Arama

Android İşletim Sisteminde Güvenlik Açığı

Güncelleme: 19 Temmuz 2013 Gösterim: 1.753 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Haziran 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Android cihazlarda güvenlik açığı, zararlı kod 'Obad' ve işlevi nedir?

Android İşletim Sisteminde Güvenlik Açığı

Android kullanıcıları, belki de bugüne dek gördükleri en büyük kabusun eşiğinden döndü! Kaspersky Labs tarafından ortaya çıkarılan "Obad" isimli truva atı, Android işletim sisteminin şimdiye dek gördüğü en tehlikeli virüs olarak niteleniyor. Karmaşık yapısı ile neredeyse Windows truva atlarını andıran Obad virüsü, çok katmanlı şifreleme ve kod saklama gibi yöntemlerle kendisini gizleyerek Android işletim sisteminin yeni keşfedilen güvenlik açıklarından faydalanıyor. Android kullanan cihaz üzerinde neredeyse tam kontrol sağlayan Obad, klasik bir truva atı gibi internet üzerinden kontrolcüsü ile iletişime geçebilmesinin yanı sıra SMS ile bile komut alabiliyor.

Sızdığı cihazda yönetici yetkilerini ele geçirince, kendisini açık uygulamalar listesinde görünmez hale getirebilen virüs, kullanıcının kendisini cihazdan silmesini imkansız kılıyor. Virüsün varlığını tespit ve temizlemenin tek yolu Kaspersky ve diğer antivirüs geliştiricilerinin son versiyonlarını kullanmak. Kaspersky, Android'in mimarı Google'a Obad ve kullandığı güvenlik açıklarıyla ilgili bilgi verildiğini belirttiği açıklamasında düşük yaygınlık derecesiyle alarm seviyesine yaklaşmayan virüsün kaynağının tespit edilemediğini belirtti.


Kaynak: CHIP (13 Haziran 2013, 21:00)
Son düzenleyen nötrino; 20 Haziran 2013 12:37
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Temmuz 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Android’deki Güvenlik Açığı Kapatıldı

Google, Android işletim sistemine uyumlu uygulamaları truva atı virüsüne çeviren güvenlik açığını onarmak için bir yama yayımladığını açıkladı. Güvenlik uzmanları, kötü amaçlı yazılım nedeniyle Android cihazların yüzde 99’unun risk altında olduğunu belirtmişti.

ABD’li güvenlik şirketi Bluebox, geçtiğimiz hafta Android uygulamalarını etkileyen kötü amaçlı bir yazılımın büyük bir risk doğurduğu uyarısını yapmıştı. Google Play dışındaki üçüncü parti uygulama platformlarından indirilen uygulamalarla bulaşma riski yüksek olan kötü amaçlı yazılımın, 4 yıldır mobil dünyada var olduğu tespit edilmişti.Google, bu hafta 900 milyon Android cihazı tehdit eden güvenlik riskini ortadan kaldıracak yamanın hazır olduğunu duyurdu. Google, yamanın ortakları olan orjinal donanım üreticilerine (OEM) dağıtılacağını, böylece ürünleriyle ilgili yamanın yayılmasını sağlayacaklarını belirtti.

Google’ın Android İletişim Müdürü Gina Scigliano, “Güvenlik açığını kapatmak için hazırladığımız yama Samsung gibi OEM’lere gönderildi. Güvenlik taramalarında Google Play veya diğer uygulama platformlarında herhangi bir sorun tespit etmedik. Google Play uygulamaları taramadan geçirecek, Verify Apps ise diğer platformlardan indirilen uygulamaları tarayacak” dedi. Verify Apps, Google’ın Jelly Bean 4.2 sürümüyle birlikte sunduğu mobil güvenlik hizmeti olarak biliniyor.

Temkinli Olmak En İyisi

The DroidGuy'ın verdiği bilgiye göre, Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S4, çoktan gerekli yamaya sahip.ABD’deki cep telefonu operatörlerinin de Android işletim sistemiyle çalışan diğer markalar için 50 MB büyüklüğünde bir güncelleme sunduğu ifade edildi.Analistler, henüz yamanın ulaşmadığı cihaz kullanıcıları için, üçüncü parti platformlardan uygulama indirmeme uyarısında bulundu.


Kaynak: BBC / The DroidGuy (11 Temmuz 2013, 10:26)
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2013       Mesaj #3
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Android Kullanıcılarının Dikkatine;
MsXLabs.Org

Yaklaşık dört yıldır neredeyse tüm Android cihazlarını etkileyen bu güvenlik açığının cihazları virüslere karşı korunmasız hale getirdiği haberleri Android kullanıcılarını oldukça endişelendirmişti.
Cihazlara sızan bu virüslerin uygulamalarını ele geçirmesi ve kişisel bilgilerine ulaşması olasılığı ile korkan Android kullanıcıları Google’dan konu ile ilgili açıklama beklerken, teknoloji devi bu güvenlik açığı için bir çözüm geliştirdiğini açıkladı.

Znet’e konuşan Google yöneticisi Gina Scigliano, Google’ın bu sözü geçen güvenlik açığını çözmek için bir yama geliştirdiğini ve Samsung gibi iş ortaklarına bu yamayı ulaştırdıklarını açıkladı.
Android kullanıcıları cihazlarını etkileyen ve virüsleri davet eden bu güvenlik açığından kurtulmak için şimdi yayınlanacak güncellemeyi bekleyecekler. Donanım sağlayıcılarından gelecek güncelleme ile kullanıcılar cihazlarını tehdit eden bu açıktan böylelikle kurtulmuş olacaklar.

android kullanicilarinin dikkatine 51dedb40dce98 150x150

Google Play Gözden Geçirilecek

Scigliano ayrıca Google Play ve diğer resmi uygulama mağazalarını taradıklarını ve hiçbir sızıntıyla karşılaşmadıklarını dile getirdi. Google Play dışındaki uygulama mağazalarını kullanan Android kullanıcılarının da onaylamış uygulamaları yükledikleri takdirde virüslerden etkilenmeyeceğini vurgulayan Scigliano, şu anda Google Play’deki tüm uygulamaların her ihtimale karşı gözden geçirildiğini sözlerine ekledi.

Google’ın bu açıklaması Android kullanıcılarının yüreğine su serper mi bilinmez ama Google’ın bu açığı bu kadar senedir farkedememiş olması hala akıllarda bir soru işareti olarak duruyor. Android kullanıcıları şimdi cihazlarını tehdit eden bu güvenlik açığından kurtulmak için donanım sağlayıcılarından gelecek olan güncellemeyi beklemek durumundalar.

Son düzenleyen nötrino; 19 Temmuz 2013 12:03 Sebep: Mesaj düzeni!
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.

Benzer Konular

21 Kasım 2013 / _EKSELANS_ Bilgisayar
26 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Telefon
1 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Bilgisayar