Arama

Carl Ortwin Sauer

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 3.015 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Carl Ortwin Sauer (1889–1975)
MsXLabs.org
Ad:  carl.jpg
Gösterim: 489
Boyut:  5.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Chicago Üniversitesi mezunu olan Sauer’in Amerikan beşeri coğrafyacılarının en seçkinlerinden birisi olduğu kabul edilir. Amerikan akademik coğrafyasının gelişmesinde ve şekillenmesinde en büyük rolü oynamış olan coğrafyacıların birincisi belki de Carl O. Sauer’dir. Sauer’in çalışmaları çok çeşitlidir, fakat kabaca üç konuda toplanabilir:
1) Yeryüzünü değiştiren ajan olarak insan
2) Kültürel coğrafi görünüm
3) Kültürel kökenler ve kültürel yayılma
Sauer, Morphology of Landscape adlı çalışmasıyla bir ekolün doğmasını sağlamış ve coğrafi çalışmalara yeni bir bakış açısı getirmiştir. Morphology of Landscape, birçok bakımdan Amerikan coğrafyasındaki en etkileyici çalışmalardan biri sayılır. Amerikan akademik coğrafyasının başlangıcına damgasını vuran fiziki coğrafya çalışmalarından sonra Sauer, bu çalışmasi ile fiziki çevrenin insan faaliyetleri için malzeme sağladığı ancak belirleyici olmadığını savunmuştur. Ayrıca coğrafyanın çalışma alanı, doğal peyzajı oluşturan fiziki etmenler ve bunların etkileşimi değil, aksine insanların oluşturduğu kültürel peyzajın değişimini incelemek olmalıydı. Sauer’in etkisi kendi döneminde hızla yayılmış ve kendinden sonra akademik coğrafya çalışmalarını derinden etkilemiştir. O ve ögrencilerinin yaptığı çalışmalar, Sauer Ekolü ya da Berkeley Okulu olarak bilinen Amerikan türü kültürel coğrafyayı ortaya çıkarmıştır.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 20:32 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Carl Ortwin Sauer nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Carl_O._Sauer.jpg
Gösterim: 582
Boyut:  36.6 KB

SAUER
(Carl Ortwin), amerikalı coğrafyacı (Warrenton, Montana, 1889 - Berkeley 1975). Alman coğrafyacıların ve amerikalı sosyal antropologların etkisiyle, özgün bir coğrafya görüşü olan ve yörenin kültür ve tarih boyutlarına öncelik veren yörebilimi geliştirdi. 1923'te kurduğu ve ölümüne kadar yönettiği Berkeley okulu, Güney-Batı ABD’nin, Latin Amerika’nın incelenmesi ve yayılma olgularının araştırılması ile ün kazandı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

10 Nisan 2011 / KisukE UraharA Sanat ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
12 Şubat 2014 / Jumong Sinema ww
24 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor ww
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Coğrafya