Arama

Savur - Mardin

Güncelleme: 29 Ağustos 2012 Gösterim: 1.242 Cevap: 2
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
24 Ocak 2012       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Savur, Mardin
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Savur, Mardin ilinin bir ilçesidir.

Tarihçe
Savur, Arapça "savr" olarak da kullanılan, boyun anlamına gelen Süryanice "savro" sözcüğünden türemiştir. Diğer bir görüşe göre de Kumur Türkleri tarafından kurulan Savur, "Şuara" adını almış daha sonra Süryaniler tarafından "Suara" adı verilmiştir.[1]
Mezopotamya’ya hakim olan kavimler burayı da etkilemişlerdir. İlçenin tarihi Etiler’e kadar uzanmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Roma ve Bizans İmparatorluğu hakimiyetinde, Sasani ve Melikşah dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Savur ilçesinin merkezi, kalesi, kaya evleri, eski Ulu Camii, Romaniye ve Mor Yuhanın (Dereiçi Köyü) kiliseleri, türbeler ve Başkavak Köprüsü ile tarihî bir görünüme sahiptir.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
29 Ocak 2012       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
TARİHİ ve COĞRAFİ YAPISI:

İlçemizin tarihi çok eski olup, Etiler’e kadar uzanmaktadır. Daha sonra Roma İmparatorluğu ve Bizanslıların hâkimiyetine geçmiştir. Sasaniler ve Melikşah’tan sonra XII. Yy.da 300 yıl hükümdarlık süren Artukoğulları Savura hâkim olmuştur. Artukoğulları’ndan sonra Karakoyunlu’lar ve Akkoyunlu’lar bölgede hâkimiyet kurmuşlardır. Savur, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı ülkesine katılmıştır. 1884 yılında İlçe statüsüne kavuşmuştur.

İlçe, Mardin’in kuzeyinde ve 1049 kilometrekare yüzölçümünde olup, İl Merkezi’ne 47 km.lik asfalt bir yolla bağlıdır. İlçe Mardin tarafındaki dağların sonu olan tepe ile kuzey tarafındaki doğal kale arasında bir deveboynu teşkil eden sırtın üst ve yan yüzeyleri arasında kurulmuştur. Rakımı ortalama 900 m.dir. İçinden Savur çayı geçmektedir. Yüzey şekilleri sürekli olmayan sırtlar halinde ve sönmüş volkan kalıntısı şeklinde göze çarpar. İlçenin kuzey batısında yer alan geniş düzlüklerde elverişli şartlarda tahıl ekimi yapılır. İlkbahar yağmurlarının bol olduğu yıllarda iyi mahsul alınır. Sulanabilir vadilerde ise genellikle sebze, meyve ve kavakçılık yapılır. Bazı köylerimizde son zamanlarda kiraz bahçeleri teşkil edilmiştir. Belirli bölgelerde küçük çapta kavun ve karpuz yetiştirilmektedir. Hayvancılık ilçemizin önemli geçim kaynağı iken terör ortamının olumsuz etkisi ile hayvancılıkla uğraşan insanların kırsal kesimi terk etmeleri ile hayvancılık giderek azalan bir geçim kaynağı halindedir. İlçemizde Akdeniz iklimi ile birlikte karasal iklimi hüküm sürer. Kışlar çok soğuk olur, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yağışların büyük bir kısmı ilkbahar aylarına rastlar. İlçenin doğal bitki örtüsü çalı formundaki meşeliklerden oluşmaktadır.

NÜFUS DURUMU:

2010 yılında yapılan son Adrese Dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) veri tabanına göre ilçe merkezinin nüfusu 7.544 tür. İlçeye bağlı 3 Belde ve 35 Köyün toplam nüfusu 25.559’dur. Toplam İlçe Nüfusu 33.103’tür. Kırsal kesimde artan terör baskısı nedeni ile nüfus yoğunluğu kentlere kaymıştır. Buna rağmen İlçe merkezinin nüfusu azalmıştır. Köylerden göç eden nüfus ilçemizin merkezinden çok Kızıltepe, Midyat, Çınar, Bismil, Mardin, Diyarbakır, Mersin ve Adana başta olmak üzere diğer şehir merkezlerine yerleşmişlerdir. Çalışan nüfusun toplam nüfusa oranı giderek azalmaktadır. Çalışan nüfus oranı tahminen % 40 civarındadır.

İlçemizdeki göç nedeniyle saklı nüfus oranları azalmıştır. Evlilikler öncelikle dini nikâh ile yapılmaktadır. Doğumdan veya okul çağına gelindikten sonra resmi nikâh yapılmaktadır. İlçemizde çok evlilik yaygın olmasına rağmen son zamanlarda bu oran giderek azalmaktadır.

2010 yılında İlçemizde 889 doğum, 88 ölüm, 241 evlenme, 2 adet boşanma, 34 adet kayıt düzeltme ve 222 diğer nüfus olayı gerçekleşmiştir. 1990, 1997, 2000 2007,2010 yılı nüfus sayımı sonuçları aşağıya çıkartılmıştır.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
29 Ağustos 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Savur, Mardin
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Mardin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları hafif dalgalı arazileri kaplar. Geçimi, Savur Çayı kıyısında yetiştirilen kavak ağaçlarıyla tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçe, ilin 50 km. uzağındadır. Yüksekliği 925 m., yüzölçümü 1.049 km2, ilçe nüfusu 30.056, merkez nüfusu 7.989 (1997).
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

 Mardin
13 Eylül 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Taslak Konular
19 Mayıs 2012 / CeLebRindaL Arşive Kaldırılan Konular