Arama

Mendel Kanunları hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 29 Eylül 2012 Gösterim: 2.487 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu mendelin üç tane kanununu basit bir dilde yazar mısınız! acil lütfen!...
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Eylül 2011       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Mendel kanunları, Avusturyalı bir papaz olan Gregor Mendel'in genetik bilimiyle ilgili olarak bulduğu biyoloji kanunlarıdır.
Manastırın bahçesinde bezelyeleri birbirleriyle çaprazlayarak (eşleştirerek) kalıtım için ilgi çekici sonuçlar buldu. Çalışmalarını yaptığı dönemde kromozom ve genlerin varlığı bilinmemesine rağmen, özelliklerin "faktör" adını verdiği birimlerle nesilden nesile aktarıldığını söyledi. Bahçe bezelyeleriyle yıllarca yapmış olduğu çalışmalarının sonuçlarını 1865'te yayınladığı Bitki Melezleri Üstüne Denemeler isimli eseriyle genetiğin kurucusu olarak kabul edildi.


Mendel'in en önemli deneylerinin konusu bezelye idi. Adi bezelye tanelerinin bazıları düz yuvarlak, bazıları buruşuktur, bazı taneler sarıyken, diğerleri yeşildir, bazı bezelye bitkileri uzun, bazıları kısadır. Bu bitkileri düzenli tozlaşmalara tabi tutan Mendel, yukarıdaki özelliklerin dölden döle nasıl aktarıldığını göstermiştir. İki özelliğin bir araya gelmesi sonucunun bir karakteristik ortalaması olabileceği düşünülebilir. Bazı saf karakterlerin birleşmesinden, gerçekte de bu sonuçlar alınabilir; ama Mendel'in deneylerine göre, iki saf karakterin çaprazından, mesela uzunluk ve kısalıktan melez uzunlar çıkmaktaydı. Uzunluk karakteri, kısalık karakterine baskın olduğundan sonuçta melez bireyler uzun görünümdeydi. Bu tip iki uzun melezin çaprazı sonucunda ise, % 25 oranında saf uzun, % 25 saf kısa, % 50 melez uzun çıkmaktaydı. İki eş saf özellik çaprazlandığında, sadece bu saf özellik ortaya çıkmaktaydı. Mendel kanunlarının esası buna dayanmaktaydı.

Devamı için bakınız: Nükleotid ve Nükleozit
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mendelin çalışmalarının isimleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mendel çalışmaları hakkında bilgi verin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadasşlar kısaca madde halınde mendelın kurallarını yazarmısınız !!

Benzer Konular

28 Aralık 2011 / asety Soru-Cevap
8 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
14 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
2 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış