Arama

Andre Marie Ampere

Güncelleme: 22 Ocak 2016 Gösterim: 25.034 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
18 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Andre Marie Ampere

Sponsorlu Bağlantılar
416px Andre marie ampere2
André-Marie Ampère (20 Ocak 1775 - 10 Haziran 1836), Fransız fizikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Elektrik akımı birimi Amper onun adına ithafen verilmiştir.
Ampere Lyon'da doğdu. Babası ona Latince öğretmek istiyordu ancak matematiğe olan ilgisini ve yatkınlığını görünce vazgeçti. Ancak Ampere, Latincesini, Euler ve Bernoulli'nin konularını izleyip uzmanlaşacak derecede ilerletti.
1799'da Julie Carron ile evlendi. 1796'yı izleyen yıllarda Lyon'da özel matematik, kimya ve dil dersleri verdi. 1801'de bir fizik ve kimya profesörü olarak Bourg'a taşındı. Hasta eşini ve küçük oğlunu (Jean Jacques Ampère) Lyon'da bıraktı. Eşi 1804'te öldü. Aynı yıl Ampere, Lyon Lisesinde matematik profesörü oldu.
1809'da Paris Politeknik okulunda matematik profesörü olarak göreve başladı ve bilimsel çalışmalarını sürdürdü. 1814'de enstitü üyeliğine kabul edildi. Elektrik ile manyetizma arasındaki ilişki ve dolayısıyla elektromanyetizma bilimi (kendi deyişiyle "elektrodinamik") ile çok yakından ilgileniyordu. 11 Eylül 1820'de Örsted'in, Volta akımına maruz kalan bir iğnenin manyetikleştiğini keşfettiğini öğrendi. Aynı ayın 18'inde akademiye, bu ilişkili kavramlar hakkında oldukça açıklayıcı bir makale sundu.
Yalnızca elektromanyetizma kavramını açıklayan matematik teorileri oluşturmakla kalmadı ve pek çok yenilerini de öne sürdü. Marseille'de öldü, cenazesi Paris'te gömülüdür. Ölümünden 45 yıl kadar sonra matematikçiler tarafından resmen tanınmıştır.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:10
Biyografi Konusu: Andre Marie Ampere nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Ampere

Sponsorlu Bağlantılar
Andre-Marie (1775-1836). Fransız fizik ve matematik bilgini Ampere bilim tarihinin en ilginç kişilerinden ve "harika çocuk"larından biridir.

Daha 12 yaşındayken, eski bilginlerin yapıtlarını okuyabilmek için kendi kendine Latince öğrenerek ve Öklit'in geometri problemlerini çözmeyi başararak dehasını kanıtlamıştı.

Çocukluğunda üstün matematik yeteneğiyle dikkati çeken ve yıllarca Paris'teki Politeknik Okulu'nda matematik dersleri veren Ampere'in adı bugün büyük fizik bilginleri arasında anılır.

Ampere, elektrik akımı ile mıknatıslanma arasındaki ilişkiyi açıklayarak elektromagnetizma adıyla yeni bir bilim dalının temellerini atmıştır.

1820'de Danimarkalı fizikçi Hans Christian Örsted'in gözlemlerine dayanarak, içinden akım geçen bir iletkenin bir mıknatıs gibi davrandığını ve çevresinde bir magnetik alan oluştuğunu açıkladı.

Bugünkü elektromıknatısların, radyo ve televizyon yayınlarının, elektrik motorlarının ve üreteçlerinin, teyplerde ses kaydı, bilgisayarlarda bilgi kaydı için kullanılan magnetik bantların çalışma ilkesi hep bu temele dayanır.

Elektromagnetizmanın kuramsal temellerini beş hafta gibi çok kısa bir sürede oluşturarak bilim tarihinde inanılmaz bir rekor kıran Ampere, bulgularını uygulama alanına da geçirdi.

Elektrik akımının ölçülmesinde kullanılan ampermetre ve galvanometre gibi aygıtların yaratıcısı da Ampere'dir.

Elektrik bilimine katkıları nedeniyle, elektrik akımı birimine Ampere'in adı verilmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Andre Marie Ampere

Elektrik akım şiddeti birimine adını veren Fransız Matematik ve Fizik Profesörü André - Marie Ampère’dir. Ampère’in deneysel araştırmaları manyetizmanın yeni teorilerini ve elktrodinamiğin esaslarını oluşturmuştur.

Elektrik akım şiddeti uluslararası birim sisteminin temel büyüklüklerinden biri ve elektrik yükü taşıyıcılarının akı yoğunluğunu gösteren bir ölçüdür. Bunun birimi kısaltılmış olarak A ile gösterilen Amper’dir. Bu birime adını veren, elektrik akımı ile manyetizma arasındaki ilişkiyi tespit ederek, elektrodinamiğin temelini oluşturan Matematik ve Fizik Profesörü Fransız André - Marie Ampère’dir.

Elektrik akımı biriminin tarifi için içinden elektrik akımı geçen iletkenleri birbirlerine çeken veya iten kuvvetten yararlanılır:

1 Amper (A), vakum içine paralel olarak yerleştirilmiş, birbirleri ile aralarında 1 metre (m) aralık bulunan, doğrusal olarak sonsuza kadar uzanan, çapları ihmal edilebilecek kadar küçük yuvarlak kesitteki iletkenlerden zamana bağlı olarak değişmeden akan akımın, her metresinde (m), 0,2 mikronewton’luk (µN) bir kuvvet oluşturan akım miktarıdır.

André - Marie Ampère, 22 Ocak 1775’de Lyon/Fransa’da bir tüccarın oğlu olarak dünyaya geldi. Hiç okula gitmedi. Lyon yakınlarında Poleymieux’deki evlerinde, babası tarafından eğitildi. Bu arada Ampère çağdaş ve klasik eserleri de okuyarak kendini daha da geliştirdi. Babası oğlunun matematik yeteneğini farkedince, onu bu yönde teşvik etti. Ampère 12 yaşında A. Euler ve Bernoulli’yi, 18 yaşında Lagrange’ın Analitik Mekaniğini okudu. Babası, 1793 yılında ihtilal çılgınlıkları arasında idam edildi. Bu Ampère için ilk kader şokuydu. 1800 yılında oğlu dünyaya geldi. Aynı yılda, Bourg Departement okulunda Matematik öğretmenliği görevine getirildi.1803 yılında karısı öldü. Bu onda derin bir depresyon yaratan ikinci bir kader şoku oldu. Ampère aynı yıl içinde Lyon Lyceum’unda ve doğa bilimleri dersleri Profesörü olarak göreve başladı ve 1804 yılında Paris Ecole Polytechnique’de Repetitor (müzakereci) ünvanını aldı ve Collegè de France’da Matematik ve Fizik Profesörü olarak dersler verdi. 1808 yılında Napoleon, Ampère’i yaşamının sonuna kadar tüm Fransa’da seyahat etmesini gerektiren bir göreve, Üniversiteler Genel Müfettişliği’ne atadı. Bu arada Tarih ve Felsefe Fakültesi’nde felsefe dersleri de veriyordu. 1809 yılında Titular Profesör (Ünvanını adı ile birlikte kullanma yetkisi olan Profesör) ve 1814 yılında Bilim Akademisi üyesi oldu. 1807 yılında Ampère ikinci kez evlendi. Ancak evlilik iki yıl sürdü. 1824 yılında Collegè de France’ta Deneysel Fizik Profesörü olan Ampère, mesleki kariyerinin zirvesine ulaştı. Ölüm onu Marsilya’ya yaptığı bir teftiş seyahati sırasında 10 Haziran 1836 günü yakaladı. Ampère’in kemikleri 1869 yılında Paris’e getirilerek Montmartre Mezarlığına gömüldü.

Ampère her şeyden önce bir matematikçiydi. Henüz 13 yaşındayken koni kesitleri üzerinde çalışmıştı. Daha sonraları olasılık hesapları üzerine ve parsiyel diferensiyal denklemler üzerine temel düşünceleri ortaya koymuştu. "Ampère Zincirleme Kanunu" daha sonraları Maxwell denklemlerinin temelini oluşturmuştu. Büyük bir dahi bilim adamı olarak kimya problemleri de onu yakından ilgilendirmişti. Ampère, atom teorisi ve fiziksel kimyanın da öncüleri arasında sayılmaktadır. Ampère 1814 yılında, basınç ve sıcaklığın da eşit olması halinde, tüm gazların eşit hacımlarda eşit sayıda moleküle sahip olacacakları hipotezini ortaya koymuştu. Ampère’in, üç yıl önce İtalyan Fizikçi Kont Amedeo Conte di Quaregna e Ceretto Avogadro’nun (1776-1856) aynı yasayı biraz değişik bir biçimde dile getirdiğinden haberi yoktu. Ampère bir matematikçi olarak, genel fizik yasalarını deneysel olarak ortaya koyup, formüllerle tespit etme yeteneğine sahipti.

Danimarkalı fizikçi Hans Christian Oersted’in (1771-1851) buluşundan hareketle, elektrik akımının, manyetizmanın nedeni olduğunu gördü. Oersted’in deneylerini devam ettirdi. Ampère yer küresinin manyetizmasının elektrik akımı geçen bir iletkeni etkilediğini düşünüyordu. 1820 yılında şamandra kuralı olarak tanımlanan kuralı ve Ampère’den bağımsız olarak bir kaç yıl sonra, Seebeck’in de açıkladığı "Selonoid" in manyetik etkisini açıkladı. Aynı yıl Ampère içinden akım geçen iki iletkenin, akımların yönü aynı olduğunda birbirlerini çektiklerini ve aksi yönde olduklarında ittiklerini kanıtladı. Böylece, daha sonraları elektrik motorlarının tasarımının gerçekleştirilmesini sağlayacak olan, elektro-mıknatısın radyal hareket oluşturmasının temel prensibi bulunmuş oldu.

Ampère daha sonra, 1822 yılında olayı matematiksel olarak tespit etti ve elektrodinamiğin temel pransiplerini bilimsel olarak ortaya koydu. Bu temel yasaya göre içinden akım geçen iki paralel iletkeni, akımların yönlerine göre, iten veya çeken kuvvet, akım ile doğru, iletkenler arsındaki mesafe ile ters orantılıdır. Ampère tarafından tespit edilen elektrodinamiğin bu temel yasası, Charles Augustin de Coulomb’un (1739-1806) elektrik yükleri ve Henry Cavendish’in (1731-1810) kitle ile ilgili yasalarına çok benziyordu.

Ampère, akan elektrik akımının manyetizmin nedeni olduğunu bulduktan sonra, atomların elektrik akımını taşıdıkları hipotezini ortaya koydu. Bundan başka, malzemelerin moleküler ring akımlarına götüren, yumuşak veya sert manyetik davranışlarını araştırdı. Ileri görüşlü bu dahinin buluşu ancak 100 yıl sonra, malzeme yapı modellerinleri üzerinde yapılan araştırmalarla, dairesel hareket eden elektronlar tarafından teyit edildi.

Elektrodinamiğin esaslarını bulmanın yanısıra, Ampère ilk elektromanyetik telgrafı da buldu. 2 Ekim 1820’de, elektrik akımı ile hareket eden bir mıknatıslı iğne ile Lyon’da telgrafla haberleşmeyi önerdi. Elektromanyetik endüksiyon onun tarafından değil, ancak 10 yıl sonra İngiliz Michael Faraday (1791-1867) bulunduğu için, onun zamanında elektrik akımının ve geriliminin ölçülmesi mümkün değildi. Ampère, Galvanometre olarak tanımladığı bir akım gösterme cihazının yaratıcısı olarak da tanınır. O aynı zamanda o zamana kadar tartışmalı olan Akım ve Gerilim kavramlarını da yerleştirdi.

André-Marie Ampère 1820-1825 yılları arasındaki çalışmalarını, 1826 yılında "Elektrodinamik Oluşumların, Yalnız Deneylerden Türetilmiş Matematiksel Teorileri Üzerine" adlı kitabında topladı. Bu ölümsüz doğa bilimleri eseri günümüzde bilinen elektrotekniğin temelini oluşturdu.

André-Marie Ampère 10 Haziran 1836’da Marsilya’da (Fransa) 62 yaşında öldü. Yaşamının son 7 yılında, onu kuvvetten düşüren, akciğer nezlesi hastalığını çekti. Fakir ve yalnız olarak ziyaret ettiği Üniversite’yi denetledikten 24 saat sonra ateş krizi bastı.

Dahi bir bilim adamı ve elektrodinamiğin kurucusu, André-Marie Ampère’in çalışmalarının ödülü, adının günümüzde birçok ölçü aletinde, cihazlarda, elektrik sayaçlarında, elektrik makinalarında, gemilerde ve caddelerde adının okunması ve onun şerefine elektrik akımı birimine adının konulmasıdır.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Andre Marie Ampere

(1775 Lyon - 1836 Marsilya)
Fransız matematik ve fizik bilgini.

Küçük yaştan itibaren matematik, fizik, edebiyat ve felsefe alanlarında kendini yetiştirdi. Matematik üzerine ilk kitabını on üç yaşında yazdı. 1809'da Ecole Polytechnique'te mekanik profesörü oldu. 1814'te Akademi üyeliğine seçildi. 1824'te College de France'da fizik profesörlüğüne atandı. Elektrik akımıyla mıknatısların ve kapalı iki akımın karşılıklı etkilerini inceledi. Bu incelemeleri sonucunda elektrodinamiğin temellerini attı. Arago ile birlikte elektromıknatısı buldu. Yaşamının son yıllarında yazmaya başladığı "Essai sur la Philosophie des Sciences" (Bilimlerin Felsefesi Üzerine Deneme) adlı yapıtını tamamlayamadan öldü.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ocak 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
AMPERE (Andre Marie), Fransız Fizikçi (Lyon 1775 - Marsilya 1836). Pascal gibi, o da on üç yaşında koni kesitleri üstüne bir kitap yazdı. Botanik, şiir ve müzikle de ilgilendi. 1801 'de Bourgen Bresse’ e Fizik Öğretmeni olarak atandı ve 1802’de bu kentte olasılık hesaplarının ustaca bir uygulamasını veren Considerations Sur la Theorie Mathematique du Jeu adlı yapıtını yazdı, bu çalışmasından dolayı kendisine Lyon Koleji'nde bir kürsü verildi, sonra 1805'te Politeknik Okulu’nda Matematik Çözümleme Okutmanlığı'na getirildi. Böylece Paris'e yerleşen Ampere kendini eğitime verdi. 1808'de üniversitenin Genel Müfettiş'i oldu, 1809’da Politeknik Okulu’nda Mekanik Kürsüsü'ne atandı. 1814'te Bilimler Akademisi’ne (matematik bölümü) seçildi ve 1824'ten sonra bir yandan Collegede France’ta fizik, öte yandan Edebiyat Fakültesi’nde felsefe dersleri verdi. Bu arada, kimyanın büyük sorunlarıyla da ilgileniyordu; 1814 te Berthollet'ye yazdığı bir mektupta, atomla molekülü birbirinden ayırt ederek, her gazda eşit hacimde aynı sayıda molekül bulunduğu varsayımını ortaya koydu (bu varsayımın daha önce Avogadro tarafından kaleme alındığını bilmiyordu). Ancak asıl önemli buluşlarını fizik alanında yaptı.

1820’de Bilimler Akademisi'nin düzenlediği bir oturumda, Cersted deneyini (mıknatıslanmış bir iğnenin elektrik akımı etkisiyle sapması) yineleyen Arago'yu izledi, birkaç gün sonra, bu deneyi bir kurama bağlayarak devingen elektrikte bulunan manyetik etkilerin kaynağını ortaya koydu. Akımlarla mıknatısların karşılıklı etkileşimlerini inceledi ve akım yönünde yere yatmış bir gözlemciye göre sapmanın kuralını belirledi, iki kapalı akımın birbirini etkilediğini kanıtlayarak elektrodinamiği kurdu. Daha 1821'de, cisimlerin moleküllerinde' parçacık akımlarının bulunduğunu ve mıknatıslanmanın bunları yönlendirebileceğini göstererek, maddenin elektron kuramının öncüsü oldu. Bütün bu buluşlarını 1827’de yazdığı Sur la Theorie Mathematique des Phenomenes Electrodynamiques Unıquement Deduites del’experience adlı incelemesinde açıkladı, bu incelemede elektriğin terimlerini, özellikle de akım ve gerilim sözcüklerini bile oluşturdu. Galvanometreyi tasarladı, ilk elektrikli telgrafı ve Arago ile birlikte ilk elektromıknatısı buldu. 1832'de, Hippolyte Pixii'ye ilk manyetoelektrik makineyi yaptırdı. Öldüğünde hemen hemen unutulmuştu.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

18 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Fizik
6 Mayıs 2011 / Daisy-BT Mühendislik Bilimleri
30 Kasım 2015 / Harry Kewell Spor ww
29 Ocak 2015 / Jumong Spor ww
13 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww