Arama

Reinhard Heydrich

Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 4.397 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Reinhard Heydrich

Sponsorlu Bağlantılar
Tam adı Reinhard Tristan Eugen Heydrich'tir. 1904'ta kültürlü bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, ailesi Kaiser Wilhelm sadakatle bağlıydı. Öyle ki 1918'te Kaiser tahttan inip yönetimi sosyal demokratlar ele geçirince babası buna çok büyük tepki göstermiştir.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'ya hakim olan kaos ortamı Heydrich düşüncelerini çok derinden etkiledi. Komünist ve Sosyalistlere karşı savaşmaya karar verdi. Halle'de pan germen alman nasyonel gençlik birliğine katıldı. Ancak buradaki ortam onu hayal kırıklığına uğrattı. Bu sokak siyaseti onun gibi iyi eğitim almış genç bir adama göre değildi. Bunun üzerine 1922'de deniz kuvvetlerine katıldı, 1928'de deniz üst teğmeni oldu. Kadınlara olan düşkünlüğü 1931'de deniz kuvvetlerinden ayrılmasına neden oldu.
1929'te NSDAP üyesi olan nişanlısı Lina onuda parti üyesi olmaya ikna etti. Himmler'le mülakatı sırasında Himmler ona şöyle dedi: "SS için bir istihbarat servisi kurmak istiyorum ve buna uygun bir adama ihtiyacım var. Eğer bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız. 20 dakika içinde bunu nasıl yapardınız yazınız. " Heydrich'in hazırladığı plan Himmler'i büyülemişti. Böylece Heydrich SD'sini kurmak için işe koyuldu. Heydrich resmen 22 Nisan 1934'te SD'nin başına getirildi. Sürekli terfi eden Heydrich RSHA (Reich Güvenlik Merkezi) nin başına geldi.
Çekoslavakya'nın işgalinden sonra 27 Eylül 1941 tarihinde Çekoslavakya Protektoru oldu. Çok iyi bir strateji güderek yerel halkın desteğini aldı, üretimi arttırdı. Öyle ki sürgündeki Çekoslavak hükümeti ve İngilizler bu Alman-Çek ittifakını bozmak için bir operasyon düzenlediler. Heydrich, kendisine karşı girişilen suikastten sağ kurtulmayı başardıysa da ihtirasına yenilip suikastçilere silahını çekip saldırmış ve bu sırada yakınında patlayan el bombası yüzünden ağır yaralanmış, 1 hafta sonra hastanede ölmüştür. (27 Mayıs 1942 suikast günü, 4 Haziran 1942 öldüğü gün)
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 17:36
Biyografi Konusu: Reinhard Heydrich nereli hayatı kimdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Nisan 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Reinhard Heydrich
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar



Tam adı,Reinhard Tristan Eugen Heydrich’dir.7 Mart 1904 yılında Halle an der Saale’de Besteci Richard Bruno ve Karısı Elisabeth Anna Marria Amalia Kranz’ın oğulları olarak dünyaya geldi.Genç bir erkekken arkadaşları yüksek oktavlı sesi yüzünden Heydrich ile dalga geçiyorlardı ve Protestan bir kasabada Katolik olması da cabasıydı.Aynı zamanda Katolik Lisesi mezunudur.

Heydrich oldukça çekingen ve utangaç bir kişilik yapısı vardı.Eskirim ve yüzme sporlarını yaptığından dolayı oldukça çevik ve zinde bir vücudu vardı.Bu durumda onu çevresinde popüler birisi yapıyordu. 1922`de Reich Deniz Kuvvetleri`ne katıldı. 1931`de deniz üstteğmen iken, bulunduğu bir evlenme vaadini yerine getirmemekten dolayı ordudan ihraç edildi.

Reinhard Heydrich, ünlü Alman Aristokratlarından biri olan Jürgen von Osten’in kızı Lina Mathilde von Osten ile Aralık 1930 yılında tanıştı.Tanıştıktan yaklaşık bir yıl sonra çift evlendiler ve 2 kız ve 2 erkek çocuları oldu.

Reinhard Heydrich NSDAP’ya katılması nasıl oldu?

Reinhard Heydrich’in nasyonalist harekete katılmasını 1920 yılında başladı diyebiliriz.Çünkü bu tarihte Heydrich Freikorps1 katılmıştır.Ancak Nasyonalist Alman İşçi Partisi’ne(NSDAP) resmi olarak 1931’de girmiştir.
1931 yılında Heinrich Himmler SS birliğinin anti istihbarat kolunu kurmaya başladı.Bir tavsiye üzeri ile Heydrich ile tanıştı.Himmler Heydrich ile yaptığı 20 dakikalık bir mülakat sonrası,Heydrich SS birliğinin anti istihbarat kolunun başına getirdi.Daha sonraları üstün hizmeti dolayısıyla Himmler’den “Totenkopfring”2onurunu alacaktı.
1931 yılında NSDAP’nin kendi istihbarat örgütlenmesine ihtiyacı olduğu gerekçesiyle Himmler tarafından SD(Sicherheitsdienst) örgütünü kurdu.SD’nin başına 1932 yılında Heydrich getirildi.Bu örgütün amacı kurulma amacından da anlaşıldığı gibi Nazilere karşı yapılacak her türlü hareketi engellemektir.SD,Gestapo ile sıkı ilişkiler içindeydi.Daha sonra bu iki kurum birleştirildi.Reichssicherheitshauptamt (RSHA) adı altında tek bir birlik olarak toplandı.Heydrich partideki üstün başarılarından dolayı bu kurumun liderliğine kadar yükseldi.
Polonyanın işgali sırasında Heydrich,Hermann Göring tarafından Yahudi toplumunun düzenini ayarlamak için Yahudi Göçü Merkezi’nin başına getirildi.Bu görevini başarıyla devam ettirdi.20 Ocak 1942 yılında katıldığı Wannsee Konferansı’nda Yahudilerin imhasını tartıştı.
27 Eylül 1941’de Heydrich, Nazi işgali altındaki Çek eyaletler Bohemya ve Moravya’nın koruyucusu olarak “Reichprotektor” unvanı aldı. Daha önce bu görevde olan Konstantin von Neurath’ı, Adolf Hitler “etkili değil” mazeretiyle görevinden almıştı.

Reinhard Heydrich Suikasti

Bu konuyu 3 başlık altında inceleyebiliriz.

1)Suikastin Sebepleri

Neurath “Protectorate” görevindeyken soylulara ve sosyetenin üst düzeyine ayrıcalıklar tanıyordu ve II.Dünya Savaşı sırası bölgedeki sanayi durma noktasına gelmişti.Hitler bu durumda Neurath’ı görevden aldı ve yerine Heydrich getirildi.
Bohemya ve Moravya Valisi olarak görevde bulunan Heydrich göreve geldiği süreden itibaren acımasızlığını kat kat arttırdı.İstenilen seviyede üretim yapmayan işçileri cezalandırdı.Kendi düzenine karşı gelenleri idama ve işkencelere mahkum etti.Böyle sert kurallara sonucu bölge halkı zorda olsa otoriteyi tanımak zorunda kaldılar.Hitler ise üstün başarısından dolayı Heydrich’i Paris’e atamak istiyordu.Ancak Müttefikler böyle acımasız bir yöneticiyi Paris’de istemiyorlardı.
Bunun üzerine Çekoslovakya’dan kaçan iki asker İngiliz İstihbaratı tarafından eğitilir.Amaçları Heydrich’e bir suikast yapmaktır.

2)Suikastin Gerçekleşmesi

Daha öncede bahsettiğimiz gibi Çek kaçak iki asker(Jan Kubis ve Josef Gabcik)1942 yılında İngiltere
de eğitimlerini tamamladıktan sonra bölgeye nakliye uçağıyla gelip paraşütle atladılar.(Lidice Köyü yakınları)
Reinhard Heydrich Çek Cumhurbaşkanı ve Başbakan üzerinde otorite kurmak için her zaman üstü açık arabasını kullanırdı.Buda suikast için ayrı bir avantaj olacaktı.
Kısaca suikast planını açıklayacak olursak ;Heydrich karargahından dönerken her zaman aynı yolu kullanmaktaydı.Yaklaşık bir saat üstü açık otomobiliyle yolculuk yapıyordu.Yol üzerinde keskin bir viraj vardı ve otomobil bu virajdan dönerken oldukça yavaşlıyordu.İşte bu durumda üstü açık bir arabaya saldırı yapmak oldukça kolay olacaktı.Araba yaklaşırken gözcü ıslıkla haber verecek Gabcik silahlı saldırı yapacak Kubis ise anti tank bombayı atacaktı.
Ancak Gabcik ve Kubis suikasti kararlaştırdıkları gün Heydrich ailesini ziyarette bulunmuş ve her zaman ki noktaya gelmesi 2 saat sonra gerçekleşmiştir.Bu gecikme suikasti 27 Mayıs 1942 tarihine erteledi.
27 Mayıs 1942 tarihine gelindiğinde Reinhard Heydrich Prag’ın bir kasabası olan Kobiylisy’de ki karargahından üstü açık arabasıyla ayrıldı.Gabcik,Kubis ve Gözcü olay yerinde koğuşlanmıştı.
Araba beklenildiği gibi 1 saat sonra gözcünün beklediği mesafeye geldi.Gözcü ise ıslıkla bildirdi.
Beklenildiği gibi fren yaptı ve araç oldukça yavaşladı.Kubish bombayı attı ancak sırada Gabcik’in silahı ateşlemesi kalmıştı.Gabcik silahı ateşleyemedi.Çünkü Sten marka olan bu otomatik silah o dönemde en çok tutukluk yapan silahtı vede savaşta çok yaygın değildi.Bomba patladı ancak Gabcik silahı ateşleyemedi.Dolayısıyla Heydirch ölmedi ancak ağır bir şekilde yaralandı.Hatta Gabcik’e birkaç el ateş bile etti.Kubish önceden belirlendiği gibi dikkat çekmemek için olay yerinden bisikletle ayrılacaktı ve de bu durum gerçekleşti.Ancak Gabcik paniklediğinden dolayı koşarak kaçmaya başladı.Heydrich ise yakalaması için şoförüne emir verdi.Şoför ile Gabcik arasında kovalamaca başladı.Asker ateş ediyordu.Ancak isabetli değildi.Gabcik silahı ateş ettirmeyi başardı ve askeri dizinden tek el ateş edip vurdu.Böylece Gabcik’de olay yerinden kaçmayı başardı.
Daha öncede bahsettiğimiz gibi Heydrich olay yerinde ölmedi.Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Vücudunda şarapnel parçalarının oluşturduğu derin yaralar vardı.Bu yaralar bakteriler ve toksinler sayesinde enfeksiyon oluşturdu.Heydirch 4 Haziran sabahı saat 04:30’da acılar içinde öldü.

3)Suikastin Sonuçları

Naziler yüksek rütbeli askerini kaybettiler.Bu çok büyük bir yastı ve de intikamı alınacaktı.Bu intikam herkese duyuruldu.Hitler 10000 Çek’in öldürülmesini emretti.Aynı zamanda direnişçilere yardım ettikleri belirlenen Prag’ın 22km kuzey-batısında bulunan Lidice köyü haritadan silinecekti. 10 Haziran’da SS birlikleri tüm köyü abluka altına alıp aramalara başladı. Bulunan 199 erkeğin 173’ünü eşlerinin, çocuklarının ve diğer halkın gözü önünde kurşuna dizdiler. Geriye kalan 26 erkeğin çiftliklerin üzerlerine bağlayıp yaktılar. 195 kadından 7 tanesini Thereseinstadt hapishanesine, 4 hamile kadını Bulkova Hastanesine, geriye kalan 184 kadını ise Ravensbrück toplama kampına gönderdiler. 98 çocuktan 90’ını Gneisenau toplama kampına,8 tanesini ise Alman ailelerine verdiler. Köyden geriye kalan diğer bina ve evleri de yerle bir ettiler. Böylelikle Lidice diye bir köy haritada gözükmemeye başladı. başka bir kasaba olan Ležáky kasabasında 16 yaşını aşmış bütün erkekler öldürüldü, evleri yakıldı ve yerle bir edildi.

JAN KUBIS VE JOSEF GABCIK’E NE OLDU?

Kubis ve grubu 18 Haziran tarihinde Church of St Cyril and St Methodious içinde Resslova Caddesi'nde Prag'da bulundu. iki saat süren kanlı bir çatışma başladı, Kubis yaralandı ve öldü.Gabcik ise intihar ederek kendini öldürdü3

1)Freikorps,Almanya’da ki düzensiz orduya verilen isimdir.Nazilerden önce nasyonalist hareketlerin destekleyicisi oldu.
2) Totenkopfring,Şeref yüzüğüdür.Askeriyedeki şovalye nişanına eşdeğerdir.
3)McDonald, Callum: The Killing of Reinhard Heydrich: The SS “Butcher of Prague


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Ekim 2015 20:32
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
21 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Reinhard Heydrich
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1904 Halle/Almanya - 1942 Prag/Çek Cumhuriyeti), Alman polis ve Gestapo görevlisi. Nazi Partisi'ne girdi (1932). Himmler'in yardımcılığına atandı. Münih siyasî polis şefiyken, Hitler'in Nazi Partisi'nde yaptığı, "Uzun Bıçaklar Gecesi" denen kanlı ayıklamayı yönetti (Haziran 1934). Aynı yıl, tüm Alman Polis Örgütü'nün başına getirildi. Savaş yıllarında Gestapo Genel Komiserliği (1940) ve Çekoslovakya'ya yöneticilik yaptı. Acımasızlığıyla tanındı. Çekoslovak direnişçileri tarafından öldürüldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 27 Haziran 2013 12:39
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Reinhard Heydrich


Ad:  ReinhardHeydrich.jpg
Gösterim: 669
Boyut:  43.0 KB

Benzer Konular

19 Aralık 2015 / kompetankedi Siyaset ww
21 Ekim 2009 / KisukE UraharA Bilim ww
25 Eylül 2015 / Safi Asker ww