Arama

Sakız Ağacı (Pistacia lentiscus)

Güncelleme: 1 Ağustos 2012 Gösterim: 1.851 Cevap: 1
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Ocak 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Sakız ağacı (Pistacia lentiscus)
Vikipedi, özgür ansiklopedi

1vsxc

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Sapindales
          • Familya: Anacardiaceae (Sakız ağacıgiller)
            • Cins: Pistacia
              • Tür: P. lentiscus
Sakız ağacı (Pistacia lentiscus), sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu'da ve Sakız Adası'nda yetişir.

Morfolojik özellikleri

Nisan-Mayıs ayları arasında, yeşilimsi renkte çiçekler açar. 1-3 m yüksekliğinde, sık dallı, çalı görünüşündedir ve kışın yapraklarını dökmez. Gövdeleri dik ve silindir biçiminde olup, sağlamdır. Kabukları esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir.

Kullanımı

Bitkinin dal ve gövdesinin yaralı yerlerinden akan reçinenin pıhtılaşmasıyla "mastik" adı verilen sakız elde edilir. Toplanan bu usare 2-4 haftada katılaşır. İlk başlarda donuk yeşil renkte olan reçine, daha sonraları soluk sarı renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar haline gelir. Özel bir kokusu ve tadı vardır. Eter ve etanolde çözünür. Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır. Eskiden balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır. Sanayide yapıştırıcı, cila olarak ve parfümeride kullanılır. Tatlılara, özellikle muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılara katılır. Sakız, yiyeceklere güzel bir tat ve koku verir. Güveç ekmek hamuruna çeşni katmak için de kullanılır. Ayrıca Yunanistan'da mastika adıyla bilinen rakı sakızdan yapılmaktadır. Ülkemizde Sakız ağaçları ile ayrıntılı bilgiyi Çeşme Tarım İlçe Müdürlüğü'nden edinmek mümkündür.

Sağlık etkileri

Sakızın çiğnenmesi Helicobacter pylori'e karşı etkili olduğu, ve bu bakterinin neden olduğu ülser, yani mide kanamasına ve mide kanseri tehlikesine karşı faydalı olduğu, Huwez F.U., Thirlwell D., Mastic Gum kills Helicobacter pylori, New-England Journal of Medicine, 339:1946, Dec. 24, 1998, dergisinde ileri sürülmüştür.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sakız Ağacı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

sevil ege 1

SAM 0923

Antepfıstığıgillerden, herdemyeşil, küçük ağaç (Pistacia lentiscus). Akdeniz çevresinde yetişir; tipik bir maki bitkisidir. En fazla 3-5 m.'ye kadar boylanır. Yaprakları çift tüysü, mızrak biçiminde, deri gibi sert, çiçekleri koyu kırmızı ve salkım biçiminde, meyve yuvarlakça, başlangıçta kırmızı, sonraları siyahtır. Ağacın gövdesi yaralanarak "sakız" adı verilen ve şekercilik, cilâ sanayii, parfümeri vb. yerlerde kullanılan reçine çıkarılır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / Efulim Ziraat
3 Ocak 2010 / Misafir Taslak Konular
11 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
19 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri