Arama

Kullanıcı Hesap Yönetimi (UAC)

Güncelleme: 6 Eylül 2008 Gösterim: 3.501 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kullanıcı Hesap Yönetimi işkencesine son!

Sponsorlu Bağlantılar

imv01s

Vista hakkında yapılan eleştirilerin en büyüklerinden biri, hiç kuşkusuz UAC'nin, yani "Kullanıcı hesap denetimi"nin olur olmaz yerlerde ortaya çıkıp kullanıcıyı sinir etmesi. Aslında UAC'nin altında yatan mantık son derece önemli. Sistem, Windows ayarlarında önemli bir değişiklik olacağında, yeni bir program ya da sürücü yükleneceğinde, kayıt defterine yeni giriş yapılacağında kullanıcıyı uyarıyor ve onay istiyor.

Buraya kadar her şey güzel; ama UAC'nin hemen her fırsatta "emin misiniz?" tarzı sorularla ortaya çıkması çoğu zaman rahatsız edici bir hal alabiliyor. Daha da önemlisi, temiz bir işlemde bile ortaya çıkan UAC, kullanıcının kafasını karıştırmaktan öteye gidemiyor. Sonuçta yüklemekte olduğunuz programın gerçekten tehdit olup olmadığını anlamanız çok güç ve UAC bu konuda kullanıcılara hiç de yardımcı olmuyor.

Ve sonuç... Vista kullanıcıları ya UAC'yi tamamen kapatmayı seçiyor, ya da "Devam" düğmesine basmak gibi "ilginç" bir alışkanlık ediniyor. Bir yerden sonra hiç kimse UAC penceresinde yazan uyarıyı okumuyor, doğrudan "Devam" düğmesine basarak işleme devam ediyor.

Kısacası, aslında çok yararlı olabilecekken Microsoft'un elinde işe yaramaz hale gelen bir güvenlik sistemi var önümüzde... Ama neyse ki bu sistemin nasıl olması gerektiğini anlayıp alternatif bir UAC yazılımı geliştiren birileri de var. Security Stronghold isimli bir şirket, UAC'nin yerine geçen ücretsiz "Smart UAC Replacement" uygulamasını indirilmeye sundu. Smart UAC Replacement, Vista'nın UAC'sinin yerini alıyor ve gerçek bir güvenlik sisteminin nasıl olması gerektiğinin ipuçlarını vermeyi başarıyor.

Smart UAC Replacement nasıl çalışıyor?


209nfas

Smart UAC Replacement'ın en önemli özelliği, Vista'da unutulmuş olan "hatırlama" seçeneği. Eğer güvenilir olduğunu bildiğiniz bir programın kayıt defterinde yapacağı her değişiklik için "Emin misiniz?" uyarısı almak istemiyorsanız, Smart UAC Replacement'ın bu programı rahat bırakmasını sağlayabiliyorsunuz. "Bu programın yapacağı her değişikliğe izin ver" seçeneği, sizi sinir edici uyarılardan kurtarıyor.

Bir diğer özellik ise, Smart UAC Replacement'ın birçok zararlıyı da tespit edebiliyor oluşu. Örneğin içerisinde trojan barındıran bir yazılımı yüklemeye kalkarsanız, uyarı penceresinde durum size aktarılıyor; hatta zararlının adı ve tehlike derecesi bile bu pencerede yer alabiliyor. Security Stronghold'un söylediğine göre, yazılım 400.000'den fazla zararlı ve spyware'i teşhis etme yeteneğine sahip.

Smart UAC Replacement'ın övgüyü hak eden bir diğer özelliği ise sadece Vista ile kısıtlı olmaması. Yazılımı Windows XP, 2000 ve 2003 kullanıcıları da indirip sistemlerine kurabiliyor. Ancak şu an için 64-bit desteği bulunmuyor.

Download: Smart UAC Replacement

Benzer Konular

12 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mart 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük
17 Temmuz 2014 / _Yağmur_ Sosyal Ağlar
18 Mart 2009 / HipHopRocK Bilgisayar