Arama

Joseph Pulitzer

Güncelleme: 16 Aralık 2015 Gösterim: 6.309 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Joseph Pulitzer
MsXLabs & Vikipedi, özgür ansiklopedi
1847 yılında küçük bir Macar kasabasında doğan Joseph Pulitzer, daha çok Pulitzer Ödülleri´yle tanınıyor. Oysa bu adın ardında inanılmaz olaylarla sürüp gelen olağanüstü bir yaşam öyküsü var. ABD´ye paralı asker olarak ayak basmasıyla başlayan Pulitzer´in serüveni, modern gaeteciliğin oluşumu sürecinde ABD ve Avrupa´yı sarsan toplumsal siyasal çalkantılarla sürmektedir. Jules Verne ve Emile Zola´yla tanışması, Istanbul´u ziyareti, 1905 Rus Devrimi´ni izlemesi ve benzeri birçok olayla geçen Pulitzer´in yaşamı, güncelliğini ve anlamını yitirmemiş, taptaze bir gazetecilik öyküsü olarak dikkat çekiyor.
Ad:  pulitzer.jpg
Gösterim: 395
Boyut:  74.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Joseph Pulitzer
10 Nisan 1847 Makó'da (Macaristan) Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Pulitzer, 29 ekim 1911'de Charleston'da (ABD) ölmüştür. Pulitzer ABD'nin gelmiş geçmiş en ünlü gazetecisidir. ABD'de Özgürlük Heykeli'nin dikilmesinde büyük etkisi olmuştur. Columbia Üniversitesi'ne destek vererek gazetecilik bölümünü açtırmış ve bu mesleğin akademik eğitim sistemi içerisinde yeralmasını sağlamıştır. Günümüzde Columbia Üniversitesi tarafından verilen Pulitzer Ödülü gazetecilik, edebiyat ve müzik dallarında verilen dünyanın en saygın ödüllerinden biridir.
Joseph Pulitzer ya da József Pulitzer (10 Nisan 1847, Makó, Macaristan - 29 Ekim 1911, Charleston, Güney Karolina, ABD), Macar asıllı Amerikalı gazetecidir.
Amerikan İç Savaşı sırasında asker olmak için gittiği Amerika'da savaştan sonra Almanca çıkan gazetelerde çalışmaya başlamıştır. Önemli çalışmalarıyla kısa sürede başarıyı yakalamış ve 1882'
de New York World gazetesini satın almıştır. İnsanların ilgisini çekecek öyküler, sansasyonlar ve skandal haberlerine verdiği önemle gazeteciliğin yönünü değiştirmiş modern gazeteciliğin öncüsü olarak kabul edilmiştir.
Gazetesinin günlük tirajını 15.000'den 300.000'e çıkarmıştır. Bir süre ABD Temsilciler Meclisinde de görev yapmıştır.
Columbia Üniversitesi'ne bıraktığı parayla her yıl onun adına Pulitzer ödülü verilmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Aralık 2015 02:57 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Joseph Pulitzer nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Joseph PULITZER (1847-1911)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

ABD'li yayımcı ve gazeteci Joseph Pulitzer'in gazete­cilik tarihinde önemli bir yeri vardır. Macaristan'da Makö'da doğan ve Budapeşte'de büyü­yen Joseph Pulitzer'in babası Yahudi bir tahıl tüccarı, annesi ise Alman asıllı bir Katolik'ti. Bir göz hastalığı nedeniyle Macaristan ordu­suna ve Fransızların Yabancı Lejyonu'na kabul edilmeyince büyük bir düş kırıklığına uğrayan Pulitzer, 1864'te ABD'ye göç etti ve Amerikan İç Savaşı (1861-65) sırasında Birlik ordusuna katıldı.
Savaştan sonra Missouri'deki St. Louis'e gitti. Oradaki Alman göçmenler arasında kısa sürede tanınarak 1869'da Missouri eyalet meclisine seçildi. Daha sonra Almanca ya­yımlanan bir günlük gazeteye muhabir olarak girdi. St. Louis'te yayımlanan Dispatch ile Post gazetelerinin denetimini ele geçirerek Post-Dispatch adı altında birleştirdi. Yazdığı başyazılarla gazeteye saygınlık kazandırdı. Pulitzer 1883'te, New York'ta yayımlanan World adlı gazeteyi de satın almayı başardı. Gözü pek bir yönetici olan Pulitzer kısa zamanda gazeteyi geliştirdi.
William Randolph Hearst 1895'te New York'ta yayımlanan JournaVi satın alınca Pulitzer güçlü bir rakiple karşılaştı. World'un fiyatını 2 sentten 1 sente indirerek rekabete girdi. 1887'de Evening World'ü çıkarmaya başladı. Önce fazla kâr getirmeyen bu gazete, Pulitzer'in başarılı yönetimi sayesinde kısa sürede tutundu. Pulitzer bu sırada görme yetisini iyice yitirmişti. İşçilere yakınlık duyan Pulitzer'in yazıları dürüst içeriklerinden ötürü okurların güvenini kazandı.
Pulitzer'in vasiyeti uyarınca 1917'den bu yana ABD'de her yıl edebiyat, müzik ve gazetecilik dallarındaki en iyi yapıta "Pulitzer Ödülü" verilir. Pulitzer ayrıca Avrupa'da siyasal, sosyal ve ahlaksal araştırmalar yapan­lara verilecek üç burs için gerekli fonu da sağlamıştı.
Bundan başka Pulitzer, her yıl en tarafsız ve değerli kamu hizmetinde bulunacak bir ABD gazetesine altın madalya verilmesi için de bir fon kurdu. Vasiyeti uyannca bıraktığı parayla New York'taki Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu kuruldu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

13 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
11 Mart 2009 / KisukE UraharA Bilim ww
30 Ekim 2012 / ThinkerBeLL Spor ww
26 Temmuz 2012 / Rower Siyaset ww