Arama

Tiryaki Hasan Paşa

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 11.554 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Tiryaki Hasan Paşa

Sponsorlu Bağlantılar
Doğumu: 1530
Ölümü : 1611

Tiryaki Hasan Paşa, Kanije Kalesi savunmasının efsanevî kahramanıdır. O, dört bin Türk askeri ile kırk bin kişilik bir düşman ordusuna yetmiş gün dayandıktan sonra onları perişan etti. Bu olay dünya tarihinin şanlı bir sayfasıdır.

Tiryaki Hasan Paşa, Enderûn’da (Saray okulu) yetişmişti. 1574’te bir süre sarayda Sultan III. Murad’ın yanında çalıştı. Sonra yirmi yıl kadar Zigetvar Beyi ve Beylerbeyi oldu. Tiryaki Hasan Paşa, bir savaşta tek başına çarpışmayı göze alan cesur bir komutandı. Bir süre de Bosna ve Kanije Beylerbeyi oldu. Hasan Paşa, Kanije kumandanı iken bir gün, Romalı, İspanyol, Fransız ve Macarlardan oluşan kırk bin kişi kadar bir düşman ordusu tarafından kalesinin kuşatılmış olduğunu gördü.

Bu on misli üstün güç karşısında Tiryaki Hasan Paşanın cesareti kırılmadı. O, yılmadı ve yetmiş gün düşman kuşatmasına dayandı. Bu arada bir çok askerlik oyunları ve hileleri ile düşmanı darmadağın etti ve birçok silahı ganimet olarak ele geçirdi.

Bu eşsiz zafer, Hasan Paşanın ismini yükseltti ve şöhretini arttırdı. Kendisine vezirlik rütbesi elmaslı bir kılıç ve üç at gönderilerek tebrik edildi.

Tiryaki Hasan Paşa uzun süre Bosna ve sonra Rumeli genel valiliği yaptı. Bu sırada bir çok eşkıyayı sindirerek memleketin âsâyişini korudu.

Tiryaki Hasan Paşa 1611 yılında öldü.


.
Son düzenleyen ener; 4 Ekim 2011 13:31 Sebep: Sayfa düzeni+kırık link silindi.
Biyografi Konusu: Tiryaki Hasan Paşa nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Tiryaki Hasan Paşa

Sponsorlu Bağlantılar
(1530, ? - 1611 Budin), Osmanlı kumandanı. Enderunda yetişen Tiryaki Hasan Paşa, III. Murat ile birlikte Manisa'ya gitti. Orada başmusahiplik yaptı. Oradan Zigetvar beylerbeyliğine, 1594'te Bosna beylerbeyliğine, 1600 yılında da Kanije Kalesi alındıktan sonra buranın beylerbeyliğine atandı. 1601 yılında Avusturya arşidüküne karşı kaleyi kahramanca savundu. 2 ay 8 gün süren kuşatmanın sonunda kalede barut bitmiş, yiyecek kalmamıştı. Almanların da kuşatma direncinin kırıldığı 17 kasım gecesi kale dışına çıkan Türk birlikleri hücuma geçti ve Almanlar yenilgiye uğrayarak geri çekildi. Bu başarı Sultan III. Mehmet'i çok sevindirdi. Paşa'ya da müşirlik unvanı verildi. Sonra Budin beylerbeyliğine atandı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Ağustos 2015 / Misafir X-Sözlük
23 Şubat 2010 / Daisy-BT Siyaset tr
28 Mart 2011 / KisukE UraharA Siyaset tr
27 Nisan 2011 / ener Asker tr
8 Ekim 2013 / Heulwen Siyaset tr