Arama

Mahmut Celalettin Üner

Güncelleme: 11 Nisan 2016 Gösterim: 1.682 Cevap: 0
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
11 Nisan 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Mahmut Celalettin Üner

Sponsorlu Bağlantılar
basyav

Ölene kadar Atatürk’ün, sonra da İsmet İnönü’nün Başyaverliğini yapan Celal Üner, Ordu’daki şehir mezarlığında ebedi uykusunu sürdürüyor.
Halk dilinde ‘Çakal Çıkmaz’ olarak bilinen Şehir Mezarlığı’nda Ordulu olmayan, kabrine tek bir ziyaretçinin bile gelmediği, dolayısıyla kabrinin bakımı bile yapılmayan büyük bir devlet adamı yatıyor. Bu kabir; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün Başyaveri Celal Üner’e ait.

Hem Başyaver,
hem silah arkadaşı
Tarihi kayıtlarda da mezar taşında olduğu gibi Celal Üner olarak yer alan bu devlet adamının esas ismi; Mahmut Celalettin Üner. Aslen Edirneli olan Celalettin Üner, 1888 doğumlu. 1910 yılında Harp Okulu’ndan teğmen olarak mezun olan Celalettin Üner; çeşitli kıtalarda hizmet ettikten sonra 20 Temmuz 1929’da Atatürk’ün yaverliğine atanmış.
Yaverlik görevinde 12 Ekim 1932 tarihine kadar kalmış ve başyaver Rasuhi Savaşçı’nın görevden ayrılması üzerine bu tarihte başyaverliğe geçmiş ve 1941 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı yaverliği ve başyaverliğinde aralıksız 9.5 yıl görev yapmıştır.
Başyaver Üner, Mudurnu ve Bolu isyanlarında da Atatürk’ün ekibinde savaşmıştı.


Atatürk ölürken de
yanındaydı
Celal Üner başyaver olarak hizmet ederken 1938 yılında Atatürk komaya girince ziyaretleri önlemek için Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Ali Kılıç, İsmail Hakki Tekçe ile beraber gece-gündüz nöbet tutmaya başlamışlardır.

İnönü’nün de
Başyaveriydi
Celalettin Üner, Atatürk’ün vefatından sonra İnönü’nün de başyaverliğini yaptı. Atatürk’ün ölümünden sonra 11 Kasım 1938’de Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü; Celalettin Üner’i Başyaver olarak yanına aldı.
Üner, emekli olduğu 1945 yılına kadar 7 yıl Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Başyaveri olarak görev yaptı. 2. Dünya Savaşı’nda da görevine devam etti.
Ordu’da öldü
1945 yılında emekli olan Başyaver Celalettin Üner, Samsun’a yerleşti. Aynı yıl kız kardeşini ziyaret için geldiği Ordu’da sıtma hastalığına yakalandı. Askeri uçakla tedavi için penisilin gönderildi. Ancak ilaç yetişmeden 19 Mart 1945 günü yaşamını yitirdi.

Mezarı kaybolmak üzereydi
Aynı gün askeri törenle şehir mezarlığına defnedilen Atatürk ve İnönü’nün Başyaveri Celalettin Üner’in mezarı yıllar sonra ilgilenen olmadı ve unutularak kaybolmaya yüz tuttu. Belediyeler zaman zaman mezar taşlarını yeniledi.
2007 yılında dönemin Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, Başyaver Üner’in mezarını mermerden yaptırarak yeniden gün yüzüne çıkardı. O tarihten sonra ise sadece bayram arefelerinde kimsesizlerin mezarlarında olduğu gibi rutin ot temizlikleriyle hatırlandı Başyaver Celalettin Üner. Evet orada, Şehir mezarlığında geleni gideni, hatırlayanı olmayan bir garip Başyaver yatıyor… Bu Cumhuriyetin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Atatürk ile 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Başyaveri, bir büyük adam Celalettin Üner.






Biyografi Konusu: Mahmut Celalettin Üner nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

26 Kasım 2006 / Misafir Siyaset tr
30 Ekim 2011 / Jumong Basın/Magazin tr
4 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr
18 Temmuz 2015 / Safi Bilim tr
6 Ağustos 2015 / Safi Spor tr