Arama

Richard Evelyn Bryd

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 1.684 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Richard Evelyn BRYD (1888–1957)
Ad:  byrd1.jpg
Gösterim: 212
Boyut:  10.3 KB
ABD'li kutup kâşifi Amiral Richard Evelyn Bryd, Ku­zey ve Güney kutupları üzerinde uçan ve Atlas Okyanusu'nu da uçarak aşan ilk insandır.
Sponsorlu Bağlantılar
Byrd Virginia'da doğdu. Dört yıl deniz kuvvetlerinde görev yaptı; ayağından aldığı bir yara yüzünden emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Özel bir izinle, Florida'daki ABD Deniz Kuvvetleri'nde pilotluk eğitimi gördü. 1918'de, Deniz Kuvvetleri pilotu olarak uçuş belgesi aldı ve ABD'nin Kanada'daki Deniz Kuvvetleri'ne bağlı iki hava üssüne kuman­dan olarak atandı. ABD Deniz Kuvvetleri'nin 1919'da gerçekleştirdiği ilk okyanus aşırı uçu­şun hazırlık çalışmalarına katıldı.
Byrd'ün önemli becerilerinden biri de, in­sanları tehlikeli girişimlerde peşinden sürükleyebilme yeteneğiydi. Bunedenle, Deniz Kuvvetleri yetkilileri onu, 1925'te Grönland'a düzenlenen MacMillan araştırma gezisinde uçuşkomutanı olarak görevlendirdiler. Byrd, Floyd Bennett'in yardımcı pilot olarak görev aldığı bu uçuşta Grönland buzullarının üze­rinden geçti. Böylece Kuzey Kutbu'na hava­yoluyla ulaşılabileceğine inandı. 1926'da Ku­zey Kutbu'nunçevresini uçağıyla üç kez dolaştı ve buraya ABD bayrağını dikti. Bu, Kuzey Kutbu'na yapılan ilk uçuştu.
Byrd bundan sonra Atlas Okyanusu'nu batıdan doğuya kesintisiz bir uçuşla aşmayı tasarladı. Deneme uçuşları sırasındaki kaza onu bir süre durdurduysa da, 1927 Haziran'ında üç arkadaşıyla ilk resmi okyanus aşırı posta uçağıyla havalandı. Sis yüzünden Pa­ris'e inemeyince, Fransa kıyılarına yönelerek sığ sulara zorunlu iniş yaptı. Bu uçuş 42 saat 6 dakika sürmüştü.
1928'de Antarktika'ya düzenlenen bir araş­tırma gezisinin sorumluluğunu üstlenen Byrd, burada Küçük Amerika adını verdiği bir üs kurarak, ayrıntılı bilimsel incelemeler yaptı ve keşfedilmemiş topraklar üzerinde uçtu. Sonraki yıl, üç arkadaşıyla birlikte üç motor­lu bir uçakla yeniden Güney Kutbu'na gitti. Küçük Amerika üssünden Güney Kutup nok­tasına uçarak geri döndü.
1933'te Antarktika'da bilimsel çalışmalarını sürdüren Byrd 1934 kışında, birliğinin kaldığı kamp yerinin 196 km güneyinde, buzların altında gömülü Bolling İleri Hava Üssü adlı meteoroloji istasyonundaki bir kulübede, — 50° ile —60° soğuğa dayanarak, beş ay tek başına yaşadı; bilimsel gözlemlerde bulundu. 1938'de yayımlanan Alone ("Tek Başına") adlı kitabında deneyimlerini anlattı. 1939'da, ABD hükümetince Antarktika'ya düzenlenen ilk resmi keşif gezisini gerçekleştiren Byrd ABD Antarktika Birliği komutanlığına geti­rildi. Bu gezi sırasında yaptığı dört uçuşta yeni sıradağlar, beş yeni ada, İngiltere ve Kuzey İrlanda topraklarından daha büyük bir alanı içine alan yeni topraklar ve Antarktika kıyılarının 1.100 kilometreyi aşan bir bölümü­nü keşfetti. Kıtadaki madenlere ilişkin bilgi verdi.
Byrd 1946'da, havadan çekilecek fotoğraf­larla kıtanın haritasını çizmek ve yeni teknik donanımı denemek amacı ile düzenlenen, çok sayıda gemi ve uçağın, 4.000'in üstünde insa­nın görev aldığı Antarktika keşif gezisinin komutanlığını üstlendi.
Byrd çağdaş keşif yöntemlerinin köpekler, kızaklar ve sürücüler gibi geleneksel keşif araçlarıyla tamamlanması gerektiğine inanı­yordu. Araştırmalarında, bu karma yöntemle aldığı sonuçların bilimsel değeri yüksek oldu. 1955'te Antarktika'da, üç yıl süreli bir keşif ve araştırma programını yönetti. Ama çalışmalar tamamlanmadan, 1957'de ABD'de bu­lunduğu sırada öldü.


MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:55
Biyografi Konusu: Richard Evelyn Bryd nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

25 Aralık 2015 / kaf_kef Siyaset ww
17 Kasım 2015 / Alvarez Ocean Sinema ww
1 Ağustos 2012 / Mira Siyaset ww
1 Eylül 2008 / Misafir Edebiyat ww