Arama

Yandex Arama Motoru

Güncelleme: 18 Temmuz 2015 Gösterim: 23.816 Cevap: 0
icrebah - avatarı
icrebah
Ziyaretçi
4 Nisan 2012       Mesaj #1
icrebah - avatarı
Ziyaretçi
1. Yandex Nedir?
Yandex, Türkiye’deki kullanıcılar ve Türkiye hakkında bilgi arayan herkes için geliştirilmiş, kullanıcılarına İnternet’te aramanın yanı sıra haberler, e-posta gibi birçok farklı İnternet servisi sunan bir arama motoru ve web bilgi portalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Rusya pazarında ilk sırada ve comScore verilerine göre dünyanın 7. büyük arama motoru olan Yandex, kuruluşundan bu yana 10 yılı aşkın bir süredir %64’e yakın bir pazar payıyla Rusya piyasasındaki lider konumunu korumaktadır. Birkaç yıl önce Ukrayna, Beyaz Rusya (Belarus) ve Kazakistan için de özel portallarını açan Yandex, servislerini başka dillere çevirmekle kalmayıp çalıştığı her ülke için gerçek birer yerel ürün sunmak üzere çaba göstermektedir.

2. Yaptıklarımız


Sorular için Cevaplar

Yandex’in misyonu, kullanıcılardan gelecek her türlü soruya yanıt bulmaktır. Yandex’in arama kutusuna açık ve net yazılan sorular için cevaplar, sistemin arama sonuçları sayfalarında bulunur. Arama sadece web’de değil, son dakika haberleri veya yeni çıkan ürünler gibi çeşitli bilgi kaynaklarında da yapılır ve sonuçlar uygun bulunursa, arama sonuçları arasında yer alır.

“Bugün hava nasıl?” veya “Haberlerde ne var?” gibi daha genel sorular ise Yandex’in Yandex ana sayfasında yer alan günün haberleri, hava durumu gibi çeşitli servisleri sayesinde cevaplandırılır.

Kullanıcı için web servisleri

Yandex bütün teknolojilerini öncelikle İnternet kullanıcıları, yani insanlar için geliştirir. Yani Yandex ekibi bir servisin önce kullanıcılar için faydalı olmasına, sonra da ticari yönüne dikkat eder.


Amacımız, Türkiye’deki İnternet kullanıcıları için yeni bir alternatif olmak, yani Türk toplumunun, dilinin ve kültürünün bütün özelliklerini ve geleneklerini göz önünde bulunduran yeni bir arama motoru ve web portalı sunmaktır. Umudumuz, servislerimizin Türkiye’deki kullanıcılar tarafından beğenilmesi ve kullanışlı olmasıdır. Yandex.com.tr’de reklam gösterimi, servislerimiz ancak gerçekten en üst kaliteye ulaştıktan sonra yapılır. Öncelik, servis kalitesinin yükseltilmesidir.

İnternet’in aynası

Yandex, varolan bilgiyi aramak ve sınıflandırmak için yeni teknolojiler geliştirmektedir. Bulunan içerik, özellikleri arama sistemince etkilenmeyecek şekilde arama sonuçları listesinde sıralanır. Yandex servislerinin tamamı bu şekilde çalışır. Örneğin, Yandex.Haberler’in kullanıcıya sunduğu haberler bütünü, yüzlerce kaynaktan alınan haber içeriğinin tamamen önyargısız, sistem tarafından hiçbir düzenleme yapılmadan, olduğu gibi yansıtılmasıyla oluşur.


Teknolojiler

Yandex, dünya çapında teknolojiler geliştiren bir şirkettir. Örneğin arama sonuçlarının sıralanması için uygulanacak formülü geliştirmek için kendi teknolojimiz olan MatrixNet isimli bir makine öğrenimi yöntemi kullanmaktayız. Yandex ayrıca, kendi anti-virüs ve anti-spam teknolojileri sayesinde kullanıcıları kötü amaçlı yazılım barındıran siteler hakkında uyarır ve Yandex.Mail kullanıcılarına spam’a karşı koruma sağlar. Yandex.Haber otomatik tümleyici sisteminde de yine Yandex’e özgü bir haber özü çıkarma teknolojisi kullanılır.

Geliştirdiğimiz teknolojilerin bazıları kendi alanlarında ilktir. Yandex’in, morfoloji odaklı web arama yönteminin geliştirilmesinde dünyada bir ilk olması buna örnek gösterilebilir.

3. Yandex Ekibi

Çeşitli konularda uzmanlaşmış kişilerden oluşan Yandex ekibi, şirketimizin en değerli varlığıdır. Günümüzde arama teknolojilerinin geliştirilmesi, çalışanlarımızın matematik, veri analizi, dilbilgisi, programcılık gibi çeşitli alanlarda üst düzey birer uzman olmasını gerektirmektedir. Bu tür uzmanları dünyanın dört bir yanında arayan Yandex, çeşitli mesleki olimpiyatlara destek vererek ve ayrıca kendi eğitim programlarını yürüterek ihtiyaç duyulan yetkinlikte çalışanların yetiştirilmesine yardımcı olur. Bu güçlü ekip sayesinde Yandex, bilgi teknolojileri alanındaki en başarılı şirketler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.


Bugün Yandex’in 4 farklı ülkedeki 11 ofisinde 3,000’den fazla çalışanı bulunuyor. Şirketin genel merkezi Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’dadır.

Yandex’in 2011’de İstanbul’da açılan Türkiye ofisinde çalışanlar arasında şirket yöneticileri, pazarlama uzmanları, çevirmenler ve diğer konularda uzmanlaşmış profesyoneller bulunmaktadır. Türkiye’de açılacak servisler ve bunların nasıl görüneceğine dair tüm kararları Yandex Türkiye ekibi verir.

4. Yandex’in İş Modeli

Yandex gelirinin önemli bir bölümünü içeriğe dayalı reklamcılıktan elde eder. Bu sistemde reklamlar, kullanıcıların arama sorgularıyla eşleştirilir, bu da reklamlar yayınlanırken doğru kitlenin hedeflenmesini sağlar. Ayrıca Yandex’in reklamları şirketin çözüm ortağı olan binlerce web sitesinde de gösterilir. Yandex.Direct reklam yerleştirme sistemi Rusya piyasasında lider konumundadır.


Bunun yanı sıra Yandex’in gelirinin küçük bir payı medya bazlı reklamcılık kaynaklıdır. Gelirimizin %95'i Rusya piyasasından elde edilir.

Yandex hisseleri, Mayıs 2011’de NASDAQ’ta halka arz edildi. Bu, bir Rus şirketi tarafından NASDAQ’ta son 5 yılda yapılan ilk ve 2011’de teknoloji şirketleri tarafından yapılan en büyük halka arz işlemiydi.

logo2

Yandex uygulamaları ile ilgili daha fazla bilgi;

Alıntı
nötrino adlı kullanıcıdan alıntı

Yandex'in Görsel Sorgu Sayfası Yenilendi

Yandex’in görsel öğelerin aranması için geliştirdiği servisi Yandex.Görsel’in arayüzü tamamen yenilendi.Yeni arayüzdeki arama sonuçları sayfası, sorguya göre sıralanan resimlerden oluşan bir mozaik şeklinde sunuluyor. İsim, boyut, URL adresi gibi aranan resimle ilgili ek bilgiler sadece kullanıcının isteği üzerine gösteriliyor. Söz konusu arayüz değişikliklerinin tamamı Yandex.Görsel kullanıcılarının davranışlarının analizi ve değerlendirilmesi sonucu gerçekleştirildi.

Son birkaç ay içinde milyonlarca arama analiz edildi ve kullanıcıların davranışlarından alınan verilere dayanarak, servisin kullanımındaki beş ana senaryo incelendi;

1) Kullanıcı belli bir görsel öğeye çabucak bakmak veya nasıl göründüğünü hatırlamak ister;

2) Kullanıcı, belli bir konuda bir çok görsel öğeyi (örneğin araç fotolarını) dikkatlice incelemek ister;

3) Kullanıcı, belli parametrelere (örneğin, bir Power Point sunumu için) uyacak birkaç adet görsel öğe arar;

4) Kullanıcı bulduğu görsel öğe veya üzerindeki bir nesne hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek üzere ilgili web sitesine gider;

5) Kullanıcı, sadece eğlenmek amacıyla çok sayıda farklı görsel öğeyi inceler.

''Yeni arayüzümüz, bütün bu senaryolara en iyi şekilde uymak amacıyla düzenlendi.” Yapılan değişiklikler sayesinde, sıklıkla yapılan bazı eylemler için yeni sekmeler açmaya gerek kalmadığından servis artık daha hızlı çalışıyor. Örneğin, yeni arayüz sayesinde bulunan resimlerin büyütülmüş versiyonlarını arama sonuçları sayfasından ayrılmadan görmek mümkün. Arama sorgularını daha net ve ayrıntılı olarak yapmayı tercih edenler ise arama sonuçları sayfasından ayrılmadan gelişmiş arama ayarlarına gidebilirler.

Yandex.Görsel servisi, Yandex web bilgi portalıyla birlikte Eylül 2011’de Türkiye’de hizmete sunulmuştu. Halihazırda, servisin indeksinde Türkçe web’den on milyonlarca resim dahil, toplamda yaklaşık 5.5 milyar adet görsel öğe bulunuyor.


Yandex'ten 10 GB Ücretsiz Veri Alanı

Yandex, bulut tabanlı ücretsiz veri depolama servisi Yandex.Disk'i hizmete açtı. Yapılan açıklamaya göre, kullanıcılar 10 GB kapasitesi olan Yandex.Disk'e yükledikleri belgelere, fotoğraflara, filmlere veya müzik parçalarına internet erişimi olan herhangi bir cihazdan, diledikleri her an ulaşabiliyor, dosyalarını, e-posta veya tüm popüler sosyal ağlar üzerinden çevreleriyle paylaşabiliyor.

Her tür dosya formatını destekleyen ve Yandex.Mail'e entegre edilmiş olan Yandex.Disk'te, kullanıcıların yükledikleri dosyaların yanı sıra e-posta ileti eklerinin saklanması için de özel bir alan bulunuyor. Bu alan, Disk'in 10 GB'lik kapasitesini etkilemiyor.


Yandex.Türkiye Ülke Müdürü Alisher Hasanov, "Bir bulut depolama servisi olan Yandex.Disk'te her türlü verinizi güvenle saklayabilirsiniz. Bilgisayarınız bozulsa bile Disk'teki dosyalarınıza hiçbir şey olmaz. Gerekli senkronizasyonu sağlayan Disk sayesinde, bir belge üzerinde evinizdeki bilgisayarda çalışmaya başlayıp, ofisteki bilgisayarınızda devam edebilirsiniz. Masaüstü uygulaması sayesinde dosyalarınıza çevrimdışıyken de ulaşabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

Yandex.Elements

Yandex’in Yandex.Elements adlı yeni tarayıcı eklentisi sayesinde Mozilla Firefox ve Internet Explorer kullanıcıları, ek araç çubukları kullanmalarına gerek kalmaksızın tarayıcılarının özelliklerine yenilerini ekleyebilecekler. Adres ve arama çubuklarını tek bir satırda birleştiren ve tarayıcıya yararlı ek servisler ile görsel yer imleri özelliğini ekleyen Yandex.Elements, kullanıcının hem aradığı web adreslerini, hem de arama sorgularını aynı satıra girmesine ve aramayı yapacak olan kaynağı seçmesine olanak sağlıyor. Örneğin, istenen sorguyu arama/adres çubuğuna girdikten sonra beliren Vikipedi seçeneğine tıklanarak, doğrudan Vikipedi’deki ilgili sayfaya ulaşılabiliyor.

Elements, Yandex servislerine ve Facebook, Twitter gibi popüler sosyal paylaşım platformlarına daha kolay erişim sağlıyor ve gerekli araç çubuklarını tek tıkla açıp kapatmaya olanak veriyor. Bu sayede, e-posta kutunuzda veya sosyal medya hesaplarınızda yeni mesajlar olup olmadığını her an görüp, hava ve trafik durumlarına dair en güncel bilgileri birer tıkla takip etmek mümkün oluyor.

Daha önce kullanıma sunulan Yandex.Bar gibi Yandex’in çeşitli servislerine kolay erişim sağlayan Yandex.Elements, klasik araç çubuklarından vazgeçmeyen tarayıcılarda bile ekran üzerinde fazla yer tutmadan İnternet deneyiminizi kolaylaştırıyor. Yandex.Bar’la aynı işlevleri gören eklenti, çok daha kompakt ve kullanışlı oluşuyla öne çıkıyor.Tarayıcı eklentisi hakkında ayrıntılı bilgiye Yandex.Elements adresinden ulaşabilir ve eklentiyi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

iPad İçin Yandex Arama Uygulaması

Yandex iPad için geliştirdiği arama uygulamasını kullanıcıların hizmetine sundu. Tabletler için optimize edilmiş kullanıcı dostu bir arayüzüne sahip olan uygulama, iPad kullanıcılarına internette hızlı ve rahat bir arama deneyimi sunuyor.iPad'lerini kullanarak akıllarına gelen sorulara Yandex'le cevap bulmaya çalışan kullanıcılar, buldukları web sitelerini, arama sonuçları sayfasından ayrılmadan ziyaret edebiliyorlar. Yandex arama uygulaması, her sayfayı yeni bir sekme olarak açıyor ve sekmeler ile arama sonuçları sayfası arasında aynı ekran içerisinde gidip gelmeye imkan sağlıyor.

Yandex arama uygulaması, kullanıcıların bazı sorularına ise doğrudan cevap verebiliyor. Örneğin, bir ATM'ye ihtiyacı olan bir kullanıcı, etrafındaki tüm ATM'leri haritada görebiliyor veya Amsterdam nasıl bir yerdir diye merak ediyorsa, iPad'inin ekranından şehrin resimlerine bakabiliyor.

Yandex'in yeni uygulaması, arama motorunun "kullanıcının niyetini anlama" yeteneğini geliştirmeye yönelik çalışmaların bir parçası olarak geliştirildi.Uygulamanın beta sürümü, ücretsiz olarak App Store'dan indirilebilir.


Yeni Yandex.Shell

Yandex, Android tabanlı cihazların kullanımını kolaylaştıran üç boyutlu arayüzü Yandex.Shell'in yeni sürümünü kullanıcıların hizmetine sundu. Yeni sürümün en önemli özelliği olan “sonsuz” adres defteri, alışılagelmiş adres defteri fonksiyonunun yanı sıra, bulut teknolojisi sayesinde kurum ve kuruluşların adres ve telefonlarını da listeliyor.Örneğin “restoranlar”, “bankalar” veya “eczaneler” şeklinde yapılan bir aramaya yanıt olarak, en yakında bulunan restoran, banka veya eczanelerin adreslerini ve telefon numaralarını da kullanıcının karşısına çıkarıyor.

Ayrıca, bilinmeyen bir numaradan cevapsız bir çağrı alındığında, otomatik olarak bu numarayı veritabanından kontrol ederek, arama bir iş telefonundan gelmişse, ilgili kuruluşun ismini ve diğer ilgili bilgileri ekranda gösteriyor.Kullanıcının tercihlerine göre birkaç saniye içinde zahmetsizce ayarlanabilen yeni arayüz, kullanıcının işaretlediği en sık kullanılan tercihli programları da, widgetler ve bilgi panelleri solda, program ve uygulamalar ise sağda sıralanmak üzere, otomatik olarak ekran üzerinde dağıtıyor.

Türkiye’deki kullanıcıların ücretsiz olarak indirebildiği yeni Shell’de yer alan arama aracı, kullanıcının cihazında kurulu uygulamalar ve telefonundaki veriler arasında arama yapmakla kalmayıp, uygulama mağazalarında mevcut yeni uygulamalar ya da kurulu olan uygulamaların yeni sürümlerini de indirmeyi öneriyor.


iPad için Yandex.Disk

Yandex, iPad için özel olarak geliştirdiği Yandex.Disk uygulamasını da kullanıma sundu. Bundan böyle iPad sahipleri de, bulut tabanlı bir servis olan Yandex.Disk’in sağladığı tüm olanaklardan istedikleri an, istedikleri yerden ve kullanışlı bir arayüzle yararlanabilecek.Yeni uygulama sayesinde iPad kullanıcıları, Disk’e istedikleri dosyaları yükleyebilecek ve paylaşıma açabilecek. Örneğin iPad ile çektiği fotoğrafları anında Disk’e kaydedebilecek veya bir konserde çektiği bir videonun bağlantısını arkadaşlarına gönderebilecek. Uygulama aracılığıyla Disk’e yüklenen tüm dosya ve klasörler, tablet bilgisayara erişim olmadığında bile web arayüzü veya diğer Disk uygulamaları üzerinden erişilebilir olacak.Haziran 2012’de Türkiye’deki kullanıcıların hizmetine sunulan Yandex.Disk’e bir web arayüzü üzerinden ve ayrıca Windows, OS X, iOS ve Android gibi farklı platformlar için geliştirilen uygulamalar aracılığıyla ulaşmak mümkün.


Yeni Bir Yandex.Browser Deneyimi

Yandex.Browser sunduğu benzersiz internet deneyimini, Proje-Y ile tüm kullanıcılara ulaştırıyor! Yandex.Browser kullanıcılarını, Proje-Y ile 2038 yılından günümüze uzanan alternatif gelecek kurgusuyla bulmacalarla dolu bir serüvene davet ediyor.Bir çok farklı internet sitesine yerleştirilmiş ipuçlarını ve bulmacaları çözen kullanıcılar oyun için hazırlanmış kurguyu tamamlarken, internetin geleceği için çok önemli olan bir olayı engellemeye çalışıyor.Yandex laboratuvarlarında hazırlanan Upsilon isimli bir süper bilgisayarın çağrısıyla başlayan internetin geleceğini kurtarma serüveni, Türkiye’deki oyun - bulmaca seven kullanıcılar arasında kahramanını arıyor.Bu serüvene katılan yarışmacılar tablet, cep telefonu ve TV gibi hediyeler dışında, Yandex.Disk için 10 GB ekstra bellek kazanmak için de yarışacak.

Kaynak: CNN / CHİP (Basın Bülteninden Derleme / 23 Kasım 2012, 12:15)


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 18 Temmuz 2015 12:04 Sebep: Daha önce yapılan yanlış düzenleme gerekçesiyle içerik yeniden işleme alındı!

Benzer Konular

14 Ocak 2013 / nünü X-Sözlük
1 Haziran 2009 / UnknowN Bilgisayar
25 Mart 2006 / ozti Bilgisayar