Arama

Bayağı Tarla Sıçanı (Microtus arvalis)

Güncelleme: 22 Şubat 2012 Gösterim: 1.182 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Bayağı Tarla Sıçanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bayağı tarla sıçanı (Microtus arvalis), tarla sıçanları cinsleri ile birlikte Arvicolinae alt familyasından bir kemirici türü. En yaygın memeli hayvan türlerinden biridir.

Özellikleri

Tarla sıçanları 9-12 cm uzunluğunda olur, bunun haricinde birde fareler için kısa sayılan, yaklaşık 4 cm uzunluğunda bir kuyruğu vardır. 20-50 gram ağırlığında olurlar. Vücutları yuvarlağımsıdır ve burunları diğer farelerdeki gibi sivri değildir. Renk varyasyonları koyu kahverengi, kızıl kahverengi, açık kahverengi ve gri kahverengi arası değişir. Yanları göbeğinden daha açık bir renkte olur. Gözleri küçük ve siyahtır, kulakları ve arka bacaklarıda vücuduna nazaran küçüktür.

Davranışları

Tarla sıçanları ot, tohum, kök ve ağaç kabuklarıyla beslenir. Büyük bir sülale içerisinde sürü halinde, yerin altına kazdıkları karışık tünel sistemlerinde yaşarlar. Yer yüzündeki çıkışları yaptıkları yollarla birbirleri ile bağlarlar, ve bu yolları kışın bile kullanılır halde tutarlar. Dişileri üç hafta süren bir gebelikten sonra 3 ila 15 yavru dünyaya getirir. Bu yavrular 11 veya 13 gün sonra erginlik çağına gelerek, kendileri yavru yapabilirler.

Yaşadığı bölgeler

Tarlalarda, kırlarda, orman kenarlarında görünürler ve dünyanın tüm kuzey kısmında bulunur. Orta Avrupa'da ki bütün memeli hayvanlarla karşılaştırıldığında en yüksek nüfusa sahip olduğu görülür. Ama bu sayı her birkaç yılda aniden yükselir ve yine aniden azalır. Bu normal bir olaydır. Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz kıyıları dışında her yerde görülür.

260pxfeldmausmicrotusar

tarlafaresi
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Şubat 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TARLAFARESİ

Kemirgenlerin sıçangiller familyasından, çok zararlı bir memeli, kır faresi (Microtus arvalis).

Boyu 10, kuyruğu 3 cm.dir. Kulakları tüylerinin arasında gizli, sırt tarafı kırmızımsı esmer, karın tarafı gridir. Toprakta açtığı deliklerde yaşar. Yeşil bitkiler, kök ve tanelerle beslenir. Çok hızlı çoğalır (bir dişiden yılda 200-500 fare ürer). Çeşitli yırtıcılar tarafından, yoğun olarak avlandığı hâlde, hızlı ürediklerinden, birçok bölgede sayıları çok fazladır. Bu nedenle zaman zaman tarım alanlarında büyük zararlara yol açabilirler.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
22 Şubat 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Tarla faresi boy ve yapı olarak farklı bir hayvandır. Bir tarla faresi yaklaşık olarak 15 - 18 cm kadardır. Çok çabuk ürer ve çabuk çoğalmak zorundadırlar. Çünkü tilki, baykuş, yılan ve sansar gibi hayvanlar tarla faresi ile beslenirler. Tarla fareleri çevre dengesini sağlamak için mutlak suratle çoğalırlar. Tarla faresi yılda maksimum 6 kez yavrular ve her yavrulamada 10 kadar yavru bırakırlar.

Tarla faresi insanlara zarar veren bir canlıdır.İnsanların kendisine birebir zarar vermez fakat, ekili alanlara ve tarlalarda ki tahıl ve hububata zarar verdiğinden dolayı çok zararlı bir haşeredir. Tarla faresi ekili alanlardaki sebze ve diğer tahıl köklerini kemirerek onlarla beslenir. Bu kökleri kemirdiği için ekili tahılların kurumasına neden olurlar. Aynı zamanda ekinlerin köklerine ulaşmak için toprağı kazarak diğer köklere ulaşır. Bu esnada açılan oluklar sulama esnasında çiftçilere sıkıntılar yaşatır ve tarla faresi yüzünden su alamayan ekinlerde kurur. Yani her açıdan bu canlılar insanlara zarar verir.

Tarla faresine karşı alınması gereken önlemler ve ilaçlama hakkında mutlaka ilaçlama firmasından bilgi alınız.

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Zooloji
19 Kasım 2008 / Gabriella Zooloji
10 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
20 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük
29 Şubat 2016 / ahmetseydi X-Sözlük