Arama

Niels Henrik Abel

Güncelleme: 14 Ekim 2015 Gösterim: 11.212 Cevap: 4
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
14 Aralık 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
ABEL, Niels Henrik (1802 - 1829)

Sponsorlu Bağlantılar
Niels Henrik Abel, 1802 ile 1829 yılları arası yaşamış Norveçli bir matematikçidir. O dönemler, genç bir matematikçinin şöhreti yakalayabilmesi için tek çaresi, Paris gibi büyük merkezlerdeki tanınmış kişilerin takdirini kazanabilmek olduğundan, Abel de Paris te zamanın büyük isimlerinden Cauchy ye bir çalışmasını takdim eder. Oysa Cauchy kendi ünüyle meşgul, bu kuzeyden gelen genç adamın verdiği çalışmayı okumadan kaybeder. Abel de Berlin de tanıştığı Crelle adlı bir matematikçinin teklifine uyarak onun yeni çıkaracağı bir matematik dergisine makale göndermeye başlar.

Bugün Crelle Dergisi takma adıyla bilinen bu çok prestijli derginin ilk sayısında altı makale yayınlar ve matematik dünyasında tanınması da bu sayede olur. Abel in matematiğe katkısı, eliptik integral adıyla bilinen bazı tür integrallerin kavram olarak anlaşılmasını sağlamaktan ibarettir. Bu integrallerin nasıl hesaplanacağı hala bilinmemekle birlikte, altlarında yatan temel kavramların ne olduğu Abel in ve çağdaşlarının çalışmalarıyla aydınlanmıştır.

Abel in matematik dünyası dışında da tanınmasını sağlayan çalışması ise beşinci derece polinom denklemlerinin çözümleriyle ilgilidir. Birinci ve ikinci derece polinom denklemlerinin çözümü yıllardır biliniyordu. Üçüncü derece polinom denkleminin çözümünü, 15. Yüzyılda İtalyan matematikçi Cardano, dördüncü derece polinom denklemin çözümünü de Cardano nun arkadaşı Ferrari, yine katsayılar cinsinden çözmeyi başardı.

İnsanlar dördüncü derece denklemlerden sonra beşinci derece denklemlerle tam üç yüzyıl hiçbir sonuç almadan uğraşmışlardır. İşte Abel burada tarih sahnesine çıktı. Abel, beşinci dereceden genel bir polinomun köklerinin bilinen yöntemlerle bulunmasının mümkün olmadığını gösterdi. Bazı özel beşinci derece denklemlerin çözümünün bulunduğu halde, her denkleme aynı şekilde uygulandığında, bize çözümü verecek bir metodun olmadığını ispatladı.


Abel, matematikte elde ettiği parlak sonuçlara rağmen hayatı boyunca doğru dürüst bir iş bile bulamadı. Matematikçi olarak kendisini Avrupa daki matematik çevrelerine bir türlü kabul ettiremedi. Sonunda 26 yaşında, yokluk içinde veremden öldü. Ölümünden iki gün sonra adına bir mektup geldi. Berlin Üniversitesi nden gönderilmiş bir mektup, Abel in ölümünden habersiz, genç matematikçiye çalışmalarının dikkat çektiğini ve kendisine üniversitede iş teklif ettiklerini bildiriyordu. Öldükten sonra anlaşılma olgusunun bu denli tez gerçekleştiği bir daha görülmedi.

Son düzenleyen Daisy-BT; 1 Nisan 2011 22:15
Biyografi Konusu: Niels Henrik Abel nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Doğumu: 1802 Finnoy Adası
Sponsorlu Bağlantılar
Ölümü: 1829 Arendal
Norveçli matematikçi.

Öğrenimini Oslo'da yaptı. İlk önemli yapıtı, beşinci derece genel denkleminin çözümünün olanaksızlığı üzerine oldu. Yaşamı yoksullukla geçti. Norveç hükümetinin bursuyla Almanya ve Fransa'da kaldı (1825 - 27). Adıyla anılan integraller üzerine araştırmaları ile Abel teoremini kapsayan yapıtını Paris Fen Akademisi'ne sundu. Norveç'e dönüşünde Oslo Üniversitesi'nde astronomi yardımcı profesörü oldu. Kısa yaşamı boyunca serilerin yakınsaklığını inceledi, eliptik integrallerin inversiyonunun katlı periyodik fonksiyonlar verdiğini buldu.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
19 Haziran 2015       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

ABEL (Niels Henrik), norveçli matematikçi (Finney adası 1802-Arendal 1829). Abel, henüz öğrenciyken 5'inci dereceden denklemlerin çözümü problemiyle ilgilendi; İtalyan Rönesansı matematikçilerinin, 3’üncü ve 4’üncü dereceden denklemlerin köklerini, denklem katsayılarını taşıyan kök İşaretleriyle göstermelerinden bu yana bu problemin çözümü bulunamamıştı. Galois'nın çalışmalarına yön veren yöntemlerle, 5'inci dereceden genel denklemi kök işaretiyle çözmenin olanaksızlığını kanıtladı. Öğrenimi sırasında yaptığı Berlin ve Paris yolculuğunda, çağının ünlü matematikçileriyle karşılaştı ve çözümlemenin temel sorunlarıyla ilgilendi. Özellikle, ıraksak serilerin kötü kullanımına karşı çıktı ve ikiterimliler serisinin yakınsama bölgesini titizlikle inceledi. Abel, 4'üncü dereceden bir çokterimliyi P(f) ile göstermek üzere u ) -1 —~z biçiminde yazılan elipse VP(t) tik integraller kuramında köklü değişiklikler yaptı; bu amaçla integrallerin z=z(u) ters fonksiyonlarını inceledi ve değişkenin karmaşık değerlerini göz önüne aldı. Araştırmalarını j R (z,u) dz biçiminde gösterilen Abel integrallerine değin genişletti; bu gösterimde R (z,u), herhangi bir cebirsel bağıntıyla birbirine bağlı olan z ve u nun oransal bir kesiridir. Avrupa’da bilimsel yaşamın dışında kalan Abel, vereme yakalandı ve sefalet içinde öldü.
Abel denklemi, her kökü,ötekilerden herhangi birine bağlı olarak oransal biçimde ifade edilebilen denklem. (Bu denklemlerin çözümü, daha küçük dereceli denklemlerin çözümüne indirgenebilir).

Abel fonksiyonu, 2p kez dönemli ve p, karmaşık değişkenli analitik fonksiyon. (Bu tür fonksiyonlar, x i u = j* R [f,y(f)]. df yardımıyla ifade etmeyi dayanan “evirtim" problemlerinin çözümünde or taya çıkar.)
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 22:31
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Niels Henrik Abel

Ad:  NielsHenrikAbel.jpg
Gösterim: 505
Boyut:  18.3 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AbelNiels.

Ad:  Abel nelis.jpg
Gösterim: 2021
Boyut:  34.9 KB

Benzer Konular

4 Ocak 2018 / virtuecat Bilim ww
1 Ocak 2009 / BrookLyn Spor ww
30 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww
16 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww
 Abel
19 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww