Arama

Dicle - Diyarbakır

Güncelleme: 29 Ocak 2012 Gösterim: 1.178 Cevap: 1
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
24 Ocak 2012       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Dicle, Diyarbakır
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dicle ya da eski adıyla Piran - Piro [1], Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

Dicle, taş devrinden de önceki devirlere ait dönemin yerleşim birimlerinden biridir. Bölgede anlatılan efsanelere göre, Allah, Cennet'te işledikleri suçlardan dolayı Adem ile Havva'yı Dünya'ya göndererek cezalandırdı, fırlatılma sonrasında asıl büyük ceza Adem ile Havva ayrı yerlere düşmesidir. Havva'nın düştüğü yer olarak anlatılır.

Bölgenin en meşhur yemeği patira/patila olarak adlandırılır. Dicle ile değiştirilen eski adı Piran'dır. Piramitlerin tarihinden daha eski bir piranit bulunmaktadır. Yeşilsırt ( Bazmınd ) köyü yakınlarındaki Kral Kızı bölgesinde bulunan piranit'in şimdiye kadar ortaya çıkan tek sırrı, kayaya işlenen figürün, bir gün dönümünde yanlızca 1 dakikalık bir zaman diliminde görüntülenebilir olmasıdır. Piranitin etrafında bulunan hazine küpleri, dünyanın en büyük küpleridir.

Büyük tarihi zenginliğe sahip olan Dicle ilçesinde kaleler, köprüler, eski mezralar ve mağaralar önemli tarih göstergeleridir. Yakın zamana dek Piro (Piran) olarak tanınan ve halen de bu adı çok sık kullanılan ilçe bir ara resmi olarak Eğil adını almış, halkın benimsemediği bu isim daha sonra yeniden eski sahibine verilmiş ve ilçe kendi adını almıştır. İlçede Dibni Köyü’ndeki han, köprü ve Şemsi’lere ait kilise, Ekrek yakınındaki Oyukkaya mezarları, Bırdınç Köprüsü, Yeşilsırt ( Bazmınd ) köyü yakınlarındaki Kral Kızı Taşı ve aynı kaya üzerindeki Efsane mezar ilk akla gelen yerleridir.İlçede eski adıylaMahmud Çelebo mahalesindeki DIZIK ( Dimilki kale demektir. ) bakımsızlık ve sahipsizlikten tamamen yok olmuştur.Direy ( Kocaalan ) ilçesinde seyid olduğu ve bügünkü Dicle yerlilerinden Ahmed Ağa ailesinin atası olduğu rivayet edilen Pir Mansur türbesi vardır. Dicle Seyh Said isyanininda önemli bir rol oynamis merkezdir.
Coğrafi Konumu:Merkeze 92 km uzaklıktadır. 975 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan ilçe topraklarının büyük bir bölümü dağlık ve ormanlıktır. Ovalar ise dağlar arasına yerleşmiş küçük parçalar halindedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 970 metredir. Arazinin %30 u meşe ağaçları ile kaplıdır. Ormanlık alana sahip olması sebebiyle Diyarbakır’ın diğer ilçelerine göre daha fazla yağmur almaktadır
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
29 Ocak 2012       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
DİCLE iLÇESİNİN GENEL COĞRAFİ YAPISI

Maden nehri ile Dicle nehri arasında kurulmuş olan Dicle’nin doğusunda Dicle, Batısında Ergani, Elazığ Alacakaya, Kuzeyinde Elazığ Arıcak ilçesi, Güneyinde ise Kocaköy ve Eğil ilçeleriyle çevrilidir.

Genel Yeryüzü Şekilleri:
Dicle/Diyarbakır, Türkiye
  • ilçe: Dicle
  • Şehir: Diyarbakır
  • Plaka Kodu: 21
  • Posta Kodu: 21830
  • Yüz ölçümü 975 km2’dir.
  • Rakım 972 metredir.
  • Koordinatları: 38° 22´ 30"
Dicle Diyarbakır ilinin Dicle ilçesine bağlıdır, Açık Adresi: Dicle Diyarbakır Türkiye

Dicle deniz seviyesinden 954 metre yüksektedir. Coğrafi konumu 38.375000 enlem ve 40.073334 boylamdır.

Risk Düzeyi: Dicle, 1. derece tehlikeli deprem kuşağındadır.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..

Benzer Konular

22 Haziran 2011 / kompetankedi Taslak Konular
16 Ocak 2009 / Tiglon Taslak Konular
19 Temmuz 2016 / BARIŞ Türkiye Coğrafyası