçlerine bakmak gerekir. Kızılgözün sırt ve karın yüzgeçleri aynı seviyede bulunur, ama kızılkanadın karın yüzgeci sırt yüzgecinden daha geridedir.

Beslenme

Kızılgöz hafif çürümüş bitkiler, su bitkileri, plankton, solucan, böcek larvaları, böcekler, küçük salyangozlar ve midyeler ile beslenir.

Sınıflandırma

Rutilus cinsinin alt türleri şunlardır:
  • Rutilus pigo virgo: Rutilus rutilus'dan tek farkı pullarının daha küçük olmasıdır.
  • Rutilus frisii meideringi: Alp dağları'nın göllerinde ve ırmaklarında yaşar, çok küçük pulları vardır ve boyu 55 cm olabilir.
Kaynak:MsXLabs.Org&Temel Britannica

ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Rutilus20rutilus2000009

Sponsorlu Bağlantılar
18 rutilus

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çamça - Kızılgöz

Sazangiller familyasından, yaklaşık 40-50 cm. uzunluğunda, kızılgöz de denilen bir balık (Leuciscus rutilus). Avrupa tatlı sularında ve Türkiye göllerinde yaşayan çamça Avrupa'da çok avlanır. Yumurtasından tarama, pullarından sahte inci yapımında yararlanılır.

Benzer Konular

18 Şubat 2010 / ahmetseydi Taslak Konular