Arama

John Atanasoff

Güncelleme: 8 Aralık 2015 Gösterim: 2.284 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Ekim 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
John Atanasov
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayarın mucidi John Atanasov, 1903 yılında Amerika’da dünyaya geldi. Babası ABD’ye göç etmiş bir Bulgar, annesiyse Amerikalı Atanasov, 1939-1940 yılları arasında Amerikalı elektrik mühendisi Clifford Berry ile birlikte ilk elektronik hesap makinesi yaptı.
Atanasov, 1971 yılındaysa Mineapolis bölge mahkemesi tarafından bilgisayarın kaşifi olarak ilan edildi.
Deniz hidrodinamik mayınları, elektronik saatler, sismik aletler, mermi güzergah hatalarını hesaplayan makineler ve roket güdüm aletlerine kadar 30 civarında keşfe imza atan Atanasov, 1990 yılında ABD Başkanı George Bushtarafından Bulgar bilim adamı olarak teknik keşifler alanındaki çalışmalarından dolayı onur madalyasıyla ödüllendirildi.
Hayatında Bulgaristan’ı sadece iki kez ziyaret eden Atanasov, 1995′te Amerika’daki evinde öldü.
Ad:  John_Vincent_Atanasoff.jpg
Gösterim: 333
Boyut:  9.5 KB

John Vincent Atanasoff, şu an kullandığımız türde bilgisayarla örtüşecek cihazı icat eden ve bilgisayar devrini başlatan kişidir.
Babası Bulgaristan göçmeni olmasına rağmen Jonh Atanasoff Amerika NewYork doğumludur. Öğrenim yıllarında ki başarısı oldukça göz dolduran Atanasoff liseyi iki yılda bitirdi ve teorik fizikçi olmaya karar verdi. Bu amaçla 1922'de Gainesville'deki Florida Üniversitesi'ne girdi. Atanasoff bir takım sebeplerle üniversite hayatına fizik yerine elektrik mühendisliği programından başladı. Fakat Atanasoff' un bu başlangıcı yapması, ileride tohumlarını atacağı ilk bilgisayarın gelişimnde ve planlanmasında çok yardımcı olacaktı.
1925 yılında Üniversite'den mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimini Iowa Eyalet Üniversitesi'nde matematik alanında bitirdi. Lisansüstü eğitiminin hemen ardından Üniversitenin ona sunduğu teklifi kabul ederek fizik ve matematik öğretmenliği görevine başladı. Daha sonra Wisconsin Üniversitesi'nde doktora programına kabul edildi ve böylece 1930 yılında Wisconsin Üniversitesi'nden teorik fizik alanında doktora derecesini aldı. Doktora tezinde birçok karmaşık ve zaman alan hesaplama ile uğraşması ve bunları otomatik olarak yapabiliyor olması gerekiyordu. Atanasoff hesaplamalarla uğraşmak yerine bunları kendisi yerine yapabilecek bir Monroe hesap makinesini kullandı. Fakat kullandığı alette o kadar çok kusur bulmuştu ki bu Atanasoff' un ileride daha iyisini yapması için bir teşvik gibi geldi ve Atanasoff teorik fizik alanında doktorasını tamamladıktan sonra Iowa Eyalet Üniversitesi'ne döndü ve hem daha hızlı hem de daha iyi bir hesap makinesi geliştirmek için çalışmaya başladı.
1930'lu yılların başına gelmiş olmasına rağmen halen bu hesap makinesini geliştirme yollarını arıyordu. O sıralarda kendi öğrencilerinden biri olan Clifford Berry ile birlikte çalışarak, ilk elektronik dijital bilgisayarın prototipini yani Atanasoff–Berry Computer (ABC)'ı geliştirdi ve inşa etti. Makinede ki temel fikir, doğrusal denklemleri eş zamanlı çözmek için ikilik tabandaki matematiği ve boolean (doğru-yanlış) mantığı içeriyordu. İlk prototip 1942'de bütünüyle tamamlanmış olacaktı.
Makinenin bir mikro işlemcisi yoktu fakat dijital hesaplamalar için kullanılacak elektronik bir aygıt gibi tasarlanmıştı. 1941'de önemli bir olay gerçekleşti. Atanasoff iş arkadaşı John W. Mauchly'i evine misafir olarak davet etti. Atanasoff'un bilgisayar teknolojisi ile ilgili olan çalışmalarına çok meraklı olan John W. Mauchly bu teklifi memnuniyetle kabul etti. Asıl önemli soru bu ziyaret sırasında Atanasoff ile Mauchly arasında nelerin konuşulduğu ve Mauchly' nin Atanasoff'tan nelere sızdırdığı. Zira bundan 26 yıl sonra John W. Mauchly ve John P. Eckert ENIAC adında bir bilgisayar geliştirdiler ve bunda Atanasoff' un icadını kopyaladılar.
İlk bilgisayar olarak kabul gören ENIAC Ekim 1973'te mahkeme kararıyla patentini kanıtlara dayanarak kaybetti. Hukuk John W. Mauchly'nin elektronik sayısal bilgisayarı için gerçek fikrin Atanasoff-Berry Computer (ABC)'dan geldiği kararını verdi. Ayrıca mahkeme ilk bilgisayarın Atanasoff ve Berry tarafından IOWA Üniversitesinde 1939 ve 1941 yılları arasında yapıldığını karara bağladı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 21:40
Biyografi Konusu: John Atanasoff nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

 John 5
25 Ekim 2015 / estudiantes Müzik ww
20 Temmuz 2012 / BrookLyn Edebiyat ww
4 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
24 Kasım 2013 / Intersect Edebiyat
18 Aralık 2015 / ThinkerBeLL Tiyatro ww