Arama

Harddisk Dünyasından Haberler

Güncelleme: 19 Ocak 2013 Gösterim: 8.997 Cevap: 12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
IBM, 4TB'lık dev bir kapasite sunan Quicksilver ile SSD pazarına yeni bir soluk getirecek.

Sponsorlu Bağlantılar
HDD'lerin yerini yavaş yavaş SSD'lere bıraktığı şu günlerde birçok firmanın da SSD pazarına girdiğine şahit oluyoruz. SSD'de gelecek gören birçok firma en yeni teknolojilerle donatılmış SSD'lerini pazara sürüyorlar.

Bu akıma son katılan ise teknoloji devi IBM oldu. 4TB'lık dev kapasitesiyle tüm SSD'leri arkasında bırakan IBM'in bu yeni canavarı dünyanın en hızlı disk çözümünden bile 250 kat hızlı bir yapıya sahip.

Yıllar yılı iPod gibi müzik çalarlarla ve dijital kameralarla sınırlı kalan SSD'ler, sahip oldukları birçok avantajdan ötürü son yıllarda yavaş yavaş HDD'lerin yerini almaya başladılar. Ancak hız konusunda rakip tanımayan SSD'ler, henüz kullanıcılara yeterli kapasiteyi ergonomik bir fiyata sunmaktan oldukça uzak.

IBM ise Quicksilver ismini verdiği 4TB'lık son model SSD'siyle artık bu pazardan daha fazla uzak kalamayacağını göstermiş oldu.

Her ne kadar SSD'lerin fiyatları şu an için el yaksa da, belirli bir periyot içerisinde bu fiyatların kademe kademe düşeceği öngörülüyor. Bu nedenle SSD'ler şimdilik kullanıcıların bir numaralı tercihi olmasa da, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu tablonun değişeceğine şüphe yok.
Son düzenleyen Blue Blood; 3 Eylül 2008 23:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
WD1500AD Raptor Başarım Liderliğini Zorluyor

Sponsorlu Bağlantılar
RAID Veya Raptor?


23jkbdd

Yaklaşık üç yıl önce Western Digital'in WD360 Raptor sürücüsü ilk kez gün ışığına çıkmış ve büyük bir iyimserlikle karşılanmıştı. Pahalı SCSI, üst sınıf sabit disklere nazaran daha ucuz bir çözüm olması düşünülmüştü fakat başarılı olabilecek miydi? WD'nin oynadığı kumar tuttu ancak Raptor sürücülerin büyük çoğunluğu sunucular yerine masaüstü sistemlerde kullanıldı.
Yeni model 150 GB depolama alanı, önemli ölçüde başarım artışı sunuyor ve özellikle üst seviye bilgisayar meraklılarını hedefliyor. Raptor-X'in mükemmel bir sürücü olduğu açık, ancak kesin alınacaklar listesine girebilir mi?

En sonunda Western Digital bilgisayar meraklılarına yönelik bir ürün çıkarmayı akıl edebildi. Ancak bunun özel bir ürün olması gerekiyordu. bu amaçla firma Raptor-X serisi disklerine saydam kapak seçeneği getirdi. Açıkçası biraz korumacı olarak algılanan WD için, bunun cüretkar bir adım olduğunu belirtelim. Raptor-X'in orta üst kısmı saydam bir maddeyle kaplanmış, böylece sabit diskin mekanik kalbinin çalışırken görebiliyorsunuz, özellikle disk meşgulken çok hoş bir görünüm oluşuyor. WD VelociRaptor sitesinde sistemin nasıl çalıştığını ve saydam kapağın basınç farkına, sıcaklık dalgalanmalarına ve elektrostatik atlamalar gibi sorunlarla nasıl başa çıkabildiği anlatılıyor. Saydam kapaklı sürücüleri fuarlarda görebilirsiniz ancak Raptor-X bu özelliği son kullanıcıya sunan ilk sürücü olma özelliğini taşıyor.
Eğer saydam kapağın sizin için gereksiz bir özellik olduğunu düşünüyorsanız normal WD1500AD Raptor (X yok) sizin işinizi görecektir. Aynı WD740 ve WD360 Raptor'da olduğu gibi bu son model de sunucu ve iş istasyonları için tasarlanmış. Teknik açıdan Raptor-X'ten hiç bir farkı olmayan bu ürün saydam kapak yerine daha makul fiyat isteyen kullanıcılar için düşünülmüş.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1.8" Sabit Diskler İş Görür Mü?


Büyük olan şeylerin genelde daha iyi olduğu hissi vardır ancak iş PC veri depolama alanına gelince büyük olmanın modası geçmiş görünüyor. Son 15 yıla bakarsanız eğilimi açıkça görebilirsiniz: sabit disklerin boyutları küçülüyor. Uzun yıllar boyunca 5.25" diskler standart ürünler olarak kullanıldı ancak bir süre sonra yerlerini 3.5" sürücülere bırakmak zorunda kaldılar. Küçük plaka çaplarının avantajları arasında daha düşük erişim sürelerini ve daha yüksek dönüş hızlarını sayabiliriz, her ikisi de başarım açısından vazgeçilmez temeller. 2.5" sabit diskler ise bir süredir taşınabilir bilgisayarlarda standart olarak kullanılıyorlar hatta bir süredir sabit sistemler için de tercih edilir oldular ancak 1.8" biçim etmeni (form factor) de bu arada hayatımıza girmeye başladı.
Bir gün gelecek ve bu modeller 3.5" sabit disklerin yerini mi alacak? Böylece olacağını pek düşünmüyoruz. Sürücülerin boyutlarının küçülmesi devam etse de günümüzde bunun nedeni biraz farklı. Her geçen gün artan sayıda sunucu 2.5" sabit diskler kullanıyor çünkü 3.5" sürücü yerine bu küçük disklerden daha fazla sığıyor. Sürücü sayıcı artması sürücü yoğunluğu olarak adlandırılıyor ve başarım artışına yardım ediyor. Ancak taşınabilir bilgisayarlar ve benzerleri daha sağlam bir büyüme alanı - tablet PC, ultra taşınabilir bilgisayar veya bu çeşit hangi ürün olursa olsun temel amaçları daha küçük alanlarda daha fazla veri depolayabilmek.

indexhtml&ampcbcee1057bfc

Günümüzde 2.5" sabit diskler taşınabilir bilgisayar pazarına hakimler ve çeşitli dönüş hızları sunabiliyorlar ayrıca sağladıkları başarımlarda tatmin edici boyutlarda. Yine de 100 gramlık 2.5" sabit diskler bile boyut ve ağırlığın diğer sistemlere göre çok daha önem kazandığı en küçük bilgisayarlar için fazla ağır olabiliyorlar. Bu gereksinimi karşılayabilmek için üreticiler, ultra taşınabilir sistemler için 1.8", PDA, sayısal kamera ve benzeri ürünler için de 1" hatta 0.85" biçim etmenlerini çıkardılar. Bunlara araç bilgisayarı pazarının da gelecekte katlanarak artacağını da eklerseniz küçük sabit disklere gelecekte daha fazla ihtiyaç olacağını söylemek yanlış olmaz.
2.5" sabit disklerin başarımı hakkında kasten "tatmin edici" ibaresini kullandık ve başka bir yoruma girmedik. Bunun nedeni pek çok 2.5" sabit disk modeli 3.5" sabit disklere göre daha düşük dönüş hızlarında çalışıyor bu yüzden de taşınabilir sistemler masaüstlerine göre hala ciddi ölçüde yavaşlar. Windows'un açılması veya oyunların başlatılması veya çeşitli uygulamalar yavaş dönüş hızına sahip 2.5" diskler üzerinde daha uzun süreler gerektiriyorlar. Ayrıca aynı anda ne kadar çok uygulama çalıştırırsanız bu yavaşlığın sonuçlarını da o kadar çok görüyorsunuz. Google veya Microsoft'un masaüstü arama hizmetleri veya antivirüs yazılımları gibi uygulamalar yavaş sabit disklerin sistem başarımını işkence haline getirmesine yetiyor.
Toshiba 1.8" sabit disk pazarının açık bir şekilde hakimi ancak Hitachi de uzun süredir bu alana yatırım yapıyor. Bu yazıda her iki üreticinin de çeşitli modellerini inceledik.
2ik46iq
Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:48
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sabit Disk Teknolojisi 50. Yılında

Seagate'in Manyetik Depolama Alanındaki Gelecek Beklentileri

Bilgisayarlar, sunucular, cep telefonları gibi günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen pek çok araç daha fazla veriyi daha ucuza depolamak için sabit disk teknolojisini kullanıyor. Hatta MP3 çalıcıların veya kameraların bile sabit diskli olan sürümleri var. Her ne kadar uzmanlar manyetik kayıt teknolojisinin sınırlarına yaklaştığımızı söylese de sabit diskler her yerde ve her zamankinden daha ilginçler.

indexhtml&ampcba11db61f7b

50 yıl sonrasını hayal edin! Yeni teknolojiler kapasiteyi veya dönüş hızını inanılmaz seviyelere mi getirecek? Yoksa sessiz katı-durum (solid-state) sürücüleri ilk göz ağrımız olan manyetik depolama tekniğini tarihe mi gömecek? Belkide gelecek Isı Yardımlı Manyetik Depolama ya da SOMA gibi yeni teknolojileri hayatımıza sokacak.
Tom's Hardware Guide olarak Seagate'in Baş Uygulama Mühendisi Henrique Atzkern'e sabit diskleri gelecekte nelerin beklediğini sorduk.
o0t760
Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Daha Azla Daha Çoğunu Sunan Sabit Diskler


Bazen paranızın karşılığı kadarını alırsınız bazen de çok daha fazlasını.
Günümüzde sabit disk pazarında, çeşitli kapasitelerde, UltraATA/133, SeriATA/150 veya 300 gibi farklı arayüz teknolojilerine sahip bol miktarda masaüstü modeli bulunuyor. Bu çeşitliliğe paralel olarak fiyatlar da büyük farklılıklar gösterebiliyor. Peki, alın terinizle kazandığınız paranın karşılığını en iyi şekilde hangi model veriyor? Bir bakalım.
Depolama kapasitesi, başarım ve fiyat ölçütlerini birbirine bağlı olarak tek bir sayıyla ifade eden sihirli bir ölçümüz yok. Peki o zaman ne yapacağız? Almak istediğiniz modelin GB başına düşen fiyatına ve diğerlerine göre gösterdiği başarıma bakarak, aynı zamanda alacağınız ürünün nerede ve nasıl kullanılacağını da göz önünde bulundurarak bir karara varabilirsiniz.

indexhtml&ampcb33f9269d1a

Doymak bilmeyen depolama gereksinimleri, sabit disk kapasitelerini her gün daha da ileri taşıyor, her gün daha hızlı sürücüler eskiden hayalini bile kuramadığımız fiyatlarla pazara çıkıyorlar.
Bu açıdan baktığımızda Hitachi ve Samsung markalarının iki modeli dikkatimizi çekti. 3.5" sabit diskler için 400 GB depolama kapasitesi aşılalı çok fazla olmadı. Samsun'un SpinPoint T133 HD400LJ, 30 cent civarındaki GB maliyetiyle şimdiye kadar hiç bir sabit diskin ulaşamadığı ucuzlukta depolama alanı sunuyor! Hitachi ise 160 GB depolama kapasitesi sunduğu DeskStar 7K160 (HDS721616PLA380) modeliyle GB başına 38 cent fiyatla rekabete katılıyor.
Ayrıca bu sabit disk sürücülerin başarımları da hayal kırıklığı yaratıcı değil. Hatta ortalamanın üstünde oldukları bile söylenebilir. Bakalım bu iki masaüstü sabit diski neler yapabiliyor.
Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
24bkc5d

Eğer sabit disk alanındaki gelişmeleri ekran kartı veya işlemci alanında yaşanan gelişmelerle karşılaştırırsanız bir şeyi fark edersiniz: çok az olmazsa olmaz vardır ve gerçekten "büyük kazançlar" yoktur. Sabit diskler ilk bakışta sıkıcı gibi gelebilir ancak bu sadece ilk bakış için geçerlidir. Aslında depolama yoğunluğu bakımından çok ciddi ilerlemeler sağlandı ve başarım da sürekli olarak arttı; sadece başarım artışları depolama kapasitesindeki artışlar kadar çok göze batmıyor. Bazı durumlarda uzmanlar bile üzerindeki etikete bakmadan iki sabit diski bir birinden ayıramayabilir ancak iki model arasında başarım farkları olabilir. Teknik özellikleri bir birine yakın karşılaştırılabilir sürücüleri hatta aynı olanları inceleseniz bile bazı ölçülebilir farklar olduğunu görürsünüz.

indexhtml&ampcb3ee4573797

"Ölçülebilir" kelimesini özellikle kullandım çünkü Hitachi sürücü ile Western Digital sürücü kullanan benzer sistemler arasındaki farkı kimse söyleyemez (güncel parçalar kullanıldığını varsayıyorum). 10,000 RPM Western Digital Raptor ve 7,200 RPM sürücüler arasında ya da RAID 0 düzeneği ile tekli bir disk arasında hissedilir farklar vardır ancak orta seviye 7,200 RPM sürücüler arasındaki farklar çok küçüktür. Yine de bazı açılardan farklar olduğunu gözden kaçırmamak gerek; değişen önbellek (cache) boyutları ve Seri ATA veya UltraATA sürümler duruma göre farklar yaratır.
Bu yazıda sabit disklerin başarımları üzerinde rol oynayan bütün parametreleri açıklamağa çalışacağız. Kısaca sayarsak bunlar sürücü biçim etmeni (form factor), plaka çapı ve sayısı, kayıt teknolojisi ve veri yoğunluğu, dönüş hızı ve erişim süresi, arayüz ve önbellektir. Daha sonra Seagate'in Barracuda 7200.10 sabit disk ailesine bakacağız ve benzer teknik özellikleri olan sabit disklerin farklı depolama kapasiteleri, önbellek büyüklükleri ve arayüzlerle (Seri ATA - UltraATA) ne farklar sunduklarını inceleyeceğiz. En büyük kapasiteli sürücünün en hızlı olmadığını ve 16 MB önbelleğin o kadar da fazla başarım sunmadığını gördüğünüzde şaşıracaksınız.
Sabit disk başarımını tam olarak anlayabilmek için pek çok Seagate Barracuda 7200.10 sürücüye bakmış olduk. Bunun sonucunda, sadece önbellek büyüklükleri arasına farklılık olan iki sürücünün başarım bakımından çok farklı sonuçlar vermediğini gördük: 16 MB önbelleğin 8 MB önbelleğe göre bizim yaptığımız deneylerde önemli bir artısı yoktu ve bu durum hem Seri ATA hem de UltraATA modelleri için geçerli. En azından SATA sürücülerin daha fazla önbellek alanından bir fayda sağlamasını bekliyorduk ancak 7200.10 ailesi söz konusu olduğunda 16 MB önbelleğe yatırım yapmak eğer daha ucuz olan 8 MB önbellekli alternatifi varsa para kaybıdır. Ancak fiyat aynıysa 16 MB önbelleğe sahip olmanın hiç bir zararı yok...

indexhtml&ampcbc29bf5f364

Aynı sabit disk ailesi içinde bile farklar olduğunu bildiğinize göre artık daha güveli satın alma kararı verebilirsiniz. Plaka başına düşen en yüksek kapasiteyi kullanmayan sürücüler biraz daha düşük erişim sürelerine sahipler çünkü sabit disk kafasının çalışma aralığı biraz daha küçültülmüş oluyor. Ancak bu arada en yüksek kapasiteyi kullanan sürücülerse biraz daha yüksek aktarım hızları sunuyorlar.
Bununla beraber aynı aile içerisinde bulunan modeller arasında en hızlı olanla en yavaş olan arasındaki fark kesinlikle farklı nesiller arasındaki farktan çok daha küçük. Bizim deneyimlerimize göre yeni sürücüler her zaman eskileri geçiyorlar.



Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1zw2nmd th

WD'nin 750 GB'lık Sabit Diski Yeni Rekorların Peşinde


PC donanımları açısından bakıldığında depolama ürünlerinin pazarları diğerlerine göre şu son yıllarda daha fazla bir ivmeyle artmıştır, bunun en büyük nedeni sabit disklerin yaygınlığının artmış olması ve tüm aygıtların içine girmiş olmasıdır. Bu sadece PC'lerde değil günlük ev yaşantımızın her yanında görülebilir, örneğin yüksek netlik (high definition) sağlayan DVR'lar. Buna rağmen sabit disk konusu her zaman sıkıcı olarak tarif edilmektedir, bunun en büyük sebebi ise çok yüksek kapasitelere ulaşılmış olunması ve birkaç ay içerisinde çok fazla yeniliğin olmamasıdır. Markalar 250 GB'lık sabit diskler çıkarttıktan sonra uzun bir mola verip yeni ürünler çıkarmamışlardı. Bu noktada, WD'nin 400GB'lık Caviar sabit diski, Hitachi'nin 5-plakalı 500 GB'lık canavar (monster) serisi gelene kadar en iyisiydi. Bundan sonra Seagate 750 GB'lık Barracuda serisiyle cevap vermiş ve dokuz ay boyunca piyasa bir gevşeme yaşamıştı ta ki Hitachi'nin 7K1000 Terabyte DeskStar serisi gelene kadar. Şu anda ise bir yıllık bir durgunluktan sonra Western Digital tekrardan liderliği eline geçiriyor ve çoğu rakibini yere seriyor. Kısaca, önümüzde ki zamanlarda sabit disk piyasasında şu ana kadar hiç olmamış bir hareketlenme bekliyoruz.

indexhtml&ampcb20f77c8959

Belli başlı teknolojileri kapsayan birçok ilerlemeden sonra, Dikey Manyetik Kayıt (PMR) şu anda başarım ve kapasite açısından en göze çarpan ilerleme oldu. Mıknatıslanma artık, rotasyon çizgilerini takip eden disk plakalarının etrafında yatay olarak (buna boyuna kayıtta deniyor) değil de dikey olarak yapılmakta ve kayıt artık disk plaklarının kendi yüzeylerine de yayılmış oldu. Bunun sayesinde aynı yüzeye daha fazla depolama alanı eklenmiş olunup aynı zamanda, bizi çok mutlu edecek bir gelişme olarak, okuma ve yazma hızlarını da arttırıldı. Bunun dışında, tampon bellek boyutu gibi disk performansını etkileyecek parametreler, Sabit Disk Başarımı Anlamak makalemizde de anlattığımız üzere sadece yardımcı görevi üstlenmişlerdir.
Seagate PMR yani Dikey Manyetik Kayıt teknolojisi kullanılan ürünleri ilk piyasaya tanıtan şirket oldu. Diğer üreticiler, buna Western Digital da dahil, yeni teknolojilere karşı daha ölçülü olmayı tercih etmişlerdi. Buna rağmen, WD'nin en son ürünü olan Caviar SE 16 WD7500AAKS piyasada var olan diğer SATA disklerin üreticilerine yerini bırakmadı. Bu son 750 GB, kendi klasmanında en iyisi, tüm 7200 RPM'li diskleri geride bırakmakla kalmıyor 10.000 RPM'lik WD7500 Raptor disklere eş değer seviyede performans sergiliyor (buna rağmen hala 74GB'lık WD740'ı geçmiş durumunda değil).
Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk Telekom'un sınırsız aboneliklerin fiyatını önemli ölçüde düşürmesiyle dosya indirmek herkesin bir hobisi haline geldi. Yalnız eğer bir film veya oyun koleksiyonu oluşturmayı planlıyorsanız yüksek kapasiteli sabit diskler bir zorunluluk haline geliyor. İşte bu noktada Hitachi imdadınıza Deskstar 7K750 750 GB ve 7K1000 1 TB modelleriyle yetişiyor.
Bir bilgisayarın en yavaş gelişen bileşeni sabit disklerdir. Yalnız bunu başarım bağlamında kabul etmelisiniz. Elbette, kapasite artımı hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz sene 1 TB'ı bulan sabit disklerin veri depolama kapasitesi, yeni yılın sonlarına doğru 2 TB'a erişebilir. Yalnız hepinizin bildiği gibi SLC Flaş bellek temelli katı durum disklerinin (Solid State Disc) ilerleyen yıllarda mekanik sabit disklerin pabucunu dama atacağı öngörülüyor.


Tamamen elektronik devrelerden oluşan katı durum diskleri mekanik parçaların sahip olduğu tüm olumsuzlukları tarihe gömüyorlar. Örneğin erişim süresi milisaniye değil mikro saniye mertebelerinde, darbelere karşı çok daha dayanıklı ve gürültü düzeyi 0 dB. Peki neden bu diskleri kullanmıyoruz? Çünkü henüz yeterince hızlı değiller, kapasiteleri düşük (piyasada en fazla 64 GB'lık modelleri bulabilirsiniz) ve aşırı derecede pahalılar (64 veya 32 GB için 500 Dolar ve üstü). O yüzden en azından 3-4 yıl kadar daha bilindik sabit disklerle yolumuza

devam edeceğimizi tahmin ediyoruz.



Geçtiğimiz aylarda Western Digital'in yeni 750 GB kapasiteli sabit diskinin nasıl 250 GB ve 320 GB modellere fark attığına şahit olmuştuk. Bu farka neden olan etmen elbette ki kapasite değil, dikey kayıt teknolojisindeki gelişmeler ve değişmez (non-volatile) önbellek miktarı. Bakalım Hitachi diskler de benzer başarımı yakalayabilecekler mi?
750 GB Hitachi 7K750 ve 1 TB Hitachi 7K1000 sabit diskler birbirlerine çok yakın tarihlerde ve aynı teknolojilerle beraber üretilmişler. O yüzden bu iki disk arasında büyük başarım farkı beklemek hayalcilik olur. Her iki disk de SATA2 (3.0 Gbit/s) arabirimin kullanıyorlar ve tam 32 MB önbelleğe sahipler (dünyada şu an başka örneği yok). Yalnız iki disk arasında yapısal bakımdan ufak bir farklılık var: 750 GB'lık model her biri 250 GB olan üç plakadan meydana gelirken, 1 TB model tanesi 200 GB olan beş dairesel plakadan oluşuyor. Bu durumda Deskstar 7K1000 750 GB'nin azıcık daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün.

indexhtml&ampcb263cfd1715
Referans teşkil etmesi açısından deney sistemimize Seagate Barracuda 7200.10 250 GB sabit diskini de dahil ettik. indexhtml&ampcbb7ba36058d

Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2008       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Seagate'ten 15.000 RPM

Sabit disklerin veri okuma ve yazma hızları, RPM dediğimiz dönüş sayıları ile doğru orantılı. Seagate, 15.000 RPM dönüş hızına sahip ve 2.5 inçlik diskini duyurdu.
Seagate, dün yaptığı açıklama ile teknoloji severlerin heyecanlanmasına neden oldu. Firma, dizüstü bilgisayarlarda da kullanılan 2.5 inçlik disklerde 15.000 RPM'lik dönüş hızını yakaladığını bildirdi. Bunun ne demek olduğunu daha kolay anlatmak için masaüstü bilgisayarlarla kıyaslayacak olursak; dizüstü bilgisayarlardan çok daha hızlı dediğimiz bir masaüstü bilgisayardaki sabit diskin dönüş hızı 7200 RPM iken Seagate'in yeni diskinin 15.000 RPM dönüş hızında olduğunu söyleyebiliriz.

Artıları eksileri!
Avantajlarını tahmin edebileceğiniz yeni ürünün, dezavantajlarından başlayarak biraz moral bozalım. Yüksek miktardaki dönüş hızı, beraberinde ısınma sorununu da getirdiğinden dolayı, bu ürünün dizüstü bilgisayarlarda kullanılması şu an için mümkün değil.
Ürünün, az yer kaplayan hızlı veri deposu ihtiyacı olan şirketler için ideal olduğu bildiriliyor.

Bir diğer avantajı da 2.5 inç olduğundan dolayı aranan verinin bulunması, masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız 3.5 inçlik sabit disklere oranla daha az zaman alıyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2008       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
100 Kat Hızlı SSD Geliyor


SanDisk'in ExtremeFFS adlı yeni teknolojisi, mevcut katı depolama birimlerindeki hızları yüksek bulanların ağzını bir karış açık bırakacak türden.
SSD'lerde rastgele yazma hızlarını 100 kat artıracağı söylenen SanDisk'in yeni teknolojisi ExtremeFFS, fiziksel ve sanal alanı çözümleyerek verinin rastgele ancak çok hızlı yazılmasına imkan tanıyan bir Flash dosya yönetim sistemi. Farklı yazımların sanal alanda önbelleğe alındığı sistem, sonrasında Flash bankasında en uygun bölmeye yazma yapıyor. İşletim sistemi tarafından tetiklenen Flash'a yazma işlemini gizleyen ExtremeFFS, böylece rastgele yazma hızını 100 kat artırıyor. SanDisk'in önümüzdeki yıl çıkaracağı katı depolama birimlerinde bu teknolojiyi görebileceğiz.

Benzer Konular

15 Mayıs 2019 / c0lin Oyunlar
7 Ekim 2016 / Efulim Telefon
12 Ekim 2014 / Misafir Sanat
9 Eylül 2008 / kompetankedi Bilgisayar