Arama

Çiğdem Kağıtçıbaşı

Güncelleme: 12 Temmuz 2012 Gösterim: 13.036 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, sosyal psikolojinin kurucularından ve uluslararası psikoloji dünyasının önemli isimlerinden biri olan Türk bilimkadınıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye Bilimler Akademisi'nin kurucu üyesi olan Kağıtçıbaşı, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra Koç Üniversitesi’ne geçmiştir ve halen orada ders vermektedir. Önceki dönemlerde, Koç Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevini de üstlenmiştir. Duke, Colombia, Harvard ve California-Berkeley Üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur.

1959'da Üsküdar Amerikan Kız Lisesi'nden mezun olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, Massachusetts’teki Wellesley College'de, psikoloji alanında lisans eğitimi almıştır. Doktora tezini ise Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi’nde sosyal psikoloji alanında vermiştir. Günümüzde 1.200'ün üzerinde atıf ile, en çok atıf yapılan psikologlardan ve Türk akademisyenlerden biridir.

Araştırmalarında, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla incelemiştir. Geliştirdiği kültürlerarası benlik ve aile modeli ile, psikolojide ABD egemenliğine karşı çıkmış ve bu karşı duruşuna rağmen en büyük övgüyü gene ABD'de almıştır.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nda pekçok çağdaş uygulamanın başlatıcısı olmuştur; geliştirdiği anne - çocuk eğitimi ve erken destek projesi 62 ilde uygulanmaktadır. Ayrıca bulunduğu onlarca uluslararası dernek yöneticiliklerinin en önemlisi, 2000 yılına kadar sürdürdüğü Dünya Psikoloji Derneği'nin yardımcı başkanlığıdır. Kağıtçıbaşı, uzun yıllar UNICEF danışmanlığı da yapmıştır.

Türkçe ve İngilizce olarak kaleme aldığı, çeşitli bilimsel dergi ve kitaplarda yayınlanan 200'e yakın makalesi vardır ve toplam 28 kitaba yazarlık yapmıştır. Çalışmaları, aile, ana-babalık, erken çocukluk dönemi ve kültürel bağlamda insan gelişimi üzerine kuramsal ve uygulamalı araştırmaları kapsamaktadır.

Biyografi Konusu: Çiğdem Kağıtçıbaşı nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Çiğdem Kağıtçıbaşı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1940 İstanbul), sosyopsikolog. İstanbul Amerikan Kız Koleji'ni bitirdikten sonra (1959) ABD'ye giderek Wellesley College'da öğrenim gördü (1959-1961). Daha sonra California Üniversitesi'nde doktora yaptı (1967). Türkiye'ye döndükten sonra bir süre Bursa İhsan Çizakça Koleji'nde öğretmen ve müdür olarak görev yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu. 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne girdi. 1974'te doçent, 1979'da profesör oldu. California, Columbia ve Harvard üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 1988'de Uluslararası Kültürlerarası Psikoloji Derneği yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığına, ayrıca Uluslararası Psikoloji Bilimi Birliği yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Çiğdem Kâğıtçıbaşı aile, göç, çocuk gelişimi ve cinsiyet olgularıyla ilgili araştırmalar, kuramsal ve uygulamalı çalışmalar yapmıştır. Bu konularda yayımladığı çok sayıda İngilizce ve Türkçe makalesi ve kitabı vardır. Çalışmalarından dolayı yurt içi ve yurt dışında birçok bilim ödülü kazanmıştır. Başlıca yapıtları:
  • "Sosyal Değişmenin Psikolojik Boyutları" (1972),
  • "Gençlerin Tutumları: Kültürlerarası Bir Karşılaştırma" (1973),
  • "Dış Ülke Yaşantısının Etkileri" (1975),
  • "Çocuğun Değeri: Türkiye'de Değerler ve Doğurganlık" (1980, Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler Ödülü),
  • "The Changing Value of Children in Turkey" (Türkiye'de Çocuklara Verilen Değerin Değişmesi, 1982).

In science we trust.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
ck self

(1940 İstanbul), sosyopsikolog.

Benzer Konular

23 Ağustos 2009 / Daisy-BT Sinema tr
2 Şubat 2011 / _Yağmur_ Ziraat
29 Mayıs 2016 / Efulim Tiyatro tr
23 Ağustos 2009 / Daisy-BT Edebiyat tr
2 Ağustos 2011 / Jumong Spor tr