Arama

Şener Eruygur

Güncelleme: 27 Kasım 2009 Gösterim: 4.118 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
27 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Şener Eruygur - Şener Eruygur Kimdir - Şener Eruygur Resimleri - Şener Eruygur Biyografisi - Şener Eruygur Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Mehmet Şener Eruygur (d. 17 Haziran 1941, Erzurum, Türkiye), Türk emekli orgeneral, eski Jandarma Genel Komutanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği genel başkanıdır.

eruygur

Eğitim ve Askerlik Kariyeri

Ortaöğrenimini Kuleli Askeri Lisesi'nde yapan Mehmet Şener Eruygur, mezun olduktan sonra Kara Harp Okulu'nda öğrenimine devam etti.

27 Mayıs Darbesi sırasında Harp okulu öğrencisi idi. Harekat sırasında Adnan Menderes Eskişehir'den Konya'ya gitmek üzere Kütahya'ya geçtiğinde Keşif Tabur komutanı Agasi Şen ve Binbaşı Muhsin Batur tarafından gözaltına alınmış ve Ankara'ya getirilmişti. Darbenin ilk günü, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Reisi Refik Koraltan, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Salih Korur, Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, İstiklal Savaşını başlatan Emekli Orgeneral Ali Fuat Paşa ve diğer devlet erkanı, Kara Harp Okulunda, aralarında Şener Eruygur'un da bulunduğu öğrenciler tarafından hakaretlere uğramışlar ve darp edilmişlerdi.
Eruygur, 1960 yılında Topçu Subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1961 yılında Topçu Okulu'nu bitirerek, 1971'e dek çeşitli topçu birliklerinde Takım ve Batarya Komutanlığı ve Karargah Subaylığı yaptı.

1971'de girdiği Kara Harp Akademisi'nden 1973'de mezun olan Eruygur, 1974 yılında da Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. 1975 yılında NATO Savunma Koleji'nden mezun olan Mehmet Şener Eruygur, 1976 yılına kadar çeşitli kıt'a ve karargahlarda görev aldı.

Eruygur, 1976'da Bükreş'e giderek burada kara ateşeliği yaptı. 1978'e kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra sırasıyla; 5'inci Kolordu Topçu Grup Komutanlığı ve 105'inci Topçu Alay Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği ve 1'inci Ordu Harekat Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1987'de Tuğgeneral olan Eruygur, bunun ardından Millî Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı ve 49'uncu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı.

M. Şener Eruygur, 1991'de Tümgeneralliğe yükseldi. 1993'e dek sürdürdüğü Millî Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı görevinin ardından, 1993 - 1996 yıllarında Topçu Füze Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı yaptı.
1996 yılında Korgeneralliğe terfi etti ve sırasıyla 5'inci Kolordu Komutanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini yürüttü.
4 Ağustos 2000'de Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine atanan Eruygur, Yüksek Askeri Şura'nın 31 Temmuz - 3 Ağustos 2002 tarihleri arasında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit'in başkanlığında yaptığı Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararla Jandarma Genel Komutanı olarak atandı.

2007 yılında Nokta dergisinin yayınladığı dönemin deniz kuvvvetleri komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerde 2003 ve 2004 yıllarında planlanan "Ayışığı" ve "Sarıkız" adlı askeri darbeler'in öncülüğünü yaptığı iddia edilmektedir. 16 Mart 2009 günü tempo24.com.tr internet haber sitesinde yayınlanan ve Mustafa Balbay'ın bilgisayarından elde edilen günlüklerinde de, İlhan Selçuk ve diğer Cumhuriyet gazetesi yazarları ve diğer bazı kuvvet komutanları ile birlikte 2000-2005 yılları arasında askeri darbe planları yaptığı iddia edilmektedir.

Şener Eruygur ve TSK'nin emekli komutanları Türkiyede başlatılan cadı avı sonucu yargısız infaz ile suçlu ilan edilmiştir. Darbe günlüklerini yazdığı idda edilen eski Deniz Kuvvetleri komutanı Özden Örnekkendisine ait böyle bir günlük olmadığını idda etmesine rağmen davaya bakan Savcılar tarafından Tanık veya sanık olarak hiç bir şekilde ifadesine başvurulmamıştır.

Diğer Faaliyetleri

ADD Genel Başkanlığı

Emekliye ayrıldıktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı'na seçildi Halen genel başkanlık yapmaktadır

Cumhuriyet Mitingleri

Eruygur, Cumhuriyet Mitingleri'nde etkin olarak yer aldı.


Ergenekon Operasyonu ve Eruygur

Atatürkçü Düşünce Derneği genel başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Şener Eruygur, 1 Temmuz 2008 sabahı, Ergenekon Soruşturması kapsamında yapılan operasyon ile İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel'in talimatıyla, oturduğu askerî lojmanda gözaltına alındı.Evinde yapılan arama, eşzamanlı diğer sivil baskınların aksine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 119’uncu maddesi 5’inci fıkrasındaki “Askeri mahallerde yapılacak arama, Cumhuriyet savcısının istem ve katılımıyla askeri makamlar tarafından yerine getirilir." düzenlemesine dayanarak, cumhuriyet savcısı gözetiminde askerî görevlilerce yapıldı.Eruygur'un, gözaltına alınan diğer kişilerle birlikte İstanbul'a getirildi. İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Temmuz'u 6 Temmuz 2008'e bağlayan gece, Şener Eruygur hakkında tutuklama kararı verdi.

3 Eylül 2008 tarihinde Kocaeli Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Orgeneral Hurşit Tolon'u Türk Silahlı Kuvvetleri adına ziyaret etmiştir.[6] [7] AK Parti bu ziyareti insanî bir ziyaret olarak nitelerken CHP ve MHP geç kalınmış bir ziyaret şeklinde değerlendirdi. [8] Fransızca ve İngilizce bilen Şener Eruygur, Mukaddes Eruygur ile evli olup, iki çocuk babasıdır.Eruygur 17 eylül 2008 tarihinde tutuklu bulunduğu hapishane'de beyin kanaması geçirmiş ve merdivenlerden düşerek yaralanmış Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine yoğun bakıma kaldırılmıştı. Boynunda 4 kırık bulunduğu iddia edilen Eruygur'un GATA'da tedavisinden sonra sağlığına kavuştuğu ve ilgili Mahkeme'ye haber verilmeden evine taburcu edildiği anlaşılmaktadır
images.
Biyografi Konusu: Şener Eruygur nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

23 Eylül 2016 / PiSiK0PATR Sinema tr
27 Ağustos 2009 / Daisy-BT Tiyatro tr
25 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr
13 Ocak 2015 / Jumong Basın/Magazin tr
6 Eylül 2015 / Safi Tiyatro tr