Arama

Karahanlı Devleti zamanında yapılan camiler hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 17 Ocak 2010 Gösterim: 3.885 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
karahanlı dev. dini mimari açısından yapılan camilerin isimleri.
cHatLaqLady - avatarı
cHatLaqLady
Ziyaretçi
17 Ocak 2010       Mesaj #2
cHatLaqLady - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Karahanlılar'dan kalan en eski yapılar (X.yy.), kerpiçten, tuğla mimariye geçişi göstermektedir. Buhara'nın 40 km. yakınındaki Hazar şehrinde, XI. yy.'dan kalan küçük Degaron Camii'nde kerpiç ve tuğla beraber kullanılmıştır. Cami, plânı ve mimarisi bakımından inanılmaz bir gelişme göstermektedir. İnce ve yuvarlak payeler üzerine dört sivri kemerlerle oturan kubbe, yanlardan tonozlarla çevrilmiş olup, köşelerde birer küçük kubbe ile, küçük ölçüde bir merkezi plân şemasını ortaya koymaktadır.
XI. ve XII. yy.'lar, Karahanlı tuğla mimarisinin parlak bir gelişme devri olmuştur. Eski Merv'in 30 km. yakınındaki Talhatan Baba Camii, artık tamamen tuğladan yapılmıştır. Dikdörtgen biçimindeki cami, yanlara doğru, küçük çapraz tonozlarla genişletilmiş tek kubbeli bir plân gösterir. Cepheler, nişlerle düzenlenmiştir. Bunlarda, tuğlaların çeşitli şekillerde dizilmesinden meydana gelen zengin mimari süslemeler daha sonraki Karahanlı eserlerine öncü olmuştur. XVI. yy.'da Osmanlı Devrinde, Mimar Sinan'ın tek kubbeli camileri, aynı prensiple yanlara doğru genişleterek mekân mimarisi araştırmalarına başlaması bakımından, Talhatan Baba Camii plânı dikkati çeker.
Sponsorlu Bağlantılar
İlk Karahanlı kubbelerinin hafifçe sivrilmesiyle, tipik Selçuklu kubbesi ortaya çıkmış, zamanla Timurlu ve Hint-Türk mimarisinde olduğu gibi, bu kubbeler yüksek bir kasnak ile daha da anıtsal hale getirilmiştir.
Bu dönemin en dikkat çekici unsurları arasında, duvarlardan ana kubbeye geçiş meselesinin halledilmesi için kullanılan geçiş unsurları vardır. Bunların en ilginci, Tim'deki Arap Ata Türbesinde (978) ortaya çıkan "üç dilimli, yonca biçimi tromp" denilen şekildir.

isimleri burada geçiyor.

Benzer Konular

7 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
26 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
12 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Haziran 2015 / Misafir Cevaplanmış