Arama

Anders Celsius

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 19.969 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anders Celsius
180px Anders Celsius Head
Anders Celsius (27 Kasım 1701, Uppsala - 25 Nisan 1744, Uppsala), ünlü İsveçli fizikçi, astronom ve matematikçidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Babası astronomi profesörüydü. Astronomi, matematik ve deneysel fizik okuyan Celsius, bir süre Uppsala Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1730'da Astronomi profesörlüğüne getirildi. 1733'te kendisinin ve başkalarının kutup ışıklarına (aurora borealis) ilişkin, yapmış oldukları 316 gözlemin sonuçlarını derleyerek yayımladı.
1736'da dünyanın kutuplardan daha basık olduğunu ileri süren Newton'un savını kanıtlamak amacıyla saha araştırması yapan Maupertius'un ekibiyle İsveç'in kuzeyindeki Tornia'ya gitti. Meridyen ölçümündeki katkılarıyla bu ekibin Newton'un savını doğrulamasına yardımcı oldu. 1740'ta Uppsala Gözlemevi'ni kurarak, Jüpiter'in uydularının ışık şiddetindeki değişimi ve fotometrik yöntemlerle yıldızları inceledi.
Celsius bugün astronomi alanındaki çalışmalarında çok, 1742'de önerdiği sıcaklık ölçüm sistemi ile tanınır. Termometrelerde yüzlük derecelendirme daha önce kullanılmışsa da, bu skala da bugün kullanılan sistemde iki sabit derecenin bulunması Celsius'un önerisinden kaynaklanmaktadır. Celsius bu amaçla buzun ergime ve suyun kaynama derecelerini sabit noktalar alarak alıp aradaki farkı yüz eşit dereceye bölerek bugün kullanılan termometre sistemini oluşturmuştu. Ne var ki suyun kaynama noktasını 0ºC, donma noktasını ise 100ºC olarak kabul etmişti. Bu derecelendirme sekiz yıl sonra Celsius'un öğrencisi Carl von Linné tarafından tersine çevrilerek bugün kullanılan durumuna getirildi. Santigrat (centigrade) adıyla da bilinen Celsius derecelendirme sistemi, Fahrenheit ve Kelvin'inkilerle birlikte bugün yaygın olarak kullanılan üç sıcaklık ölçüm sisteminden biridir.

Kaynak: Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:03
Biyografi Konusu: Anders Celsius nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Anders CELSIUS (1701-1744)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Uppsala'da doğan ve çalışmalarını bu kentte gerçekleşti­ren İsveçli fizikçi ve astronom Anders Celsius 1730'da Uppsala Üniversitesi'nde astronomi profesörü oldu. Yapımı 1740'ta tamamlanan Uppsala Gözlemevi'ni kurarak yaşamının son dört yılında orada çalıştı. Biri Dünya'nın Güneş'e uzaklığının hesaplanmasına yarayan yeni bir yönteme, öbürü Dünya'nın biçimini saptamaya yönelik gözlemlere ilişkin iki as­tronomi kitabı yazdı. Dünya'nın kutuplarda hafifçe basık olduğunu gözlem yoluyla bulan ilk bilim adamlarından biri oldu.
Celsius günümüzde kendi adını taşıyan sıcaklık ölçeğinin bulucusu olarak tanınır.
Santigrat olarak da adlandırılan bu ölçek dünyanın her yanında, özellikle bilimsel öl­çümlerde kullanılır. Daha önce kullanılan sıcaklık ölçeğini Danzigli (günümüzde Polon-ya'daki Gdansk) bir Alman fizikçi olan Daniel Fahrenheit (1686-1736) 1714'te geliş­tirmişti. Çalışmalarını daha çok Hollanda'da yürüten Fahrenheit'ın adıyla anılan bu ölçek suyun donma noktasını 32°F, kaynama nokta­sını da 212°F olarak gösterir.
Celsius 1742'de farklı bir sıcaklık ölçeği geliştirdi. Sıcaklık ölçümüne temel olarak, suyun sıvı halde bulunduğu sıcaklık aralığını aldı ve bu aralığı, Fahrenheit'ın yaptığı gibi 180 değil 100 eşit parçaya (dereceye) ayırdı. Aslında Celsius, buzun erime noktasını 100, suyun kaynama noktasını 0 olarak kabul etmişti. Daha sonra 0 ile 100 yer değiştirdi.

Ad:  termometre.JPG
Gösterim: 1686
Boyut:  20.4 KB

Başlangıçta bu ölçeğe, "yüz adım" anlamın­daki Latince centum gradus'tan gelen santi­grat ölçeği denmişti. Ama 1948'de toplanan uluslararası konferansta, bilim adamları Fah-renheit ölçeğinde olduğu gibi bu ölçeğe de bulucusunun adını verdiler. Günümüzde bu ölçek Celsius sıcaklık ölçeği olarak adlandırı­lır. Ölçeğin bölümlerine Celsius derecesi de­nir ve °C olarak yazılır. Bilim adamları Celsius ölçeğinin Fahren-heit ölçeğinden daha uygun olduğunu saptadı­lar ve bu ölçek 0°C'den küçük ve l()0°C'den büyük sıcaklıkları da gösterecek biçimde ge­nişletildi. Günümüzde Fahrenheit ölçeği ABD'de ve Kanada'da bilimsel olmayan sıra­dan ölçümlerde, Celsius ölçeği ise dünyanın öteki ülkelerinde yaygın olarak kullanılmak­tadır.
Celsius ölçeğiyle verilmiş bir sıcaklığı Fah­renheit ölçeğine dönüştürmek için, Celsius derecesini 9'la çarpıp, 5'e bölmek ve 32 eklemek gerekir. Fahrenheit derecesini Cel­sius derecesine çevirmek içinse, Fahrenheit derecesinden 32 çıkarılır, sonuç 5'e çarpılıp 9'a bölünür.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Andres Celsius



(1701 Uppsala-1744 Uppsala), İsveçli fizikçi ve astronom. 1737'de bir Fransız topluluğuyla kutup bölgesinde boylam ölçümü çalışmaları yaptı. Dönüşte Uppsala'da bir gözlemevi kurulmasına önayak oldu. Yıldız parlaklıkları, manyetik açılım gibi konuları inceledi 1742'de, sonradan kendi adıyla anılacak olan 100 dereceli termometre sistemini buldu. Bugün termometrelerde santigrat ya da santezimal yerine, "celsius" derecesi birim olarak kullanılmaktadır. 25 celsius= 25 santigrat.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:03

Benzer Konular

24 Ağustos 2016 / estudiantes Müzik ww
4 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
7 Nisan 2009 / Kral_Aslan Siyaset ww
8 Mayıs 2011 / Daisy-BT Bilim ww
11 Haziran 2015 / Safi Sanat ww