Arama

Habeş Kurdu (Canis simensis)

Güncelleme: 24 Eylül 2009 Gösterim: 1.336 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Eylül 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Habeş Kurdu (Canis simensis)

Sponsorlu Bağlantılar
habekurdu

Habeş kurdu (Canis simensis), Etiyopya kurdu ya da Habeş çakalı olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından en nadir rastlanan Canis türü. Eskiden "Habeş tilkisi" olarak da adlandırılmıştır, ama uzun bacakları yüzünden "tilki" ismi artık uygun bulunmamaktadır.

Özellikleri


Dış görünümü ile bir çakalı andırmaktadır. Uzunluğu 1 m (+30 cm kuyruk), ayakta dururken boyu 50 cm ve ağırlığı 18-20 kg'ya ulaşır. Rengri kızıl-kahverengi, boynu ve çenesi beyaz olur. Ağzı tilkilerde ki gibi uzundur.

Dağılımı

Sadece Etiyopyanın bazı dağlık bölgelerinde yaygındır. Bale Mountains milli parkı yaşadığı bölgenin merkezini oluşturur. Yaşam alanı, ağaç büyümeyen 3000-4400 m yüksekliklerdir.

Çiftçilerin tarla haline getirdikleri alanlar git gide artık dağların eteklerinide kapsamına alması, habeş kurdunun yaşamaya ihtiyaci olduğu alanları daraltmaktadır. Bol sayıda kemiricileri barındıran otluk alanlar habeş kurdunun işine yaramayan tarlalara dönüşmektedir. 2006 yapılan bir tahmine göre artık sadece 700 adet habeş kurdu kalmıştır ve böylece nesli büyük tehlike altındadır.

Yaşam şekli

Habeş kurdu yediklerini diğer köpekgillerden daha çok seçer. Beslenmesinin %96'sı fare ve kemelerden oluşur. Bunların arasında en sık avladığı hayvan Afrika köstebek kemesi'dir. Beslenmesinin geriye kalan %4'ü diğer kemiriciler, kuşlar, yumurtalar, cüce antiloplar ve leşden oluşur. Habeş kurdu avladığı hayvanlara çoğu kez yuvasına doğru kazarak ulaşır.

Canis cinsinin diğer mensuplarında da olduğu gibi Habeş kurdu da sürüler içinde yaşar. Bu sürü bir baş-çift (alfa çift) tarafından yönetilir ve sayıları 2-13 arası değişir. Ava çıktıklarında önce birlikte gezerler, ama asıl av esnasında tek hayvan sürüden ayrılıp yalnız başına av yapar.

Diğer Canini türlerinden farklı olarak, daha çok gündüz aktif olur.

Taksonomik statüsü

Eskiden Habeş kurdu, tilki ile kurt arasındaki bağlantıyı oluşturan tür olarak görülür ve Simenia adında ayrı bir cinse ayrılırdı. Ancak modern genetik araştırmalardan sonra, Habeş kurdunun en yakın akrabası kurt (Canis lupus) olduğu ve hatta kurta çakaldan bile daha yakın akraba olduğu ortaya çıkmıştır.
Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

29 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Zooloji
29 Ekim 2009 / KisukE UraharA Taslak Konular
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
29 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular