Arama

Amr İbnü'l-As (Amr Bin El-Âs)

Güncelleme: 19 Şubat 2016 Gösterim: 3.031 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ocak 2016       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
AMR İBNÜ'L-AS, Arap Komutan ve Yönetici (573 - Mısır 663). 629’da Müslüman olarak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ashabı arasında yer aldı. Peygamber tarafından Oman’a gönderildi ve oradaki iki emirin Müslüman olmalarını sağladı. Peygamberin vefat haberini alınca (632) Medine’ye döndü Ebu Bekir (r.a.), onu Filistin’in fethiyle görevlendirdi. Ardından Mısır Seferi'ne çıkan orduya komuta etti. Mısır’ı alarak, disiplinli bir yönetim uyguladı. Sonradan Kahire adını alacak olan Fustat kentini kurdu. Halife Osman’ın (r.a.) düşmanlarına katılmadı. Ali (r.a.) ile Muaviye arasındaki anlaşmazlıkta Muaviye yanlısı oldu. Sıffin Savaşı’nda Suriye kuvvetlerine komuta etti. Askerlerinin mızraklarının uçlarına Kur'an-ı Kerim yapraklan taktırarak savaşı kazanmak üzere olan Ali (r.a.) kuvvetlerini durdurdu. Alı (r.a.) ve Muaviye ile ilgili Hakem Olayı'nda, Ali’nin (r.a.) temsilcisi Ebu Mus’el -Eşari’yi kandırarak Muaviye’nin halife olmasını sağladı. Mısır’a döndü ve vefat edinceye kadar buranın valisi olarak yöneticilik yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse

Biyografi Konusu: Amr İbnü'l-As (Amr Bin El-Âs) nereli hayatı kimdir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
12 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Amr Bin El-Âs
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Amr Bin El-Âs (Arapça: عمرو ابن العاص, d. 583 - Vefatı: 6 Ocak 664), Arap komutan.

Kureyş'in Beni Sahm kabilesindendi. Kendisi henüz Müslüman değilken Müslümanlığı seçen eşini boşadı. Müslüman olmadan önce İslam orduları ile birkaç kez savaştı. 629'da İslam dinine girmesiyle beraber İslam devleti hiyerarşisinde hızlıca yükselen bu asker, İslam'ı seçtikten sonra İslam ordusunun en önemli komutanlarından biri oldu.

Amr, özellikle 640'da Mısır'ın Müslümanlarca fethinde yaptığı önderlikle bilinen Arap ordu komutanıdır. Mısır'a başkentlik yapacak olan Fustat'ı (bugünkü Kahire) kurdu ve Afrika kıtasında ilk cami olan Amr bin El-Âs Camii'ni bu şehrin merkezinde inşa ettirdi.

Siyasi hayatı

Amr Bin El-Âs Müslüman olmadan önce ticaretle uğraşmıştır. Yaptığı ticari seyahatler sırasında Habeşistan Hükümdarı Necâşî ile dost olmuş, bundan dolayı Habeşistan’a giden Müslümanlara sığınma hakkı tanınmayıp iade edilmeleri için Kureyşliler adına elçi olarak Necâşî’ye gönderildi. Uhud ve Hendek savaşlarında Kureyş ordusunun süvari birliklerini kumanda etti. Mekke fethedilmeden önce 629 yılında Müslümanlığı kabul etti. İslamiyet’i yaymak ve vergi toplamak üzere Umman' a gönderildi. Ebu Bekir döneminde Güneydoğu Filistin’i ele geçirdi. Yermük savaşına katılan Amr Bin El-Âs, Ömer döneminde Filistin’i kesin olarak Raşidun Halifeliği topraklarına kattı. Daha sonra 642 yılında İskenderiye’yi teslim alarak Mısır’ın ele geçirilmesini sağladı. Bu başarılarından dolayı "Mısır fâtihi" unvanını alarak bu eyalete vali tayin edildi. Fustat (Kahire) şehrini kurdu ve burada kendi adıyla anılan camiyi inşa etti. Osman' ın halifeliği döneminde Mısır valiliğine bir süre daha devam etti. 646 yılında, Bizanslılar tarafından ele geçirilen İskenderiye’yi geri aldı. Halife Osman' la olan anlaşmazlık neticesinde 648 yılında görevinden alındı.

Cephedeki başarılarının yanı sıra siyasetin de önemli şahsiyetlerindendi. Önceleri Ali'nin hilafetini desteklerken daha sonra Muaviye'ye destek verdi. Sıffin Savaşı sonrasındaki Hakem Olayı'nda Muaviye'nin hakemliğini yaptı. Ali'nin Haricilerce şehit edilmesinin ardından Muaviye hilafeti ele geçirince, Muaviye tarafından 658 yılında Mısır valiliğine atandı. Bu tarihten itibaren Mısır'ı Emevilere bağlı olarak Muaviye adına yönetti. Muaviye döneminde, 664 yılında 90 yaşının üzerinde iken vefat etti.

Son düzenleyen nötrino; 20 Şubat 2016 09:28 Sebep: YAZIM YANLIŞI!!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kahire'deki Amr bin El-Âs Camii girişi


Ad:  Amr_ibn_Al-As_Entrance.jpg
Gösterim: 280
Boyut:  166.7 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Ekim 2015 / reyan Müzik ww
22 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Dinler Tarihi
11 Şubat 2016 / Baturalp Dinler Tarihi
9 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
22 Ocak 2016 / nötrino Edebiyat ww