Arama

Jean-François Champollion

Güncelleme: 8 Aralık 2015 Gösterim: 3.708 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Ekim 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jean-François Champollion
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Jean-François Champollion (d. 23 Aralık 1790, Figeac - 4 Mart 1832, Paris), Fransız dil bilgini, eski Mısır dil ve kültürü uzmanı, eski Yunan ve Latin edebiyatı âlimi, filolog, doğu bilimci.
Eski ve yeni hiyeroglif yazısını okumayı başardı. Grenoble Üniversitesi'nde öğretim üyesiyken, inceleyeceği belgeleri toplamaya başladı ve Kıptice öğrendi. Mısır'da, Reşid kentinde, Ptolemeos adına dikilen "Rozet Taşı" adlı anıt bulunduğunda, üzerindeki Mısır ve Yunan dilinde hiyeroglifle yazılmış sözcükleri, karşılaştırma yoluyla okudu. 1826'da Louvre Müzesi Mısır Bölümü'nde başkanlık yaptı. 1828'de Mısır'da anıtları incelemekle görevlendirildi. 1831'de Collège de France'da profesör oldu. Mısır dili hakkında yazılmış yapıtları vardır.
250px Jean Francois Champollion 2
Champollion genellikle mısırbilimin babası olarak sayılır. Champollion, Thomas Young ve William Bankes tarafından yapılan çok değerli ön çalışmaları temel alarak, Rosetta Taşı'nın bazı parçalarını 1824 yılında çevirerek, antik Mısırca'nın Koptik diline ve benzediğini ve yazı sisteminin fonetik ve kavramsal işaretlerin birleşimi olduğunu göstermiştir.
Champollion Figeac, Lot, Fransa'da yedi çocuğun sonuncusu olarak doğmuştur (ikisi o doğmadan ölmüştü). Birkaç yıl Grenoble'de yaşamıştır. Çocukken bile dil konusunda olağanüstü yeteneğe sahip olduğunu göstermişti. 16 yaşına geldiğinde, bir düzine dilde uzmanlaşmıştı ve Grenoble Akademisi Koptik dili ile ilgilenmeye başlamadan önce bir sayfa okumuştu. 20 yaşında ana dili Fransızca'nın dışında Latince, Yunanca, İbranice, Habeşistan dili, Sanskritçe, Avestan, Pehlevi, Arapça, Süryanice, Kildani dili (Chaldean), Farsça ve Çince konuşmaktaydı. 1809'da Grenoble'de tarih profesörü olmuştur. Doğu dillerine özellikle Koptik diline olan ilgisi, yeni bulunmuş olan Rosetta Taşı'nın üzerindeki yazıtların deşifresinde görevlendirilmesini sağlamıştır ve 1822–1824 yıllarını bu iş üzerinde harcamıştır. 1824 yılındaki eseri "Precis du systeme hieroglyphique" çağdaş mısırbilimin tüm alanlarına kaynaklık etmiştir. Ayrıca Turin Kral Listesi'nin önemini açıklamıştır.
Mısırbilime olan büyük ilgisinin kaynağı Napolyon'un Mısır seferleridir. Champollion Collège de France'da Mısırbilim profesörü olmuştur.
1828-1829 yılları arasında, Champollion Pisa Üniversitesi doğu dilleri profesörü Ippolito Rosellini ile Mısır'a yapılan Franco-Tuscan birleşik seferine öncülük etmiştir. Nil'in akış yönünün tersine seyahat etmiştir ve çok sayıda anıtı ve yazıtı ayrıntılı olarak incelemiştir. Sefer ölümünden sonra yayımlanmış kapsamlı "Monuments de l'Egypte et de la Nubie" (1845) eserini doğurmuştur. Ne yazık ki Champollion'un seferi kontrolsuz yağmalama olayları ile lekelenmiştir. En bilineni, Krallar Vadisi'nde çalışırken Seti I'in mezarı KV17'e tamir edilemeyecek şekilde zarar vermesidir. Olay iki büyük duvar parçasını ikiz görüntü sahnesini fiziksel olarak çıkartırken olmuştur, sahneler şu anda Louvre Koleksiyonu'nda ve Floransa Müzesi'ndedir.
Champollion Mısır'a yaptığı bilimsel gezisi boyunca ve sonra çalışmaktan yorgun düşmüştür ve apoplektik atak sonucu Paris'te 1832 yılında 41 yaşında ölmüş ve Père Lachaise mezarlığına gömülmüştür.
Ağabeyi Jacques Joseph Champollion-Figeac bazı çalışmalarını yayına hazırlamıştır. Jacques Joseph'in oğlu Aimé-Louis (1812-1894) iki kardeş hakkında bir biyografi yazmıştır.

Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 21:40
Biyografi Konusu: Jean-François Champollion nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

16 Ekim 2008 / Misafir Sanat ww
6 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Siyaset ww
19 Ekim 2015 / GusinapsE Felsefe ww
6 Nisan 2011 / Misafir Edebiyat ww
16 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww