Arama

Hideki Yukava

Güncelleme: 14 Ocak 2018 Gösterim: 2.501 Cevap: 4
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hideki Yukava
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar




Hideki Yukava (Japonca: 湯川 秀樹 Yukawa Hideki, Hideki Yukava) (d. 23 Ocak 1907, Tokyo - ö. 8 Eylül1981, Kyoto), Japon fizikçidir.

Tokyo doğumludur. Kyoto Imperial University mezuniyeti sonrasında teorik fizikle, özellikle elementer parçacıklar konusu ile ilgilenmeye başlamıştır. 1933 yılında Osaka Üniversitesine Doçent olarak başlamıştır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'de kalan ilk japon öğretim üyelerinden biri. 1955'te Japonya'ya döndü ve Kyoto Üniversitesi'nde yeniden ders vermeye başladı. 1935'te mezonlar teorisini ortaya atmıştır. Bu proton ve nötronlar arası ilişkiye ait bir teoriydi. İki yüklü parçacık arasındaki elektromanyetik etkileşimin gizli foton parçacıkları arasındaki değiş-tokuşun bir sonucu olarak kabul edilmesini göz önüne alan Yukawa, nukleonlar arasındaki nükleermezonlar arasındaki değiş-tokuştan doğduğunu varsaydı. Heisenberg bağıntılarına dayanarak ve nükleer etkili olduğu uzaklık değerini (çekirdek boyutlarının büyüküğü düzeyinde, yaklaşık 10-15 metre) daha 1935'te bu kuvantonların kütlesini kütlesini ve yaşam süresini hesaplayabileceği veriler buldu. Yukawa'nın tamamen kuramsal olan öngörüsü bir yıl sonra doğrulandı. Anderson ve Blackett kozmik ışınları çözümlerken mezonu (ya da pionu) deneysel yoldan buldular.

Yukava 1940 yılında Kyoto Üniversitesi'nde profesör olmuştur. 1940 yılında Japon Akademisi İmparatorluk Ödülü 'nü almıştır. Mezonlar ve alanların kuvantal kuramı üstüne çalışmaları ona 1949'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı. Ayrıca bu yıl Columbia Üniversitesi'ne geçmiştir. 1953Yukawa Institute for Theoretical Physics kurumunun ilk başkanı olmuştur. University of Paris tarafından onursal doktora ünvanı verilmiştir. Royal Society of Edinburgh, Indian Academy of Sciences, International Academy of Philosophy and Sciences ve Pontificia Academia Scientiarum1955 yılında 10 arkadaşı ile beraber nükleer silahlanma karşıtı olan Russell-Einstein Manifesto sunu imzalamıştır.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2015 00:55
Biyografi Konusu: Hideki Yukava nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
HIDEKI YUKAVA

Sponsorlu Bağlantılar
Japon fizikçi. Mezonlar ve alanların kuvantal kuramı üstüne çalışmaları ona 1949'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı. 1935'te ortaya varsayıma adı verildi. İki yüklü parçacık arasındaki elektromanyetik etkileşimin bu gizli foton parçacıkları arasındaki değiş-tokuşun bir sonucu olarak kabul edilmesini göz önüne alan Yukava, nükleonlar arasındaki nükleer etkileşimin bu ara kuvanton nükleonları yani mezonlar arasındaki değiş-tokuştan doğduğunu varsaydı. Heisenberg bağıntılarına dayanarak ve nükleer etkili olduğu uzaklık değerini (çekirdek boyutlarının büyüklüğü düzeyinde, yaklaşık 10–15 metre) daha 1935'te bu kuvantonların kütlesini ve yaşam süresini hesaplayabileceği veriler buldu. Yukava'nın tamamen kuramsal olan öngörüsü bir yıl sonra doğrulandı. Anderson ve blackett kozmik ışınları çözümlerken mezonu (ya da pionu) deneysel yoldan buldular.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Hideki Yukava

Ad:  Yukawa.jpg
Gösterim: 277
Boyut:  69.4 KB
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Aralık 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Hideki Yukawa (1907-1981)!


Japon fizikçi, nükleer kuvvetlerin mezon alışverişi ile gerçekleştiğini 1935 yılında teorik olarak ön görmesinden dolayı nobel fizik ödülüne layık görülmüştür. Yukawa'nın ilgili mezon teorisi nükleer fizik ve kuantum teorisi kitaplarında geniş yer tutar.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ocak 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Yukawa'nın Mezon Teorisi ve Çekirdek Kuvvetleri!


Mezon teorisi ilk defa 1935 yılında Japon fizikçi Yukawa tarafından ortaya atıldı. Yukawa atom çekirdekleri içinde bulunan ve nükleon adı verilen parçacıkların (proton ve nötronların) kendi aralarındaki etkileşimi açıklamak üzere orta kütleli parçacık alış verişinde bulunduklarını öngördü.

İlgili teoride bu ara parçacıkların kütlelerinin elektronun kütlesinden büyük, protonun kütlesinden küçük olması gerekiyordu. Bu durumu hatırlatacak biçimde ara parçacıklara mezonlar dendi. Nükleonlar arasında alıp-verilen bu parçacıklara daha da açık olarak pi mezonları ya da pionlar da denir.

Yukawa'nın mezon teorisinde her nükleon devamlı pion denilen parçacıklar salar ve çok kısa süre sonra onu tekrar soğurur. Bu bağlamda nükleonların çevresinde her an pionların oluşturduğu bir mezon alanı vardır.