Arama

Luigi Galvani

Güncelleme: 18 Şubat 2018 Gösterim: 13.174 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
27 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Luigi Galvani

Sponsorlu Bağlantılar
Galvani
Luigi Galvani, (d. 9 Eylül 1737 – ö. 4 Aralık 1798). Kas ve sinir hücrelerinin elektrik ürettiğini keşfeden İtalyan fizikçi.
Luigi Galvani Bologna - İtalya'da doğdu. Kimyasal yolla elektrik elde edilebileceğini keşfettiğinden bu işleme soyadından türetilen “galvanism” denmektedir. Galvani’nin yaptığı diğer araştırmalar onun kurbağa bacaklarının belirli bazı metallere temas etmesi sonucu refleks olarak hızla harekete geçmesinin bu hayvandaki iç elektrik sonucunda ortaya çıktığı sonucuna varmasına yol açmıştır. Bu bağlamda İngilizcede “galvanize” kelimesi günlük hayatta birisini harekete geçirmek, şok etmek anlamlarında kullanılmaktadır. Daha sonra Galvani’nin arkadaşı Volta onun elektrik alanındaki çalışmalarını değerlendirerek önemli buluşlar yapmıştır. Ayrıca elektrik akımını ölçmekte kullandığımız galvanometre de Galvani’den sonra onun adıyla anılmaya başlanmıştır. Galvani Bologna’da anatomi profesörlüğü yaparken 1797 yılında yeni cumhuriyete bağlılık yemini etmediği için üniversitedeki görevinden alındı, bir yıl sonra da öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:13
Biyografi Konusu: Luigi Galvani nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Luigi Galvani
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1737, Bologna
Ölüm: 1798, Bologna
İtalyan fizikçi ve doktor.

Kemiklerin oluşumu hakkında hazırladığı bir tezle dikkati çekti. 1786 yılında rastlantısal, ama önemli bir buluşla kendini kanıtladı. Elektrik masası üstünde, derileri soyulmuş birçok kurbağadan birinin, iç oyluk sinirlerine bir bıçak yaklaştırıldığında, hayvanın tüm kaslarının şiddetle kasıldığını gördü. Deney farklı şekillerde tekrarlandı ve Galvani, olayın bir çeşit hayvansal elektrikten ileri geldiğini saptadı. Bu kurama karşı çıkan Volta ile tartışmaları, pilin ortaya çıkışında etkili oldu. Galvani, Cisalpina Cumhuriyeti kurulduğunda, bağlılık yemini etmektense kürsüsünden ayrılmayı yeğledi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Şubat 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Luigi Galvani (1737-1798)!


İtalyan hekim ve fizik bilgini olan Galvani, hayvanların dokularında bir tür elektrik bulunduğuna inanmıştı. 'Hayvansal elektrik' adını verdiği bu konudaki araştırmaları, kesintisiz bir elektrik akımı kaynağı olan Volta pilinin bulunmasına yardımcı olmuştur.

Yaptığı deneylerin sonuçlarını 1700'lü yılların sonlarında açıklayan Galvani, hayvansal elektrik teorisini ortaya attı. 1786 yılında fırtınalı bir havada laboratuvardaki kurbağalardan birinin açıktaki sinirlerine makasla dokunduğunda kasların kasıldığını fark etti. Galvani buna benzer deneyleri birçok kez tekrar ederek kaslardaki hareketin elektriğin etkisiyle oluştuğuna iyice inandı.

Bu bağlamda ölü bir kurbağanın omuriliğine bakır bir çengel geçirip, bu çengele kurbağayı demirden bir çubukla astığında elektrostatik üreteç çalışmadığı halde kasların gene hareket ettiğini gözledi. Böylece kasların sadece fırtınalı havadaki elektriğin yardımıyla kasılmadığını, bacak kasları ile uyarıcı sinirler arasındaki bir metal bağlantısının da elektrostatik üreteç konumuna geçerek kasların kasılmasını sağladığını gösterdi.

Benzer Konular

15 Haziran 2012 / KisukE UraharA Edebiyat ww
19 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww
19 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww
18 Temmuz 2015 / Jumong Sanat ww