Arama

Fethi Gürcan

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 2.484 Cevap: 0
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
27 Haziran 2012       Mesaj #1
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Fethi Gürcan

Sponsorlu Bağlantılar
Fethi Gürcan (d. 1922, Ereğli, Konya - ö. 27 Haziran 1964, Ankara, Türkiye), asker ve binicidir. Kurtuluş savaşı kahramanı alaylı Yüzbaşı Mehmet Hamdi Bey ve Halime Hanım'ın dört çocuğundan biridir.

Harp Okulu'nu süvari teğmeni rütbesiyle 1943 yılında bitirdi. Çeşitli yarışmalarda başarı göstererek 1954 yılında binicilik milli takımına seçildi. 1956 yılında Viyana konkurhipiklerinde; bir gün içinde dresaj ve engel atlama dalında iki birincilik birden kazandı. Kara Harb Okulu Komutanı Alb.Talat Aydemir yönetimindeki 22 Şubat 1962 ayaklanmasına katıldığından; binbaşı rütbesiyle, direnişe katılan diğer genç subaylarla birlikte ordudan tard edildi. 20 Mayıs 1963 ayaklanmasınında öncüleri arasında yer aldı ve Mamak Askeri Mahkemesi'inde yargılanarak idama mahkûm edildi ve hüküm 27 Haziran 1964 Cuma günü sabaha karşı yerine getirildi. Darbe girişiminin diğer lideri Albay Talat Aydemir ise 5 Temmuz 1964'de yine sabaha karşı idam edildi.

"27 Mayıs Darbesi ile başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki çalkantılar, ancak, İsmet İnönü 'nün "geçiş dönemi" politikalarının son noktası olan Fethi Gürcan ve Talat Aydemir'in idamı ile durultulabildi."

"Tabii ki fiili hareketi yapan gençlerdir. Bir Süvari atını nereye saklasın, bir teğmen tankını nereye saklasın? Tank çuvala sığmaz. Onlara bu yolu gösteren biziz. Bizi asın, bu çocuklara yazık etmeyin."

"Ölümün karşısında ve Tanrı ile adaletin huzurunda bulunduğum şu anda, Atatürk’e övgüler yazmak için kaleme sarılan şair kadar vicdanım rahat. Uğruna can verecek adamlar bulunduğuna göre, davamızın daha güçlü olarak yaşayacağına inanıyorum.Ve diyorum ki Atatürk ölmüştür ama var olmakta devam ediyor. Şimdi ben de öleceğim ama Atatürk ilkeleri, ölümümle çok daha yüce bir değer kazanacak."

Yüzbaşı Fevzi Bingöl de olaylara katıldı. İlk başta Fethi Gürcan gibi O'nun da idamı istenmiş, ancak cezası daha sonra müebbete çevrilmiş ve aftan yararlanarak 7 yıl hapis yatıp çıkmıştır.



Kaynak:
Vikipedi
Biyografi Konusu: Fethi Gürcan nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

15 Temmuz 2011 / TiglonBoYs Edebiyat tr
10 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
21 Şubat 2007 / KisukE UraharA Spor tr
27 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Edebiyat tr
25 Temmuz 2012 / Alvarez Ocean Sanat tr