Arama

Bebeğiniz ve Uyku

Güncelleme: 24 Temmuz 2014 Gösterim: 7.625 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
8 Ekim 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Bebeğiniz ve Uyku
Bebeğinizin doğması ile birlikte en çok özleyeceğiniz şey kesintisiz ve deliksiz bir uyku olacaktır. Fakat hiç heveslenmeyin bebeğiniz büyüyene kadar bu özleminizi ertelemeniz gerekecek.
Sponsorlu Bağlantılar

uyku1

Bebeğiniz ilk aylarda kendi ihtiyacı kadar uyuyacak ve bu uyku herhangi bir düzende değil tamamen rastgele ve bebeğinizin isteğine göre olacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe gündüz uykuları azalacak ve uyku zamanı geceye kayacaktır, böylece uyku düzeni sizinkine uyacağı zaman ancak sizde rahat geceler geçirmeye başlayacaksınız. Fakat büyümesiyle daha farklı sorunlar çıkabilecek, örneğin yatma zamanı geldiği zaman sizin yanından ayrılmasını istemeyecek, yanlız kalınca huzursuz olacak ya sizin yanında kalmanızı isteyecek yada sizin yanınıza gelmeye çalışacaktır. Gecenin herhengi bir saati uykusundan kalkıp " kalkın benimle oyun oynayın " diyecektir. Bu sorunları yaşamamak için bebeğiniz büyüdükçe belli bir uyku alışkanlığı ve düzeni sağlamanız bebeğinizin ve sizin avantajınıza olacaktır.

Bebeğinize göstereceğiniz anlayış ve sevgi dolu yaklaşımlar ile bu sorunların üstesinden geleceksiniz.
  • Özellikle geceleri yatma zamanının yaklaşmasıyla birlikte bunu sakince ve huzurlu bir ortamda bebeğinize belli edin, gün boyunca oyun oynayan ve hareket eden bebeğiniz akşama doğru yorulmuş olacaktır. Uyku saatlerinin yaklaşması ile aşırı hareketlerden kaçının sakinleşmesini sağlayın. Oyun oynayacaksa bile daha sakin ve az hareketli bir oyun oynatın. Böylece sakinleşen bebeğiniz daha rahat uyuyacaktır.
  • Bebeğinizin sakinleşmesine ve uyumasına yardımcı olacak güvenli bir emzik kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yaşına uygun olarak yatağına güvenliğinide dikkate alarak ilgisini çekecek bir oyuncak koyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin odasında hafif bir müzik çalabilirsiniz, böylece hem sakinleşmiş olacak hemde sese alışacaktır.
  • Yatağına bağlayacağınız bir müzikli dönence sakinleşmesine ve uykuya yardımcı olacaktır. ( bu tür malzemeleri her zaman güvenlik unsurlarını düşünerek seçin ve kullanın.)
  • Karanlıktan korkmaması için ve sizin onu rahatça kontrol etmeniz için bir gece lambası kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinize güzel sözler, masallar, hikayeler ve ninniler söylemeniz faydalı olacaktır.
  • Belli bir süre onun yanında oturarak veya elini tutarak uykuya hazırlamanız faydalı olabilir.
  • Bebeğinizi asla sallayarak uyutmaya çalışmayın, bu yöntem size başta çok kolay gelse bile, uzun bir zaman boyunca bebeğiniz büyüyene kadar hep sallamak zorunda kalırsınız.
  • Bebeğiniz uyurken onu duymak için bebefon veya görüntülü bebefon kullanabilirsiniz.
  • Geceleri genellikle mama yerine su vererek geceleri acıkmasını ve mama isteğini önleyebilirsiniz.
  • Geceleri altının temiz olmasına özen gösterin böylece hem pişikleri önlemiş olursunuz hemde bebeğinizin huzursuz ve ıslak kalmadan uyumasını sağlarsınız.
  • Uyku alışkanlıkları bebekten bebeğe değişiklik gösterir ve siz bunu yaşadıkça uyku problemlerini daha rahat çözeceksiniz. En önemlisi bütün uyku sorunlarınızı her zaman Doktorunuzla paylaşın.
Her bebeğin uyku düzeni ve alışkanlığı farklılık gösterir ortalama olarak bebekler,


uyku2

1 haftalık'ken yaklaşık 16 saat,
1 aylık'ken yaklaşık 15 saat,
3 aylık'ken yaklaşık 14,5 saat,
6 aylık'ken yaklaşık 14 saat,
1 yaşında yaklaşık 14 saat,
18 aylık'ken yaklaşık 13,5 saat,
2 yaşında yaklaşık 13 saat,
3 yaşında ise yaklaşık 12 saat uyurlar


uyku3

Gece ve Gündüz Uykuları

Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı mutlaka öğretmeniz gerekir. Gündüz yemek yenilir, oyun oynanır, gezmeye gidilir fakat gece olduğunda ise mutlaka yatılır ve uyunur. Bebeğiniz doğduğu günden itabaren bunu anlamalı ve alışmalıdır. Bebeğiniz gündüz ve gece uykuları arasındaki farkı mutlaka anlamalıdır, mümkünse bebeğinizi gündüzleri odasını dışında ve aydınlık bir yerde uyutun, geceleri ise odasında ufak bir gece lambası ile veya karanlıkta uyutun. Gün boyunca oynayan, emekleyen, koşan bebeğinizin dinlenmesi için gündüzleride uyuması gerekecektir. Gündüz uykuları bebeklerin dinlenmesi ve enerji toplaması için gereklidir.




AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
12 Ekim 2008       Mesaj #2
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Bebekleri Sallayarak Uyutmayın

Sponsorlu Bağlantılar
Annelerin bebeklerini uyutmak için salıncakta hızlı sallamasının beyinde ciddi hasara yol açarak, beyin kanamalarına neden olabildiği bildirildi.


Annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da salıncakta hızlı sallamasının beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol açarak, beyin kanamalarına neden olabildiği bildirildi.

Bursa Acıbadem Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, beyin kanamasının, pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebileceğini söyledi. Genel olarak beyin zarları arasında, beyin içerisinde veya kafatası ile saçlı deri arasındaki kanamaların tümüne birden beyin kanamaları denildiğini ifade eden Aksoy, beyin kanamaların en fazla travmaya uğramış olgularda görüldüğünü bildirdi.

Travma sonrası cilt altında oluşan kanamaların özellikle çocuklarda çok önemli sonuçlar doğurabildiğini vurgulayan Aksoy, Çünkü bunlar herhangi bir şekilde tedaviye ihtiyaç göstermese bile, çocuğun kan miktarı az olduğu için, cilt altıyla kafatası arasında biriken kanama çocukta kansızlığa neden olabiliyor. O yüzden bu kanamanın miktarının mutlaka saptanıp çocuğa kan takviye edilmesi gerekiyor dedi.

BEBEK SALLAMA SENDROMU

Prof. Dr. Aksoy, bir başka kanama türünün de beynin son orta ve alt zarı arasında, su toplanması nedeniyle oluşan kanamalar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: Bu durumda problem su toplanmasının içerisine ufak kan sızması şeklinde görülebiliyor. Özellikle ülkemizde annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlış bilgiler sonucunda ayağında ya da bir örtü yardımıyla oluşturulan salıncakta hızlı sallaması beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol açabiliyor.

Bu durumlarda, beyin zarlarının yırtılması, beyinle kafatası kemikleri arasında veya beynin en son zarı arasındaki askı toplardamarları denilen bölümlerin yırtılması sonucunda kanamalar oluşabilir. Annelere çocuklarını bu şekilde sallamamalarını öneriyoruz. Sallamak çocuğun beynini sallamakla eşdeğerdir. Çocuk sallanmadan da uykuya dalacaktır.




Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #3
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Uykusuzluk bebeklerde gelişim bozukluğuna neden oluyor


Bebeklerin günlerinin büyük bir kısmı uyuyarak geçiyor. Birçok ihtiyacın karşılandığı bu uyku devresi, bebeklerin büyümesine de katkıda bulunuyor. Bebeklerin büyümesine yardımcı olan büyüme hormonu bebeklerin derin uykusunda salgılanıyor.

Uyku hemen bütün canlıların olmazsa olmaz fizyolojik ihtiyaçlarından birisidir. Özellikle en gelişmiş ve karmaşık beyin yapısına sahip insanlar için uykusuz yaşam sürdürebilmek mümkün değildir. İnsan yavrusu doğduğunda beyni tamamen gelişmiş ve olgunlaşmış değildir. Beyin ağırlığı yaşamın ilk aylarında iki katına çıkar, ilk yıllarında yeniden iki misli büyür. Bu büyüme süreci içinde yaşamımızı ömür boyu etkileyecek sinirsel bağlantılar oluşturulur ve pekiştirilir. Bu süreç içinde beynin uykuya ihtiyacı her zamankinden daha çoktur. Yeni doğan, günde 19-22 saat uyuyabilir. Daha da önemlisi, bu uykunun %80’e varan oranı, REM Uykusu adını verdiğimiz, rüyaların en sık görüldüğü ve belleğimizin pekiştiği uyku evresi içinde geçer. Sağlıklı büyüme ve zihinsel gelişme için sağlıklı uyku vazgeçilmez bir koşuldur. Bundan başka, büyüme hormonu özellikle derin uyku evresinde salgılanır ve bebeğin/çocuğun düzgün gelişmesinde en önemli rolü oynar. Bu nedenlerle çocuklardaki uyku kalitesini ve süresini bozan problemler, önemli gelişim ve davranış sorunlarına yol açabilirler. Bu problemlerin bir kısmı ısı, gürültü, yatağın rahatsızlığı gibi dış etkenlerden, bazıları sindirim sorunları, diş çıkartma, ağrılar ve acılardan kaynaklanabilir. Çocuklar bilinçlendikçe korkular, endişeler ve huzursuzluklar kötü rüyalar, kabuslar da uykularını zaman zaman olumsuz etkiliyebilir.

Anne-babaların dikkat etmesi gereken bir problem de bebeklerin ve çocukların uykudaki solunumlarının düzgün olup olmadığıdır. Zaman zaman hırıltılı nefes almak veya 1-2 saniye nefes tutmak olağan sayılabilir. Ama horlama, 3-4 saniyeyi aşan nefes kesilmeleri, nefes tutarak çırpınarak uyanma, özellikle dudaklarda hafif de olsa morarmalar, uyku apnesi veya üst solunum yolları direnci adları verilen rahatsızlıkların belirtileridir ve çocuğun mutlaka bir çocuk doktoruna ve gerekirse kulak-burun-boğaz hekimine gösterilmesi gerekir.

Bu sorun bir kaç haftadan çok sürerse ve yakın ailede horlama, uykuda nefes kesilmesi gibi belirtileri olan bireyler varsa çocuğun bir uyku testinden geçmesi gerekli olabilir. Bütün gece, solunum, oksijenlenme, kalp atımı ve uyku EEG’sinin izlendiği ve polisomnografi adı verilen test sonuçlarına göre, sorunun cinsine ve derecesine uygun tedavi belirlenir.

Uykuda horlama veya nefes almada zorlukla ve düzensizlikle ortaya çıkan solunum bozukluklarında beyin, nefes kesilmelerini sonlandırmak için birkaç saniye için bile olsa uyanmak ve hava yollarını açmak zorundadır. Bu kısacık uyanmalar ise uyku devamlılığını bozar, kalitesini düşürür. Sonuç ise davranış bozuklukları, öğrenme güçlükleri, dalgınlık, huysuzluk, aşırı yaramazlık gibi problemlerden gece altını ıslatmaya varan çok sayıda soruna yol açabilir. Atalarımız, “Uyusun da büyüsün!” diye ninni söylerken büyüme hormonunun derin uykuda salgılandığını acaba biliyorlar mıydı?
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
24 Temmuz 2014       Mesaj #4
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Bebeği Uyutmak için ne yapmalı

Bebeğiniz kucağınızda emerken uyumamışsa, onu uyanıkken beşiğine koyunuz. Bazı bebekler, yattıkları yere girmeyi ve yattıkları yerden çıkmayı bir seremoniye dönüştürmeye bayılırlar. Bebeğinizi gözlemleyiniz ve hangi tip olduğunu iyice anlayınız. Şayet bebeğiniz, seremoni tutkunu bebeklerdense, onu yatacağı yere bırakırken, şımartıcı sözler ve ninniler söyleyerek yatırabilir siniz. Bu onun daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Bebeğinizin, kendi kendine uykuya dalması sizin için pek hoş bir hareket olabilir. Ancak, henüz bu davranışı gösteremese, bunun için bir müddet, sabırlı olmalısınız. Bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma alışkanlığını kazanıp, bunu uygulaması için yedinci ayı bulması gerekir. Bebeğinize, kendi kendine uykuya dalma alışkanlıkları kazandırırken, onunla konuşunuz. Sallanan bir beşikte yatması ve ninnilerle sallanması, bebeğinizde kitap okurken uyuma etkisi göstereceğinden, bundan pek hoşlanacaktır. Bu seremoni bir iki ay kadar sürebilir. Daha sonra bebeğiniz, kendiliğinde uyumak veya daha kısa bir seremoniyle uyku dalışına geçecektir.

Bütün bunların pratikte kolay ol madiğim biliyoruz. Ancak, anne de mek, aynı zamanda da sabır abides demektir. Sabrediniz, sonunda bebe ğiniz, sabrınızın karşılığını size vere çektir.

Dördüncü ayın sonunda bebek kundaksız bir şekilde, sırtüstü düz bi yere yatırıldığında, kafasını bir sürey le kaldırabilir. Aynı şekilde, yüzüst” yatırıldığında, başını kaldırıp, önünd bulunan, üzüm tanesi büyüklüğünde ki objeleri dikkatle algılayabilir. Etraf tan duyulacak bir sese neşeyle gülebi lir. Gözleriyle etrafı, bir yandan bir ya na tarayabilir. Önünde yuvarlana küçük bir topu, başım çevirerek taki edebilir. Kendisine ünlendiğini bili bilhassa annesinin sesi yönüne döne bilir. Ayaklan üstüne bastırılmak is tendiğinde, ayaklanna hafifçe ağır verebilir. Çok kısa bir müddet için, tutunarak oturtulabilir.

Kaynak..Bebeği Uyutmak için ne yapmalı -

Benzer Konular

17 Ekim 2013 / HeliX Sağlıklı Yaşam
17 Mart 2017 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
6 Ekim 2011 / HayLaZ61 Sağlıklı Yaşam
12 Temmuz 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük