Arama

Keriman Halis Ece

Güncelleme: 29 Ocak 2012 Gösterim: 7.507 Cevap: 2
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
15 Ağustos 2009       Mesaj #1
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Keriman Halis Ece

Sponsorlu Bağlantılar
1932 yılında Belçika'da yapılan Dünya Güzellik Yarışmasına 28 milletin güzelleri katılmış bu yarışmada, 'Türkiye Güzeli' Keriman Halis 'Dünya Güzellik Kraliçesi' seçildi. Bu olay genç cumhuriyet için de çok anlamlıydı. Keriman Halis, 1932'de Türkiye'de dördüncüsü düzenlenen güzellik yarışmasını kazanarak Belçika'ya gitti. O güne kadar Türkiye güzelleri derece alamamışlardı. Ama o umutları boşa çıkarmadı.
Sirkeci Garı'nda kraliçeler gibi karşılanan 'Dünya Güzellik Kraliçesi' Keriman Halis o günü şöyle anlatıyor: "En sonunda ben ve Almanya güzeli kaldık. Kırmızı bir tuvalet giymiş, yakasına da beyazkurdele takmıştım. Jüri başkanı elindeki zarfı açtı. Heyecandan bayılabilirdim. Ve bütün tiyatro salonu, 'Yaşasın Miss Turkey!' sesleriyle inledi."
Atatürk, Keriman Halis Hanım'a çektiği kutlama telgrafında kendisine kraliçe anlamına gelen 'Ece' unvanını verir; 1934'te çıkan Soyadı Kanunu ile Keriman Halis 'Ece' soyadını alır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Keriman Halis Ece nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
31 Temmuz 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Keriman Halis Ece

Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı ve Ailesi
Keriman Halis Ece, zamanın meşhur tüccarlarından olan ve Hızır adı verilen yangın söndürme aletlerinin mümessili Tevfik Halis Bey ve Ferhunde Hanım'ın altı çocuğundan biridir. Yarışmalara da babası tarafından kaydettirilmiştir. Tahsilini Feyziati (sonraki adıyla Boğaziçi) Lisesi'nde yapmıştır. Keriman Halis'in amcası, ünlü operet bestecilerinden Muhlis Sabahaddin Ezgi'dir. Halası ise ünlü kadın bestekârımız Neveser Kökdeş'tir. Galatasaray Spor Kulübü'nün idarecilerinden Turgan Ece ise kardeşidir.

Yeğenleri arasında Melek Kobra (Ayşe Opereti), Mete Uğur ve Asım Ekren gibi ünlü isimler bulunmaktadır. İlk evliliğini Dr. Orhan Sanus ile yapan Keriman Hanım'ın ilk oğlu Sezai Biltin Sanus, daha sonra da kızı Ece Sanus dünyaya geldi. İkinci evliğini ise ünlü tüccarlardan Hasip Tamer Bey'le yaptı ve bir erkek evladı oldu; Cenk Tamer (ekonomist). En büyük torunu eşinin adını taşımaktadır. Orhan Sanus (Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Genel Müdürü), kızı Ece; Orhan Torfilli Bey'le evlendi.

Mehmet, Ayşe, Ahmet ve Emin adlı dört çoçuğu oldu. Bir de Kut Sarpyener Bey'den olan bir oğlu var; Emir. Keriman Halis çok iyi piyano çalabilmekteydi, yanı sıra oldukça iyi yemek yapan ve dikiş diken Ece, Fransızca'yı anadili gibi bilmekteydi. Hem Çerkez Adige hem de Çerkez Ubıh kanı taşıyan Kafkas kökenli Ece, baba tarafından, Bıjnav (Bıjnou olarak da bilinen) sülalesine mensuptur.

Meşhur Ece Ajandası da, adını Keriman Halis'in soyadından alır. Şirketin merhum sahibi Murtaza Sadık Kağıtçı, bu soyadın anlamlı bir şekilde veriliş hadisesinden çok etkilenerek bir ajanda çıkararak bu ismi kullanmayı tercih etmiştir.

Vikipedi, özgür ansiklopedi


🌘 🚀
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
29 Ocak 2012       Mesaj #3
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Türkiye'nin ilk 'Dünya Güzeli' Keriman Halis Ece Tamer (99), İstanbul'da kızının evinde hayatını kaybetti.

598esh 44015

Türkiye'nin ilk ''Dünya Güzeli'' Keriman Halis Ece Tamer (99), İstanbul'da kızının evinde hayatını kaybetti.

Bebek'te kızının evinde yaşayan Keriman Halis Ece Tamer, kalp yetmezliği nedeniyle akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Keriman Halis Ece Tamer'in cenazesinin, 30 Ocak Pazartesi günü İstanbul'da toprağa verileceği öğrenildi.

SOYADINI ATATÜRK VERMİŞTİ

İstanbul'da 1913 yılında doğan Keriman Halis, 3 Temmuz 1932'de Türkiye'de yapılan güzellik yarışmasında ''Türkiye Güzeli'', 31 Temmuz 1932'de yapılan ve 28 ülkenin katıldığı yarışmada da ''Dünya Güzellik Kraliçesi'' seçilmişti

Keriman Halis'e, 1934'te çıkan Soyadı Kanunu ve yarışmadaki başarısından sonra bizzat Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen ''Ece'' soyadı resmi olarak verilmişti.

Kaynak : Ensonhaber
Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..

Benzer Konular

21 Şubat 2007 / KisukE UraharA Spor tr
22 Mayıs 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
15 Ocak 2012 / Jumong Tiyatro tr
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
30 Temmuz 2014 / Jumong Spor tr