Arama

Milton Friedman

Güncelleme: 14 Ekim 2015 Gösterim: 6.967 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Milton Friedman
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar



Milton Friedman (d. 31 Temmuz 1912, Brooklyn - ö. 16 Kasım 2006 San Francisco), Nobel ödüllü ABD'li ekonomisttir.
Milton Friedman, Monetarizmin oluşumunda ve tanıtımında en önemli isimdir. 1976 yılında "Paranın Miktar Teorisi üzerine çalışmalar" adlı kitabında Monetarizmin temel ilkelerini ortaya koymuştur. Amerika'daki Devlet okullarında öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesi tartışmaları sırasında söylediği "There is no such thing as a Free Lunch" (Bedava öğle yemeği diye bir şey yoktur) sözü monetarist ekonomi'ye inananların ana tartışma ekseni oldu.
Milton Friedman kendisine Nobel Ekonomi Ödülü verilirken yaptığı konuşmada "enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgu olmuştur" sözüyle parasal genişleme - enflasyon arasındaki sıkı ilişkiye vurgu yapmıştır.
Friedman ayrıca bir ekonomik durgunluk ya da bunalım döneminde bir şekilde "ipleri elinde tutmak" şeklindeki dinamik agresif bir para arzı genişlemesinin etkili olmayacağı düşüncesinden hareketle ortaya atılan "para önemli değildir" tarzındaki hakim Keynesyen düşünceyi ortadan kaldırmak istemiştir.
Friedman ve diğer Monetaristlerden Schwartz, para politikasının hem genişlemelerde hem de daralmalarda gerçekten etkili olduğunu göstermişlerdir.
Milton Friedman'ın para ekonomisi üzerine yaptığı çalışması, 1960'larda ve 1970'lerde enflasyon tehlike sinyalleri vermeye başladıkça, giderek önemli ve uygulanabilir hale geldi. Friedman'a göre ileri ülkelerde 1970'lerden sonra baş gösteren krizin asıl nedeni John Maynard Keynes'ten esinlenerek uygulamaya sokulmuş konjonktür politikalarıdır.
Yüksek düzeyde istihdam oluşturmayı esas almış olan konjonktür politikalar, gevşek politikasından doğan etkilerle ekonomileri raydan çıkararak istikrarsızlığı yaygınlaştırmıştır.
1970'lerin ve 1980'lerin başlarında Monetarsitler gerek Akademik ve gerekse politik çevrelerden birçok taraftara toplayarak düşüncelerini yaymışlardır. Onlara göre 1970'li yıların sorunu olan işsizlik ve enflasyonun sebebi uygulanan gelişigüzel para politikalarıdır. Ekonomik istikrarsızlığın kaynağı ise para arzındaki düzensiz dalgalanmalardır.

Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2015 21:44
Biyografi Konusu: Milton Friedman nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Milton Friedman
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1912, Brooklyn/New York
Ölüm:
16 Kasım 2006, San Francisco
Amerikalı iktisatçı.

Monetarist, yeni-liberal iktisadî sistemi savunan Chicago Okulu'nun kurucusudur. Friedman, ekonomide liberalizm anlayışının günümüzdeki en önemli savunucularındandır. 19. yüzyılda ileri sürüldüğü gibi Friedman da, ekonominin kendine özgü yasaları olduğu, piyasa güçleri ve fiyat mekanizmasının en uygun ekonomik koşulları gerçekleştireceği fikrini savunur. Devletin ekonomiye müdahalesine kesinlikle karşıdır ve devletin oynayabileceği temel ekonomik rolün yalnızca dolaşımdaki para miktarını ve artışını kontrol altında tutmak olduğunu ileri sürer. Friedman'ın görüşleri 1970'lerde Şili, 1980'lerde ise başta ABD, İngiltere ve Türkiye gibi ülkelerde uygulama alanı bulmuştur. 1946'dan beri Chicago Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Friedman, 1976'da Nobel Ekonomi Ödülü'ne lâyık görülmüştür.
16 Kasım 2006'da San Francisco'da hayatını kaybetmiştir.

Başlıca yapıtları:
  • "Essays in Positive Economics" (1953, Pozitif İktisat Denemeleri),
  • "Capitalism and Freedom" (1962, Kapitalizm ve Özgürlük),
  • "A Monetary History of the United States, 1867-1960" (1963, ABD'nin Parasal Tarihi),
  • "Monetary Trends of the United States and the United Kingdom" (1981, ABD ve Birleşik Krallık'ta Parasal Eğilimler),
  • "Free To Choose" (1983, Seçme Özgürlüğü).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Milton Friedman

Ad:  milton-friedman.jpg
Gösterim: 3052
Boyut:  61.7 KB

Benzer Konular

27 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
4 Eylül 2008 / TiglonBoYs Taslak Konular
9 Mayıs 2008 / KisukE UraharA Sanat ww
15 Ekim 2015 / The Unique Bilim ww