Arama

Hrant Dink

Güncelleme: 28 Mart 2007 Gösterim: 3.487 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
24 Ocak 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Hrant Dink, (Ermenice: Հրանդ Տինք) (d. 15 Eylül 1954, Malatya – ö. 19 Ocak 2007, İstanbul).

Sponsorlu Bağlantılar


Ermeni asıllı Türk vatandaşı, Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni. 19 Ocak 2007Agos gazetesinin Şişliuğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. tarihinde saat 15 sularında, genel yayın yönetmeni olduğu Halaskargazi caddesi üzerindeki binası önünde
Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesi ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi. yılında
Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi. Yasadışı Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. Yakalandığı durumda örgüt ile Ermeni cemaati ilişkilendirilmesin diye ismini mahkeme kararı ile 'Fırat' olarak değiştirdi.
Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.
Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayın evi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem askerliğini er olarak yaptı.
Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır"Türkçe bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesi'nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman gazetesinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink [1], aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini söyledi. Ermeni Diasporası'na 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan ve 301. maddeden "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla yargılandı. diyerek bu amaçla



Hrant Dink 19 Ocak 2007'de Şişli Halaskargazi caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, öğle saatlerinde kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kafasına sıkılan 4 el ateşle yaşamını yitirdi. 17 yaşındaki katil zanlısı olarak Ogün Samast adlı bir kişi, Samsun otogarında jandarma ekipleri tarafından yapılan kontrol sırasında yakalandı. Zanlının cinayeti itiraf ettiği kaydedildi. Ayrıca zanlının üzerinde ise suç aleti olduğu bildirilen 7.65 çapında bir tabanca ele geçirildi.
Hrant Dink, Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.
Hrant Dink'in avukatı Erdal Doğan Dink'in tehdit edildiğini, ancak durumu bildirdiği Şişli Savcılığı'nın herhangi bir ilerleme kaydetmediğini iletti. Hrant Dink'in 17 Ocak2006 tarihinde, Agos gazetesinde yayımladığı makalede tehditler aldığını belirttiği kaydedildi.





Biyografi Konusu: Hrant Dink nereli hayatı kimdir.
sehrazat2415 - avatarı
sehrazat2415
Ziyaretçi
25 Ocak 2007       Mesaj #2
sehrazat2415 - avatarı
Ziyaretçi
Ermenistan'dan sürpriz: Önkoşulsuz diplomatik ilişkiye hazırız
Ermenistan'dan sürpriz: Önkoşulsuz diplomatik ilişkiye hazırız
Sponsorlu Bağlantılar
Agos Gazetesi önünde öldürülen Hrant Dink'in evine taziye ziyaretinde bulunan Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Giragosyan, "Üzücüdürki iki ülke arasında diplomatik ilişki yok. Hiçbir önkoşul olmadan diplomatik ilişki kurmaya hazırız. Zaten Hrant Dink de bunun için uğraşıyordu." dedi.



Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Giragosyan, Hrant Dink'in evine gelerek ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Evden çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Giragosyan, Ermeni hükümetini temsilen Türkiye'de bulunduğunu söyledi. Hrant Dink'in ailesine başsağlığı dilediğini aktaran Giragosyan, "Meydana gelen olay Ermenistan hükümeti ve halkında büyük bir üzüntü oluşturmuştur. Dink, özgür düşünce için mücadele eden bir insandı. Türkiye ile olan ilişkilerin ilerlemesi ve gelişmesi için mücadele etti. Dün cenazede gördümki herkes ayrım yapmadan üzülüyordu." şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkileri bu olay nasıl etkileyecek?" şeklindeki sorusuna Giragosyan, "Üzücüdürki diplomatik bir ilişkimiz yok. 15 yıldır bağımsız bir ülke olmamıza rağmen, diplomatik bir ilişki kurulamadı. Farklı ülkelerin tarihte sorunları olmasına rağmen diplomatik ilişkileri devam ediyor. Ancak iki ülke arasında diplomatik ilişki hala yok. Hiçbir önkoşul olmadan diplomatik ilişki kurmaya hazırız. Zaten Hrant Dink de bunun için uğraşıyordu. " diye cevap verdi.

Abdullah Gül ise Fransa seyahati öncesince Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada Ermenistan ile karşılıklı güven ilişkisi geliştirmek istediklerini söyledi. Bu ilişkinin tek taraflı olmayacağını belirten Gül, "Bu sadece bizim elimizde değil. Komşumuz da Türkiye'ye karşı politikalarını gözden geçirmeli." dedi. Ermenistan'ın Türkiye'den haksız talepler istememesi gerektiği vurgulayan Bakan Gül "Türkiye'de hiç kimse katledilmemiştir. Tüm arşivlerimizi açtık. Dolayısıyla kendimize özgüvenimiz var. Bölgede düşmanlık beslemenin kimseye faydası yok" dedi


BAŞBAKAN ERDOĞAN: KONUNUN İÇERİĞİNİ BİLMİYORUM, YARIN AÇIKLAMA YAPACAĞIM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye ile koşulsuz olarak ilişki kurabilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, konudan henüz haberdar olmadığını bilgi aldıktan sonra yarın açıklama yapabileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan İstanbul Sanayi Odası meclis toplantısına katıldı. Erdoğan toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ınn Türkiye ile önkoşulsuz görüşebileceği ile ilgili açıklamaların sorulması üzerine Erdoğan, "Şu anda ben toplantıdaydım. Nasıl bir teklif gelmiş onu bilmiyorum. Ciddiyetini bilmeden ben burada ayaküstü bir yorum yaparsam benim gayri ciddi birn yaklaşımı ortaya koyarki bu doğru olmaz. Konuyu iyice bir göreyim. arkadaşlardan bu konunun ne derece ciddidir öğreniyim, ondan sonra yarın gerekli açıklamayı ben yaparım. Ya da ilgili arkadaşlarım yaparlar." şeklinde yanıt verdi.

Maliye Bakanlığı'nın bilgi işlem merkezinin kayıtlarını usulsüz şekilde girilip mal varlığının araştırıldığı iddialarıyla ilgili olarak Erdoğan, "Arkadaşlar zaten ben mal varlığımı açıkladım. Ben bütün mal varlığımı açıkladım. Benim onun dışında herhangi ir gizli şeyim yok." yanıtını verdi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hrant Dink 15.9.1954’te Malatya’da doğdu.
Yedi yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a göçtü.
Kısa süre geçmeden anne ve babasının boşanması nedeniyle iki kardeşiyle birlikte ortada kaldılar ve Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin çocuk yuvasına kondular.
Üç kardeş ilkokulu bu Kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu’nda okuyup, yazları da okulun Tuzla’daki kampında barındılar.
Hrant Dink Ortaokulu Becziyan, liseyi ise Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank yatılı okulunda tamamladı.
Lisenin ardından İstanbul Fen Fakültesi’nde Zooloji lisans okumaya başlayan Dink bu esnada ilkokuldaki yuvada tanıştığı Silopu doğıumlu Ermeni Varto aşiretinden Rakel Yağbasan ile evlendi ve aynı zamanda Türkiye Ermenileri Patriği Şınorhk Kalustyan’ın yanında çalışmaya başladı.
zooloji lisansı bitiren Dink bu kez İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe okudu ve bu esnada da üç çocuk sahibi oldu.
Dink ve eşi bu tarihlerde Tuzla’daki Çocuk Kampı’nı yönetmeyi üstlendiler ve Tuzla Kampı’nın Devlet tarafından elden alınması sırasında mücadele ettiler.
Dink bu dönemde siyasal görüşleri nedeniyle ve değişik vesilelerle üç kez gözaltına alındı ve tutklandı.
1980-1990 yılları arasında iş hayatıyla yetinen ve kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işleten Dink 1990 yıllarından itibaren tekrar Türkiye Ermeni Toplumu içindeki faal yaşantısına döndü.
Bu yıllarda Marmara gazetesinde “Çutak’ rumuzuyla Ermeni tarihiyle ilgili Türkiyede çıkan kitaplara ilişkin kritikler yazdı.
1996’da birkaç arkadaşıyla birlikte ve dönemin Patriğinin de teşviğiyle AGOS gazetesini kurdu.
Dink bu tarihten itibaren de yazdığı yazılarla ve Türk ve yabancı basında dile getirdiği görüşlerle dikkat çekti.
Amerika, Avustralya, Avrupa ve Ermenistan’da çok sayıda konferansa katılan Dink Ermeni Kimliği ve Ermeni Tarihi üzerine geliştirdiği yeni söylemlerle tanındı.

Davalar
Dink Türkiye’de bu aşamada değişik yargılamalara tabi oldu ve bazı davaları da halen sürüyor.
Dink 2002 yılında Urfa’da verdiği bir konferansta “Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim” dediği için “Türklüğü aşağılamaktan” üç yıl yargılandı ve sonunda bu davadan beraat etti.
Geçen yıl bir makalesi nedeniyle açılan davadan ise yine Türklüğü aşağılamak suçundan altı ay hapse mahkum oldu ve bu cezası ertelendi. Dink bu dava için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor.
Dink’in şu an yargılandığı iki dava daha var. Bunlardan biri yargıyı etkilemek suçuyla kendisi ve AGOS’un yazı İşleri Müdürü olan oğlu Arat Dink ve gazetenin imtiyaz sahibi Sarkis Seropyan hakkında süren dava.
İkincisi ise 22 Mart 2007 tarihinde başlayacak olan bir Türklüğü aşağılamak davası daha.
Bu davada Hrant Dink Reuters Ajansı’na “eEvet 1915’te olan bir soykırımdı çünkü 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok” dediği ve bu haber AGOS Gazetesinde yayınlandığı için yine oğlu Arat Dink ve Sarkis Seropyan ile birlikte üç yıl hapis istemiyle yargılanacak.

Ödüller
2005 yılında Türkiye’de İnsan Hakları Derneği tarafından Dink’e “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü” verildi.
Dink’e verilen bir diğer ödül ise 2006’da Alman Stern Dergisi Kurucusu Henri Nannen adına dünya çapında tanınan “Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü” oldu.
Dink’e dünya çapında iki ayrı ödül ise bu yılın 18 Kasım’ında Hollanda ve 24 Kasım’ında ise Norveç’te verildi.
Hollanda’da verilen ödül Pen Award fikir ve düşünce özgürlüğü,
Norveçte verilen ise Bjornson İnsan Hakları Ödülüydü
Dink halen AGOS Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini ve yazarlığını yapıyor.
Bu gazeteyi Türkiye’nin demokrat ve muhalif seslerinden biri haline getirmeye, özellikle Ermeni toplumunun uğradığı haksızlıkları kamuoyu ile paylaşmaya çabalıyor.
Gazetenin en temel hedeflerinden biri de Türk ve Ermeni halkları, Türkiye ile Ermenistan arasında yeniden diyalog kurabilecekleri bir ortamın gerçekleşmesine katkıda bulunmak.
Dink değişik demokratik platformlarda ve sivil toplum örgütlerinde elden geldiğince görev alıyor.

Benzer Konular

20 Mart 2007 / Misafir Edebiyat tr
25 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap