Arama

Üzgün Balığı (Callionymus ıyra)

Güncelleme: 30 Mart 2012 Gösterim: 1.610 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Üzgün Balığı (Callionymus ıyra)

zgnbalcallionymuslyra2s

Kemiklibalıklardan, ufak bir balık (Callionymus Iyra). Boyu 20-30 cm. kadardır. Genellikle Atlantik Okyanusu'nda ve Akdeniz'de yaşar. Kafası üçgenimsi ve burnu sivridir. Üreme mevsiminde çok güzel renklere bürünen erkeğinin rengi dolayısıyla minelibalık da denir.

CaUionymidae familyasından olan üzgün balığının bilimsel adı Callionymus lyra’dır. Tropik ve ilik bölgelerde denizin dibinde yaşayan üzgün balıklarının boyları ortalama 10-30 cm. arasındadır. Koni biçiminde olan bu balığın karni yassica, sırtı yuvarlak, kafası ise dikdörtgenimsi ve yassıdır. Birbirine yakın mavimsi-yeşil iri gözleri kafasinin üstündedir. Uzatabildiği ağzı büyükçe olup, çenelerinde ufak dişleri mevcuttur. Burnunun ucunda kalın dudakları vardır. Erkek üzgün balığının sirtının rengi sarıdan kahverengiye kadar değişir. Yanlari turuncu olup, karnı beyazdır. Bütün gövdede kirmızımsi bir ton hakimdir. Balığın üzerinde gök mavisi, yeşil, eflatun ve lacivert renkte benekler ve çizgiler vardır. Karın yüzgeçleri koyu mavi, ikinci sırt yüzgeci dikenli ve beneklidir. Bu dikenler hafif zehir taşir. Üzgün bakğinın tüm yüzgeçleri mükemmel gelişmiştir. Uzun sırt ve anüs yüzgeçleri dişisine oranla daha büyüktür. Erkeğin birinci sırt yüzgecinin ön kısmının başinda çok uzun bir diken görülür. Üzgün balığının vücut yapısı hızlı yüzmeye uygun değildir. Derin ve kumluk diplerde ağır hareket ederek yaşar. Ancak iri göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla aniden ileri
doğru fırlayabilir.

Dipte ilerlerken başını hafifçe yukarı kaldırıp sık sık dinlenir. Üzgün balığının solungaç yarıkları pek küçüktür. Solungaç boşluğu ve bununla ilgili kemikler ve kaslar öylesine gelişmiştir ki suyun buralara girmesini balığın solungaç kapaklarının, bir tulumbaya benzeyen hareketleri sağlar.

Üzgün balığı deniz dibindeki küçük kabukluları, yumuşakçaları, salyangozları yer. Üreme mevsimleri ilkbaharda başlar, ağustos sonuna kadar devam eder. Bu süre içinde renkleri ve benekleri daha parlak ve göz alıcı olur ve çift çift gezerler. Çapları 0.8 mm. ‘den daha küçük olan yumurtalarını kiyıların yakınlarına dökerler. Yumurtaların üzerinde peteğe benzeyen şekiller vardır. Yumurtalar döküldükten kısa bir süre sonra yüzeye çıkar, on beş gün sonra çatlarlar. Yavrular yüzeyin yakınında kalır, bir sonraki kış dibe inerler. Üzgün balıklarının erkekleri dişilerine oranla daha çabuk büyürler. Erkeklerin yaşam süreleri beş yıl, dişilerin ise yedi yıldır. Ayrıca erkekler bir defa çiftleştikten sonra ölürler. Üzgün balığının eti yenmez. Denizlerimizde manyat ağlarıyla tesadüfen tutulur.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & kaynak
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
yelzzz - avatarı
yelzzz
Ziyaretçi
7 Ekim 2011       Mesaj #2
yelzzz - avatarı
Ziyaretçi
Erkeklerin yaşam süreleri beş yıl, dişilerin ise yedi yıldır. Ayrıca erkekler bir defa çiftleştikten sonra ölürler.

Kaynak: Üzgün Balığı (Callionymus ıyra)
OZAMAN 5 YIL YAŞAYANI YOKTUR ERKEK BALIKLARDNMsn Happy)
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Mart 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
üzgün balığı

3xytr

Benzer Konular

11 Ocak 2013 / probLem girL Zooloji
19 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
19 Temmuz 2012 / Efulim Arşive Kaldırılan Konular
6 Temmuz 2012 / Efulim Zooloji