Arama

Matrakçı Nasuh

Güncelleme: 23 Nisan 2018 Gösterim: 23.281 Cevap: 6
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
9 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Nasuh (MATRAKÇİ)

Ad:  kafes çarpımı.jpg
Gösterim: 606
Boyut:  21.6 KB

(ö. 28 Nisan 1564 ?, İstanbul)
Sponsorlu Bağlantılar
Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavî
Osmanlı minyatürcü.

Yaşamı konusunda çok az bilgi vardır. 1547, 1551 ve 1553’ten sonra öldüğünü ileri süren çeşitli kaynaklar vardır. Saraybosna yakınlarında doğduğuna ilişkin bilgiler de kesin değildir. Enderun’da yetişti. Matrak oyununda çok usta olduğu, hatta belki bu oyunu icat ettiği için Matrakçı lakabıyla anıldı. I. Süleyman (Kanuni) onun, silah ve mızrak oyunlarındaki ustalığı nedeniyle “üstat” ve “reis” olarak tanınmasını bildiren bir berat verdi. Nasuh çeşitli silahları ve dövüş yollarını anlatan Tuhfetü’l-Guzat adlı bir de kitap yazmıştı. Geometri ve matematikte de çok bilgi sahibiydi. Cemaliı l-Küttab ve Kemalul- Hisab ile Umdetü’l-Hisab adlı iki matematik kitabından sonuncusu uzun süre elkitabı olma özelliğini korudu. Nasuh tarih alanında da çalıştı. Taberi’nin tarih kitabını Türkçeye çevirdi (Mecmuaut-Tevarih).

Tarih-i Sultan Bayezid ve Sultan Selim ile Tarih-i Sultan Bayezid adlı tarih kitaplannda, adı geçen padişahların dönemlerini, üç ayrı nüshası bulunan Süleymanname’sinde ise 1520-37, 1543-51 ve 1542-43 arasındaki olayları ele aldı. Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han'da, (tıpkıbasımı 1976) I. Süleyman’ın 1534’teki Irak, Fetihname-i Karaboğdan'da da 1538’deki Boğdan seferlerini anlattı.

Ama Nasuh bütün bunlardan önce günümüzde bir minyatürcü olarak tanınmıştır. Çeşitli seferleri anlattığı kitapları için gene kendi hazırladığı minyatürlerde, ordunun konakladığı bütün kentleri tek tek ele almıştır. Kuşbakışı çizilmiş bu kent minyatürlerinde vadi, tepe, ırmak, liman gibi yüzey şekilleriyle kale, sur, köprü, cami, saray gibi yapılar en ayrıntılı biçimde ve her birinin en önemli cephesi görülecek biçimde verilmiştir. Böylece kentlerin o dönemdeki görünüşlerine ilişkin eşsiz bilgiler sağlayan, adeta harita özelliğinde belgeler ortaya çıkmıştır. Nasuh’un ayrıca usta bir hattat olduğu da bilinmektedir.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2018 21:12
Biyografi Konusu: Matrakçı Nasuh nereli hayatı kimdir.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
7 Kasım 2008       Mesaj #2
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...

MATRAKÇI NASUH


(ölümü 1564)
Sponsorlu Bağlantılar
Çok yönlü bir kişiliği olan Matrakçı Nasuh günümüzde önemli bir minyatür sanatçısı olaraktanınmaktadır, ama yaşadığı dönemde hattat, tarihçi, matematikçi ve silahşor olarak da ün kazanmıştı.

Matrakçı lakabı ona sopalarla oynanan eskrime benzer bir tür savaş sporu olan matrak oyunundaki ustalığından dolayı verilmişti. Hatta bazı kaynaklar onu bu oyunu bulan kişi olarak gösterir.

Yaşamına ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmayan Matrakçı Nasuh'un Saraybosnalı (bugün Yugoslavya'da Sarajevo) olduğu, II. Bayezid döneminde (1481-1512) Enderun'da yetiştiği biliniyor. Matrakçı Nasuh'un ilk yapıtı 1517'de Yavuz Sultan Selim'e sunduğu bir aritmetik kitabıdır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniden yazdığı ve Umdetü'l-Hisab (Aritmetiğin İlkesi) adını verdiği bu yapıt, uzun süre medreselerde ders kitabı olarak okutulmuştur.
Ad:  üçgen kafes çarpımı.jpg
Gösterim: 577
Boyut:  20.7 KB

Kanuni Sultan Süleyman, Matrakçı Nasuh'a silahşörlükte kazandığı başarıdan dolayı 1530'da "silah üstadı" sanı vermiş, o da buna karşılık çeşitli silahların özelliklerini gösteren, kullanma tekniklerini anlatan Tuhfetü'l-Guzat (Gazilere Armağan) adlı bir kitap yazmıştır. Matrakçı Nasuh'un tarih alanındaki ilk yapıtı klasik bir İslam tarihi olan Taberi Tarihinin Türkçe'ye çevirisidir. Daha sonra bu yapıta ek olarak Osmanlı tarihini ve daha ayrıntılı olarak da yakından bildiği II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim dönemleriyle, Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatının ilk 30 yılını (1520-50) kapsayan tarih kitapları kaleme almıştır.

Matrakçı Nasuh'a minyatür sanatçısı olarak ün kazandıran yapıtı da aslında minyatürlerle süslenmiş bir tarih kitabıdır. Kanuni Sultan Süleyman'ın 1534-35'teki Bağdat seferini anlatan kitapta yol boyunca geçilen kent ve kasabaları, konaklama yerlerini betimleyen birçok minyatür vardır. Bu minyatürler 16. yüzyılda Anadolu ile Suriye ve Irak'ı tanıtan çok önemli belgelerdir. Kuşbakışı bir açıdan yapılmış minyatürlerde o yerin doğal konumu, yerleşme düzeni, sur, kale, saray, cami, medrese, kervansaray, han, çarşı gibi önemli yapıları ayrıntılı biçimde gösterilmiş, yerleşme yerlerinin adeta bir haritası çizilmiştir. Hiçbir abartıya yer verilmeyen bu minyatürlerin renkleri de son derece uyumludur. Matrakçı Nasuh'un öbür tarih kitaplarında da ilginç minyatürler vardır.
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2018 21:13
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
1 Ağustos 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Matrakçı Nasuh Efendi
(?-1537, ?), Osmanlı bilim ve sanat adamı.
Nasuhî, Silâhî de denir. Devşirme olduğu sanılmaktadır. Matrakçı ve Silâhî lâkapları onun silâhhaneye mensup olup matrak (fındık kurşunu atan) denilen bir çeşit silâh yapmada usta olduğunu göstermektedir. Yavuz Sultan Selim ve Kanunî Sultan Süleyman'a sunduğu yapıtlarla (matematik, coğrafya, tarih) ünlüdür. Ayrıca silâhçılık, oyuncakçılık ve yazı sanatında da ustalaşmıştır. "Cemalü'l Küttab ve Kemali'l-Hisab" (1517), 2 bölüm ve 22 baptan oluşup Yavuz Sultan Selim'e ithaf edilmiştir.

"Kenaniyye fil Hisab", "Umdetül-Hisab" (Hesabın İlkesi) adlı yapıtları matematikle ilgili olup "Umdetü'l-Hisab" (1533) uzun yıllar elkitabı olarak ilgi gördü. İran ve Mısır seferleri üzerine kaleme aldığı "Selimname" ile Kanunî'nin Boğdan Seferi'ni anlatan "Fetihnamei Karaboğdan"; savaş yöntemlerini anlattığı "Tuhfetü'l-Guzat", Anadolu'nun coğrafî durumunu anlattığı ve A. Gabriel tarafından Fransızcaya da çevrilen "Beyanı Menazili Seferi Irakeyni Sultan Süleyman" (İki Irak Seferinin Konak Yerlerinin Anlatılması) önemli yapıtlarıdır.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2018 21:11
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
25 Eylül 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

MATRAKÇI NASUH



Ad:  Matrakçı-Nasuh-Eserleri.jpg
Gösterim: 1843
Boyut:  192.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
25 Eylül 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

MATRAKÇI NASUH



Ad:  Matrakçı-Nasuh-Eserleri1.jpg
Gösterim: 1729
Boyut:  170.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

'16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' Sergisi!


Ad:  16-yuzyil-dahisi-matrakci-nasuh-sergisi-abdye-gidiyor,0t8wlBR50kiBzus04WLnRQ.jpg
Gösterim: 748
Boyut:  65.9 KB
Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde hazırlanan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi, 6-13 Ekim tarihleri arası Washington Büyükelçiliği ve Amerika Diyanet Merkezi (DCA) ev sahipliğinde ABD'li sanatseverlere açılacak. Proje kapsamında hazırlanan "Matraki Bir Osmanlı Yıldızı" adlı belgesel de bu bağlamda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın ev sahipliğinde ilk kez gösterime sunulacak.

İlgili sergide Enderun mektebinde yetişmiş, matematikten silahşörlüğe, edebiyattan felsefeye, tarihten resme, hat ve minyatüre kadar birçok meziyete sahip Matrakçı Nasuh'un çalışmalarından esinlenerek hazırlanmış harita seçkileri, çini ve minyatür çalışmalarından oluşan 41 eser bulunacak. 3 kıta, 10 şehirde gerçekleştirilecek olan proje, Washington'dan sonra 22 Kasım-28 Aralık 2017 tarihleri arasında son olarak Budapeşte’de Macaristan Ulusal Müzesi'nde sergilenerek noktalanacak.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (4 Ekim 2017)
Umutcan - avatarı
Umutcan
Ziyaretçi
23 Nisan 2018       Mesaj #7
Umutcan - avatarı
Ziyaretçi

Benzer Konular

3 Ocak 2012 / Misafir Spor tr
23 Ağustos 2015 / _EKSELANS_ Spor tr
1 Ağustos 2013 / _VICTORY_ Siyaset tr
9 Haziran 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi