Arama

Edward Jenner

Güncelleme: 7 Aralık 2015 Gösterim: 7.837 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Edward JENNER (1749 - 1823)
MsXlabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İngiliz dok­tor Edward Jenner, insanlığı çiçek hastalığı gibi çok bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktan kurtaran kişi olarak tanınır. 18. yüzyılın sonlarına kadar her yıl yüz binlerce kişi bu hastalıktan ölüyordu. Küçük bir kasaba doktoru olan Jenner'ın bulduğu çiçek aşısının uygulanmasıyla giderek çiçek salgınlarının önü alınabildi ve nihayet 1970'lerin sonların­da bu ürkütücü hastalık tümüyle yeryüzünden silindi.
Edward Jenner İngiltere'nin Gloucestershire ilindeki küçük Berkeley kasabasında doğdu ve öğrenim yılları dışında bütün yaşa­mını bu kasabada geçirdi. 21 yaşındayken Londra'ya giderek ünlü İngiliz cerrah John Hunter'ın öğrencisi oldu. 1773'te tıp diploma­sını alınca da doktor olarak çalışmak üzere Berkeley'e döndü. Gördükleriyle yakından ilgilenen çok meraklı bir insandı. Hastalarını yoklamak için at sırtında çevre köyleri dola­şırken, sığırlardan insana bulaştığı için sığır çiçeği denen ve çok daha hafif geçen benzer bir hastalığı atlatanların çiçek hastalığına ya­kalanmadıklarını fark etti. O çağlarda, birçok bulaşıcı hastalığı bir kez geçirenlerin ömür boyu bağışıklık kazandıkları biliniyordu. Hat­ta Türkler, çiçek hastalığını hafif atlatan kişilerin vücudundaki döküntülerden aldıkları irini sağlıklı kişilerin derisindeki bir çizikten içeri vererek yapay yoldan bağışıklık yarat­mayı bile denemişlerdi. Böylece o insan da çiçek hastalığını hafif atlatacak ve bir daha aynı hastalığa yakalanma tehlikesi olmaya­caktı. Ne var ki, sağlıklı kişilerin ağır bir çiçek hastalığına yakalanarak ölmesine yol açan bu yöntemin sakıncası çok geçmeden anlaşıl­mıştı.
Oysa sığır çiçeğine yakalananlar bu hafif hastalığı atlattıktan sonra gerçekten de çiçek hastalığına karşı doğal yoldan bağışıklık kaza­nıyorlardı. Bunu gözleyen Jenner, aynı koru­yucu yöntemi sığır çiçeği hastalığının mikroparıyla denemeyi düşündü. 1796'da, süt sağar­ken bir inekten bu hastalığı kapmış olan ve parmaklarında kapanmamış çiçek yaraları olan bir sütçü kızla karşılaştı. Düşüncesini sınamak için, bu sütçü kızın yaralarından aldığı sığır çiçeği mikroplarını küçük bir oğlan çocuğuna "bulaştırdı". Sekiz hafta sonra ço­cuğa bu kez çiçek hastalığı mikrobu verdi ve gerçekten de çocuğun hastalığa yakalanmadı­ğını gördü. Çünkü sığırlarda ve insanda çiçek hastalığına yol açan virüsler aynı gruptandır. Çiçek virüsü ya da poksvirüs denen bu mik­roplardan biri vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi bu mikrobu tanır ve oluşan antikorlar aynı gruptan öbür virüslere karşı da vücudu savunabilir.
Böylece ilk kez bir hastalığın daha ez etkili ya da zayıflatılmış mikroplarını vücuda aşıla­yarak o hastalıktan korunma yöntemini bulan Jenner çok geçmeden dünya çapında ün kazandı. Rus çarından Napolyon Bonapart'a kadar birçok devlet başkanından ve İngiliz Parlamentosu'ndan büyük ödüller aldı. Ama hiçbir zaman Berkeley'den ayrılmadı ve ölün­ceye kadar orada doktorluk yapmayı sür­dürdü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 15:26
Biyografi Konusu: Edward Jenner nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mayıs 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tamamen yalnis, Dr.Jenner kendi kendine dusunmedi hic bir seyi, sadece yazdigi "inquary" kitabi okusaniz bu yeter. tum asi ve fikir Osmanli Turkiyesinden calintidir. lady montagu 1730 larda istanbulda gorduklerini yazdi ingiltereye, onun oglu 40 yil sonra bu mektublari basti. bunu okuyan tibcilar deneme yanilmayla asiyi yeniden buldular. bu gun bunu yapsalar bilimsel hirsizlikla suclanirlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
14 Ağustos 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Edward Jenner

(1749 Berkeley/Gloucestershire-1823 Berkeley/Gloucestershire), İngiliz hekimi. Çiçek aşısı üzerinde çalıştı. İnek çiçeğini insanlara aşılayarak bağışıklık sağlama yolunu buldu. İnsanlar üzerindeki ilk deneyini 1796'da bir çocuğu aşılayarak yaptı ve başarılı oldu. 1798'de çalışmalarını ve buluşlarını bir kitap hâlinde yayımladı. 1802'de çalışmalarından dolayı İngiliz Parlamentosu tarafından ödüllendirildi. Bulduğu aşı kısa zamanda bütün dünyaya yayılan Jenner, daha hayattayken büyük bir üne kavuştu.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Edward Jenner

Ad:  Edward Jenner.jpg
Gösterim: 296
Boyut:  131.0 KB

Benzer Konular

16 Aralık 2015 / Jumong Ünlülerin Fotoğrafları
16 Haziran 2015 / Jumong Moda ww
17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww
3 Ağustos 2015 / Jumong Ünlülerin Fotoğrafları
13 Temmuz 2015 / Jumong Spor ww