Arama

Ferdinand de Saussure

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 5.175 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ferdinand de Saussure
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ferdinand de Saussure (d. 26 Kasım 1857 Cenevre – ö. 22 Şubat 1913 Vufflens-le-Château) Cenevre doğumlu İsviçreli 20. yüzyılda dilbilimde kayda değer gelişiminin birçoğu için fikirleriyle temel hazırlamış dilbilimcidir. Genellikle 20. yüzyılın dilbiliminin ‘babası’ olarak düşünülmektedir. Özellikle yapısalcılık ve göstergebilim alanında adını duyurmuştur.
Ad:  200px-Ferdinand_de_Saussure.jpg
Gösterim: 391
Boyut:  18.1 KB
  • Tam adı: Ferdinand de Saussure
  • Doğumu: 26 Kasım 1857
  • Ölümü: 22 Şubat 1913
  • Çağı: 19. yüzyıl felsefesi
  • Bölgesi: Batı felsefesi
  • Okulu: Yapısalcılık, Semiyotik
  • İlgi alanları: Dil bilimi
Ferdinand, doğabilimcisi Henri de Saussure ve Louise Elisabeth de Pourtalès’in oğlu ve Nicolas Theodore de Saussure’ün torunudur. Ferdinand Almanya’nın Leipzig şehrinde üniversite eğitimi almıştır ve Berlin'de bir dönem Heinrich Zimmer'in yanında Hint-Avrupa Dilleri üzerine çalışmıştır. Leipzig'te doktorasını yazdıktan sonra 1881 yılından 1891 yılına kadar Paris'te École pratique des hautes études okulunda ders vermiştir. 1891 yılından ölümüne kadar Cenova Üniversitesi'inde Tarih ve Hint Avrupa dillerinin karşılaştırılması alanında profesörlük yapmıştır. Ferdinand de Saussure, Cenova Üniversitesi’nde 1906 yılından 1911 yılına kadar Genel dilbilim üzerine dersler vermiştir.
Saussure’ün şöhreti yaşamı boyunca Slav dilleri araştırmacısı olarak yaptığı çalışmalarında mevcuttur. "Mémoire sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européennes" (Memory auf dem primitiven System der Vokale im Indo-Europäischen Sprachen/Hint Avrupa Dillerindeki Seslerin İlkel Sisteminin Hafızası-1879) isimli eserinde Saussure daha 21 yaşında bir öğrenciyken dilbilgisel yöntemleri uygulayarak "Laringeal" kuramını geliştirmiştir. Hint Avrupa ses sisteminin yeniden yapılandırılması sürecinde Saussure kaybolan ses katsayılarının (coefficients sonantiques) varlığını kuramsal olarak talep etmektedir. Bu ses katsayılarını daha sonraları Danimarkalı dil araştırmacısı Hermann Møller de 19. yüzyılda "Laringeal" olarak tanımlamıştır. Saussure'ün ölümünden sonra 1914 yılında Bedřich Hrozný bu noktada Hint Avrupa dili olarak belirtilen Hititçe’yi çözümlemiştir. Sausure’ün kendi ses katsayılarını yeniden yapılandırdığı bazı durumlarda Polonyalı dilbilimci ve Slav dilleri araştırmacısı Jerzy Kuryłowicz Hititçedeki "Laringeal"i bulmuştur. Önemli kısıtlamaların hesaba katılmasına rağmen Hititçedeki "Laringeal" genel anlamda Saussure’ün yeniden yapılandırmasının onaylanması olarak kabul edilmektedir.
1867'de Cenevre'de, Sigmund Freud'dan bir yıl sonra, Emile Durkheim'dan ise bir yıl önce doğan Saussure, tanınmış bir doğabilimcinin oğluydu. Ailenin doğabilimleri konusunda güçlü bir başarı geleneği vardı. Saussure'ü erken yaşlarda dil bilimi çalışmalarına bir filolog ve aile dostu, Adolphe Pictet yöneltti. On beşinde, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Latince dillerine Yunancayı da ekledikten sonra, Saussure genel bir dil dizgesi oluşturmaya çalıştı. Ve Pictet için, tüm dillerin kökünde iki ya da üç temel ünsüzden oluşan bir dizgenin olduğunu öne süren 'Diller Üstüne Deneme'yi yazdı. Pictet bu gencecik çabanın aşırı indirgemeci özelliğine gülümsemekten kendini alamamış olabilir ama daha okuldayken Sanskrit öğrenmeye başlayan, himayesi altındaki bu öğrencinin cesaretini kırmadı.
1875'te Saussure, Cenevre Üniversitesi'ne girdi. Aile geleneğini izleyerek fizik ve kimya öğrencisi olarak kayıt yaptırmakla birlikte Yunan ve Latin dil bilgisi derslerine girmeyi sürdürdü. Bu deneyim onu, mesleğinin dil incelemesi konusunda olacağına inandırdı. Çünkü yalnızca profesyonel bir dil derneğine, Paris Dil Bilimi Derneği'ne katılmakla kalmayıp Cenevre'de ilk yılının büyük ölçüde boşa gittiğini düşünerek onu Hint-Avrupa dillerini incelemek için Leipzig Üniversitesi'ne yollamalarının gerekliliğine ana babasını inandırdı.
Leipzig şanslı bir seçim oldu, çünkü genç dil tarihçileri okulunun Junggrammatiker ya da 'Yeni Dil Bilgiciler'in merkeziydi; Saussure, ilk kez kendi zekâsını gününün en yaratıcı dilcileri ile karşılaştırabiliyordu. Leipzig'deki öğretmenlerinden biri, Brugmann, Saussure'ün birkaç yıl önce öne sürdüğü fakat ünlü dilcilerin varsayımlarına karşıt düştüğünden vazgeçtiği "genizsil selenliler" (nasal sonans) yasası denen şeyi bulduğunda, kendi yeteneklerine inancı kuşkusuz onaylandı.
Saussure, Berlin'deki on sekiz aylık bir ara dışında dört yıl boyunca Leipzig'de kaldı ve 1878 Aralık ayında yirmi bir yaşındayken, bir dilcinin 'şimdiye dek yazılımş en yetkin karşılaştırmalı filoloji yapıtı' dediği "Mémoire sur le sytème primitif des voyelles dans le langues indo-européennes" (Hint-Avrupa Dillerindeki Ünlülerin İlk Dizgesi Üstüne İnceleme)'sini yayımladı. Bu yapıtın en etkileyici yanı genç dilcinin tarihsel dil bilimindeki en büyük ve en temel soruna el atmış ve yöntemsel sorunların önemini vurgulamış olmasıdır. Önsözünde, 'anlaşılmaz kuramsal sorunlar üstüne düşünceler kurmuyorum; konunun temelini, yokluğunda her şeyin başıboş, nedensiz ve belirsiz kalacağı temeli sorguluyorum' diyordu.
İnceleme, birçok çevrede iyi karşılandı. Saussure, Berlin Leipzig'e döndüğünde, bir profesör ona İnceleme'nin yazarı, İsviçleril büyük dil bilimci Saussure ile uzak yakın bir akrabalığı olup olmadığını sordu. Bununlu birlikte, Saussure, Almanya'yı kendine yakın bulmamış olmalı ki, Sanskrit'te tamlayan durumunun kullanımı üstüne yazdığı (Summa cum laude ile ödüllendirilen) doktora tezinin savunmasından hemen sonra Paris'e döndü.
Fransa'da oldukça başarılıydı. Hemen École pratique des hautes études'de Sanskrit, Gotik ile Eski Yüksek Almanca öğretmeye başlayıp, 1887'den sonra öğrettiklerini de genel olarak Hint-Avrupa filolojisini kapsayacak biçimde genişletti. Paris'tesi Société linguistique'de etkin olduğu gibi genç Fransız dil bilimci kuşağının biçimlenişini de önemli katkılarda bulundu. Ama 1891'de Cenevre'de bir profesörlük önerilince, İsviçre'ye dönmeye karar verdi ve kendinden yaşlı meslektaşlarının ona Légion d'Honneur Nişanı'nı sunmalarının onuru bile onu Paris'te tutamadı.
Cenevre'de öğrencileri sayıca daha az ve daha geriydiler. Genel olarak Sanskrit ve tarihsel dil bilimi öğretiyordu. Evlendi, iki oğlu oldu; çok az yolculuğa çıktı; besbelli aklı başında bir taşralı belirsizliğe yerleşmeye başlıyordu. Git gide daha az, daha acıyla ve isteksiz yazmaya başladı. Elimizdeki birkaç açıklayıcı kişisel belgeden biri olan, 1894'de yazılmış bir mektupta, sonunda bir yayımcının eline bıraktığı bir yazısına değinir ve sürdürür:
"... ama bütün bunlar ve dil bilimi konusunda aklı başında on satırcık bile yazmanın güçlüğü canıma yetti. Uzun süredir kafam her şey bir yana dil bilimi olgularının ve onlara bakış açılarımızın sınıflandırılması düşüncesiyle dopdolu; dil bilimciye ne yaptığını göstermek için göze alınması gereken işin ölçülemeyecek denli çok olduğunu git gide daha iyi farkediyorum... Kullanılan terimlerin kesin yetersizliği, bunların yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliği ve bunu başarabilmek için dilin ne tür bir nesne olduğunu göstermek, (genelde, dilin niteliğini düşünmek zorunda bırakılmamak en büyük isteğim olmakla birlikte) filolojiden aldığım tadı sürekli bozuyor. Bu beni kendi istemim dışında, dil biliminde neden benim için bir anlam taşıyan bir tek terim bile olmadığını açıklayacağım bir kitap yazmaya itiyor. Açık söyleyeyim, ancak bundan sonra, işimi bırakacağım yerden sürdürebileceğim."
4 Ocak 1894 tarihli mektup, 'Letter de F. de Saussure a Antoine Meillet', Cahiers Ferdinand de Saussure 21 (1964)
Kitabı yazamadı. Litvanya dili, ortaçağ Alman destanları ve Latin ozanların şiirlerinde gizlenmiş özel isim çevriklemeleri üstüni bir kuramla uğraştı. Ama 1906'da, bir profesörün emekli olmasıyla, üniversite ona genel dil bilimi öğretme görevi verdi; böylece sırasıyla 1907, 1908-1909, 1910-1911 yıllarında, sonunda Course de Linguistique Génerale olacak dersleri verdi. 1912 yazında yatağa düştü; 1913 Şubat'ında 56 yaşında öldü.

Kaynak: Jonathan Culler, Saussure, (Çeviren: Nihal Akbulut), Afa Çağdaş Ustalar Dizisi 8, İstanbul, 1985, s.13-16.

Eserleri

  • Saussure, F. de (1878) Memoires sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européenes (Memoir on the Primitive System of Vowels in Indo-European Languages), Leipzig: Teubner.
  • Saussure, F. de (1916) Cours de linguistique générale, ed. C. Bally and A. Sechehaye, with the collaboration of A. Riedlinger, Lausanne and Paris: Payot; trans. W. Baskin, Course in General Linguistics, Glasgow: Fontana/Collins, 1977.
  • Saussure, F. de (1993) Saussure’s Third Course of Lectures in General Linguistics (1910–1911): Emile Constantin ders notlarından, Language and Communication serisi, cilt. 12, çeviren ve düzenleyenler E. Komatsu and R. Harris, Oxford: Pergamon.
  • Saussure, F. de (1985) Genel Dilbilim Dersleri (Çeviren: Berke Vardar), Ankara: Birey ve Toplum.
Önerilen Kaynaklar
  • Culler, J. (1976) Saussure, Glasgow: Fontana/Collins.
  • Ducrot, O. and Todorov, T. (1981) Encyclopedic Dictionary of the Sciences of Language, trans. C. Porter, Oxford: Blackwell.
  • Harris, R. (1987) Reading Saussure, London: Duckworth.
  • Holdcroft, D. (1991) Saussure: Signs, System, and Arbitrariness, Cambridge: Cambridge University Press.
  • Lyons, J. (1968) An Introduction to Theoretical Linguistics, Cambridge: Cambridge University Press.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Ferdinand de Saussure nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
28 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ferdinand de Saussure (1857 Cenevre-1913 Cenevre)
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

saussure

İsviçreli dilbilimci. Cenevre'deki Martine Enstitüsü'nde okuduğu sırada dille ilgili ilk çalışması olan "Essai sur les Langues"ı (Diller Üzerine Deneme, 1872) yazdı. 1875'te ortaöğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Cenevre Üniversitesi'ne devam etti. 1876'da "Société de Linguistique de Paris"e (Paris Dilbilim Kurumu) üye seçildi. Daha sonra Leipzig'de dilbilim okudu. Bu arada çeşitli çalışmaları oldu. "De l'Emploidu Génetif Absolu en Sanscrit" (Sanskritçede Salt Genetifin Kullanılışı Üzerine) adlı doktora tezini 1880'de verdikten sonra 1881'de Paris'e gitti. Burada on yıl kadar École Pratique des Hautes Etudes'de ders verdi. 1891'de Cenevre'ye döndü. Bundan sonraki yaşamını kendisi için kurulmuş olan kürsüde dersler vermek, tasarladığı kuram ve yöntemi oluşturmakla geçirdi. Ders notları, öğrencileri tarafından derlenerek ölümünden sonra "Cours de Linguistique Générale" (Genel Dilbilim Dersleri) adı altında yayımlandı (1916). Çağdaş dilbilimin kurucusu sayılan Saussure, dilbilimi bağımsız bir bilim dalı yapmıştır.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  24757045.jpg
Gösterim: 1086
Boyut:  45.4 KB

SAUSSURE
(Ferdinand DE), isviçreli dilbilimci (Cenevre 1857 - Vufflensle-Château, Vaud kantonu, 1913), Henri de Saussure'ün oğlu. 1876’da, gelişim içindeki yenidilbilgiciler okulunun karşılaştırmalı dilbilgisi yöntemlerini yeniledikleri Leipzig'e sanskritçe öğrenmek için gitti. 1880’de burada, l’Emploi du gdnitıf absdu en Sanskrit (Sanskritçede salt tamlayan durumunun kullanımı) üstüne doktora tezini savundu. Ama daha önce, 1879'da yayımladığı Memdre sur le systdme primitif des voyelles dans les langues ındo-europdennes (Hint -avrupa dillerindeki ilk ünlü sistemi üstüne inceleme) adlı yapıtıyla üne kavuştu; filoloji araştırmasının, sesçil bir betimlemeye değil, incelenen dizgede yer alan öğeler arasındaki işlevsel bağıntılara dayanması yapıta devrimci bir nitelik kazandırmıştır. Bu anlayış, daha sonra Genel dilbilim derslerinde geliştirilen kuramsal kavramlann da habercisidir. 1880-1891 arasında Saussure Paris'te bulundu, teole pratique des hautes etudes'de M. Bröal’in karşılaştırmalı dilbilgisi derslerini izledi; 1881'den başlayarak da bu dersleri o vermeye başladı ve Paris Dilbilim derneği’nin çalışmalarına katıldı. 1891' de Cenevre’ye geri döndü ve ölümüne kadar sanskritçe, karşılaştırmalı dilbilgisi ve son yıllarında (1907 1908-1909 ve 1910 -1911) genel dilbilim dersleri verdi. Saussure' ün izleyicileri C. Bally ile A. Söchehaye' nin öğrenci notlarına dayanarak hazırlayıp Saussure’ün adıyla 1916’da yayımladıkları Genel dilbilim’ dersleri (Cours de linguistique gönörale) bilginin üç öğretim yılı boyunca verdiği derslerin bir bireşimidir. Bu kitabın etkisi biraz gecikmeli, ama çok büyük oldu: gerçekten de, yapıt yapısalcılığın başlangıç noktasını oluşturdu.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

9 Temmuz 2012 / Rower Siyaset ww
22 Eylül 2015 / Safi Bilim ww
13 Temmuz 2011 / Daisy-BT Siyaset ww
22 Eylül 2015 / Safi Bilim ww
22 Eylül 2015 / Safi Bilim ww