Arama

Julius Caesar Aranzi (Guilio Cesare)

Güncelleme: 16 Mayıs 2016 Gösterim: 1.422 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Julius Caesar Aranzi
Guilio Cesare Aranzi

Ad:  Julius Caesar Aranzi.jpg
Gösterim: 737
Boyut:  20.0 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Latince ARANTİUS (d. 1530, Bologna - ö. 7 Nisan 1589, Bologna, İtalya)
anatomi bilgini ve cerrah.

Özellikle dolaşım sistemi ve beynin anatomisi üstüne önemli çalışmalar yapan Rönesans hekimlerindendir.
1556’da Bologna Üniversitesi’ni bitirdi, ertesi yıl aynı üniversitede tıp ve cerrahi hocalığına getirildi. Çok genç yaşta başladığı anatomi çalışmalarında ilgisini ve araştırmalarını kan dolaşımı konusunda yoğunlaştırdı. Özellikle dölüt evresindeki yaşamla ilgilendi, plasenta ve rahmin gebelik dönemindeki yapısını, dölütün kan dolaşımını inceleyerek bulgularını sekiz ciltlik Du hu- mano foetu opusculum (1564; İnsan Dölütü Üzerine İnceleme) adlı yapıtında derledi. Aranzi’nin bu yapıtında tanımladığı, dölütte karaciğerin alt yüzeyinde kapı toplardamarının sol dalı ile alt anatoplardamarı birleştiren ve doğumdan sonra kapanan kanal “Arantius toplardamar kanalı” olarak bilinir. Dölütte, akciğer atardamarı ile aortu birleştiren ve normal olarak doğumu izleyen bir iki hafta içinde kendiliğinden kapanan duktus arteriyozus adındaki kanalın varlığını ilk açıklayan da Aranzi oldu. Onun, kan dolaşımına açıklık getiren önemli bir buluşu da, kalpte sağ ve sol karıncık arasındaki bölmenin geçirimsiz olduğunu kanıtlamasıdır. Kalbin iki karıncığı arasında kan geçişinin bulunduğu görüşü, böylelikle geçerliliğini yitirdi.

Beynin anatomisini de inceleyen Aranzi, kafatasının alt arka bölümünde, beyinciğin alt yüzeyi ile soğaniliğin üst yüzeyi arasında yer alan, içi beyin omurilik sıvısıyla dolu beyin sarnıcını, beynin dördüncü karıncığını, koku alma duyusunun merkezi olan rinensef^ldeki pedes hippocampus'u tanımladı. Beynin ve kalbin anatomisine ilişkin tüm araştırmalarını Observatiores anatomicae (Anatomi Gözlemleri) adlı yapıtında toplayan Aranzi, başarılı gözlemciliğinin yanı sıra iyi bir cerrahtı. Cerrahi konusundaki çalışmalarını 1571'de yayımladığı De tumoribus secundum locus affectum başlıklı yapıtında derlemiştir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Julius Caesar Aranzi (Guilio Cesare) nereli hayatı kimdir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ARANZİ


ARANZİO ya da ARAN TİUS (Giulio Cesare), İtalyan anatomi bilgini (Bologna 1530 - ay.y. 1589). Vesalius’un öğrencisi, dölütün ve etenenin yapısını buldu; beyin karıncıklarının (Arantİus karıncıkları), aort ve akciğer atardamarları kapakçıklarının lifli çekirdeklerinin tanımlarını yaptı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Mayıs 2016 / kompetankedi Siyaset ww
5 Aralık 2009 / asla_asla_deme Sanat
26 Mayıs 2011 / Jumong Felsefe ww
11 Aralık 2011 / Jumong Spor ww
2 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww