Arama

Pire (Siphonaptera)

Güncelleme: 15 Haziran 2012 Gösterim: 3.392 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pire (Siphonaptera)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Elektron mikroskobunda bir pire
scanningelectronmicrogr
Pire, Siphonaptera takımını oluşturan kanatsız, küçük, kan emici 1.600 dolayında böcek türüne verilen genel bir addır. Tropik, astropik ve ılıman bölgelerden kutup bölgelerine kadar yayılmış olan bu böcekler özelleşmiş vücut yapıları sayesinde memelilerin ve kuşların derisine tutunarak kanlarını emer, konakları arasında yer değiştirirken son derece tehlikeli hastalıkları da bulaştırabilir. Vebanın insanlara bulaşmasında baş rolü oynayan keme piresi (Xenopsylla cheopis) ve akrabaları ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Pireler dış parazitlerdir. Memelilerin ve kuşların kanlarını emerek yaşamlarını sürdürürler. Boyları 1,5 milimetreden 3,3 milimetreye kadar değişiklik gösterir. Hızlı hareket edebilen genelde koyu renkli canlılardır. Genellikle köpek, kedi, insan, tavşan ve kümes hayvanlarında bulunurlar ve ısırdıkları yerleri uyuşturmak için kullandıkları salgı kaşınıtı yaratır. Alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde deride kızarıklıklar oluşur. Taşıdıkları Yersinia pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı meydana gelebilir.
Pire üç çift güçlü bacağının yardımıyla gövde uzunluğunun 200 katı uzaklığa sıçrayabilir. Erişkin pirelerin uzunluğu 1-10 mm arasında değişir.
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Arthropoda
      • Sınıf: Insecta
        • Familya:
          • Tungidae
          • Pulicidae
          • Coptopsyllidae
          • Vermipsyllidae
          • Rhopalopsyllidae
          • Hypsophthalmidae
          • Stephanocircidae
          • Pygiopsyllidae
          • Hystrichopsyllidae
          • Leptopsyllidae
          • Ischnopsyllidae
          • Ceratophyllidae
          • Amphipsyllidae
          • Malacopsyllidae
          • Dolichopsyllidae
          • Ctenopsyllidae
Pireler küçük, kanatsız, koyu kahve­rengi ve kan emici böceklerdir. Bir pire üç çift güçlü bacağının yardımıyla gövde uzunluğu­nun 200 katı uzaklığa sıçrayabilir. Küçük ve yuvarlak başında yer alan ağız parçalarıyla, üzerinde yaşadığı memelilerin ve kuşların derisini delip kanını emer. Gövdesi yanlardan iyice yassılaşmıştır. Başının gerisinde ve göv­desinde sıralar halinde dikensi çıkıntılar bulu­nur. Gövdesinin biçimi sayesinde üzerinde yaşadığı hayvanın kılları ya da tüyleri arasın­da çok hızlı hareket edebilir. Gövdesindeki arkaya yatık çıkıntılar ise geriye doğru kay­masını engeller.
Dişi pireler yumurtalarını üstünde yaşadık­ları canlıların kılları arasına ya da yaşadıkları çevredeki, pislik ve artıklarla dolu korunaklı yarık çatlaklara bırakır. Böylece yumurtadan çıkan larvalar besin sıkıntısı çekmez. Larvalar çok küçük ve beyaz tırtıllara benzer. Yeterin­ce beslenen larvalar bir tırtıl gibi çevrelerine koza örüp pupa evresine girer. Kozadan erişkin biçimini alarak çıkan pire artık kan emerek beslenmeye hazır bir asalaktır.
Pireler memeliler ve kuşların asalağıdır. Asalağın üstünde yaşadığı canlılara "konak" denir ve pirelerin birçok türü belli bir konakta yaşamayı yeğler. Örneğin Latince bilimsel adı Pulex irritans olan insan piresinin başlıca konağı insandır. Ama pireler sık sık bir konaktan öbürüne geçer ve etçil hayvanlar genellikle avladıkları hayvanlardan pire de alırlar.
Pireler bir konaktan öbürüne kolayca geçebildiklerinden ve kan emerek beslendiklerin­den, hasta olanlardan sağlıklı olanlara mikrop taşıyan tehlikeli hayvanlardır. Ortaçağda mil­yonlarca insanın ölmesine yol açan hıyarcık vebasının lağım faresi olarak da bilinen keme­lerin üzerinde yaşayan pirelerin ısırığıyla in­sanlara bulaştığı anlaşılmıştır. Kemelerin sayısı bir ölçüde azalmış olduğun­dan hıyarcık vebasına günümüzde ender ola­rak rastlanmaktadır. Ayrıca pireler tifüs ile tularemi ya da tavşan vebası adlarıyla tanınan hastalıklara yol açan mikropların taşıyıcıları arasındadır. Sayısı 1.600'ü bulan pire türlerin­den yalnızca küçük bir bölümü gerçekten tehlikelidir. Ama özellikle sıcak ülkelerde yaşayan bazı türler kan emdikleri konakların derisini tehlikeli biçimde örseleyerek şiddetli ağrılara neden olur ve açtıkları yaralar çeşitli mikropların vücuda girmesi için uygun bir ortam yaratır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Pire

Sponsorlu Bağlantılar
pire

Pire parazit yaşayan zararlı bir canlıdır. Pirelerin boyları ortalama 2-4 mm. arasında değişmektedir. Pire türüne göre bu boyutlar az da olsa farklılık gösterebilir. Pire insan,kedi ve köpek başta olmak üzere bir çok canlıya musallat olarak onların kanını emerek beslenir.

Pire üzerine yapıştığı canlının kanını emerken aynı zamanda bir çok bulaşıcı hastalık mikrobunu da çevresine bulaştırır. Pirenin ısırdığı bölgede kaşıntı ve buna bağlı olarak da alerjik vakalar oluşur. Hızla üreyebilen pireler birer salgın hastalık vektörüdürler. Pire küçük ve kanatsız olan ve 1600 kadar türü bulunan zararlı bir haşeredir.

PİRE NASIL ÜRER?
Pireler son derece hızlı üreyen canlılardır. Tek bir pire 1 hafta içerisinde 2000 adet yumurta bırakabilir. Bu derece hızlı üreyebilme yeteneğine sahip olan pire ile mücadele oldukça zordur. Pire yavruları 7 - 10 gün arasında, uygun ortamlarda yumurtalarından çıkarak hızlı bir bir şekilde evrimleşmeye ve ergin birer pire olmaya başlarlar. Pireler yumurtalarını üzerine yerleştikleri canlılardan tutun da hemen her yere yumurtalarını yayarlar. Evlerimizde beslediğimiz hayvanlarımız, eşyalarımız ve hatta insanlar bile pireler için yumurtalarını saklayabilecekleri alanlardır. Pireler hızlı bir şekilde üreyebilmek için bol miktarda kan emmeye ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple üzerine yapıştıkları canlıların kanlarını hızla ve büyük bir iştahla emerler.

PİRELERİN YAŞAM ALANLARI
Pireler hemen her yerde bulunabilirler. En sık görüldükleri yerler ahırlar, hayvanların bulunduğu alanlar ve temiz olmayan hemen her yerdir. Pire yaşamak için sıcak ve nemli ortamları tercih etmektedir. Özellikle evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlarımızın üzerlerine yapışarak hem onları rahatsız etmekte hem de bu şekilde evlerimiz taşınmaktadırlar. Pire evlerimize bir kere dadandı mı ondan kurtulmak oldukça güçtür.
Pire dört mevsimde de yaşamakla birlikte en sık görüldüğü zamanlar sıcak yaz aylarıdır. Bu zamanlar pirelerin hızlı bir şekilde üremelerine olanak sağlayacak koşullar sağlamaktadır. Soğuk kış aylarında da evlerimizde barınabilecekleri yerleri mutlaka bulurlar. Hayvanların tüylerinin arası veya insan vücudu pireler için yaşayabilecekleri kadar ısıyı üretmektedir.

PİRE NASIL BESLENİR?
Pire tek bir şekilde beslenmektedir. O da kan emerek. Üzerine yapıştığı canlı ister hayan olsun ister insan hızla kanını emerler. Pire üzerine yapıştığı canlının kanını özellikle uyku saatlerinde emer.

PİRENİN ANATOMİK YAPISI

Pire yassı vücutlu ve çok güçlü bacakları olan parazit bir canlıdır. Güçlü bacak kasları sayesinde yeryüzünde yaşayan tüm canlılar arasında en uzun mesafeli sıçrayabilen canlıdır. Pirelerin bu derece uzun mesafelere sıçrayabilmesini sağlayan kaslı arka bacakları onlara bir canlıdan diğerine kolayca geçebilme olanağı tanır. Pire çoğunlukla siyah renktedir. Bazı pire türleri kahverengi, kül rengi vb.. renklerde olabilir. Pire ezildiği zaman çıt çıt diye bir ses çıkar. Pirenin arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Güçlü zıplama yeteneği yüzünden pirelerin uçtukları bile sanılmaktadır. Ama pireler uçamazlar.

PİRELERİN BULAŞTIRDIKLARI HASTALIKLAR

Pire üzerine yapıştığı canlının kanını emerken aynı zamanda ona ölümcül bir çok hastalık mikrobunu da bulaştırmaktadır. Kuşların ve memeli bir çok hayvanın kanını emen pire insan kanıyla da beslenmektedir. Mesela pire hastalıklı bir kuşun kanını emdikten sonra bir insanın kanını emmek için üzerine yerleşirse kuş gribi başta olmak üzere bir çok hastalığın bulaşmasına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde hastalıklı bir ineğin, kedinin veya köpeğin kanını emen pire insana çok ciddi şekilde hastalıklar bulaştırabilir.
Vebanın insanlara bulaşmasında baş rolü oynayan keme piresi ve akrabaları ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Taşıdıkları Yersinia pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı meydana gelebilir. Bunların dışında pire ısırması sonucunda; tifüs, dizanteri, alerjik hastalıklar, humma, lezyonlu hastalıklar da bulaşır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
15 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pire
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Pireler (Aphaniptera ya da Siphonaptera) takımından, dışasalak olarak yaşayan böceklere verilen ad. Vücutları yassı, boyları en fazla 5 mm.dir. Kanatları körelmiştir. Kurtçukları organik artıklarla geçinir, erginleri kuşlar ve memelilerden kan emer, birçok bulaşıcı ve tehlikeli hastalığın taşınmasına da neden olurlar. Işıktan kaçar, sıcağı severler. Bilinen türleri 900 kadardır. Başlıcaları insan piresi (Pulex irritans), köpek piresi (Ctenocepalus canis), kuş piresi (Cerratophyllus avium) vb.dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

15 Haziran 2012 / Daisy-BT Taslak Konular
9 Nisan 2009 / BrookLyn Taslak Konular
12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri
4 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük