Arama

Émile Borel

Güncelleme: 5 Mart 2018 Gösterim: 8.302 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ekim 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Émile Borel
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  225px-Jeter.jpg
Gösterim: 2543
Boyut:  9.9 KB
Doğum: 7 Ocak 1871, Saint-Affrique, Fransa
Ölüm: 3 Şubat 1956, Paris, Fransa
Félix Édouard Justin Émile Borel (d. 7 Ocak 1871 - ö. 3 Şubat 1956), Fransız matematikçi ve politikacıdır.
Saint-Affrique, Aveyron'da doğdu.
Babası, protestan olan bu şehrin papazıydı. Annesi de, tüccar olan bir aileden geliyordu. Borel ilk önce, 1889 yılında Ecole Normale girdi. Bu okulu bitirince, Linne Üniversitesi'nde, Ecole Normale'de ve Sorbonne'da matematik dersleri verdi. Analiz ve olasılıklar kuramında oldukça önemli keşiflerde bulundu. Aynı zamanda, oyunlar kuramının kurucusu kabul edilir. Üç yüzün üzerinde ilmi makalesi yayınlandı. Bu makalelerin her biri bir çığır açacak niteliktedir. Bunların içinde en önemlilerinden biri analizde çok iyi bilinen ve çok kullanılan Heine-Borel teoremidir. René-Louis Baire ve Henri Lebesgue ile birlikte "measure theory"nin (ölçüm kuramı) ve bunun olasılık kuramına uygulanmasının öncülerindendir. Borel set kavramı, adını ondan almıştır. Bu sonuç, Borel tarafından hazırlanan ünlü tezinin bir parçasıdır. Borel, aynı zamanda Lebesgue tarafından geliştirilen Lebesgue ölçümü kuramının ilk öncülerinden biridir. Borel'in, Borel ölçülebilir kümeler üzerinde çalışmaları bir yerde Lebesgue'e ilham vermiştir.
Olasılık üzerine kitaplarından birinde, popüler kültüre sonsuz maymun kuramı ya da benzeri adılarla giren eğlenceli düşünce deneyini ortaya attı. Ayrıca oyun teorisi üzerine araştırmalar yayımladı.
1913 ve 1914'te yaptığı açıklayıcı çalışmalarla hiperbolik geometri ile özel görelilik kuramı arasında köprü kurdu.
Borel, 1901 yılında Marguerite Appel ile evlendi. Bu evlilikten hiç çocukları olmadı. 1924 ile 1940 yılları arasında yoğun bir biçimde politika ile uğraştı. 1924-1936 yılları arasında Fransa Ulusal Meclisi üyesiydi. 1925'te bakanlık yaptı. 2. Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişi'nin üyelerindendi. 1940 yılında Alman'lar tarafından kısa bir süre tutuklandı. 1955 yılında Brezilya'da toplanan ilmi bir toplantıya katıldı. Bu toplantıdan dönerken gemide düştü. Yaşı da epey ilerlediği için bu düşmede çok incindi. Kendini bu düşmeden sonra bir türlü toparlayamadı. Bu tarihten tam bir yıl sonra, 3 Şubat 1956 yılında seksen beş yaşındayken Paris'te öldü.
Aydaki bir kraterin yanında aşağıdaki başlıklar da adını ondan almıştır:
  • Borel algebra
  • Borel's lemma
  • Borel measure
  • Borel–Kolmogorov paradox
  • Borel space
  • Borel–Cantelli lemma
  • Borel–Carathéodory theorem
  • Heine–Borel theorem
  • Borel toplamı
  • Paris'teki Institut Henri Poincaré'de bulunan Centre Émile Borel

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Émile Borel nereli hayatı kimdir.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
21 Temmuz 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
225px Emile Borel 1932

Sponsorlu Bağlantılar
Borel (1871 - 1956)

Felix Edouard Emil Borel; 7 Ocak 1871 günü Fransa'da Saint Affrique denen küçük bir kasabada doğdu. Babası, Protestan olan bu şehrin papazıydı. Annesi de, tüccar olan bir aileden geliyordu. Borel ilk önce, 1889 yılında Ecole Normale girdi. Bu okulu bitirince, Linne Üniversitesinde, Ecole Normale'de ve Sorbonne'da matematik dersleri verdi. Analiz ve olasılıklar kuramında oldukça önemli keşiflerde bulundu. Aynı zamanda, oyunlar kuramının kurucusu kabul edilir. Üç yüzün üzerinde ilmi makalesi yayınlandı. Bu makalelerin her biri bir çığır açacak niteliktedir. Bunların içinde en önemlilerinden biri analizde çok iyi bilinen ve çok kullanılan Heine-Borel teoremidir. Bu sonuç, Borel tarafından hazırlanan ünlü tezinin bir parçasıdır. Borel, aynı zamanda Lebesgue tarafından geliştirilen Lebesgue ölçümü kuramının ilk öncülerinden biridir. Borel'in, Borel ölçülebilir kümeler üzerinde çalışmaları bir yerde Lebesgue'e ilham vermiştir.
Borel, 1901 yılında Marguerite Appel ile evlendi. Bu evlilikten hiç çocukları olmadı. 1924 ile 1940 yılları arasında yoğun bir biçimde politika ile uğraştı. 1940 yılında Alman'lar tarafından kısa bir süre tutuklandı. 1955 yılında Brezilya'da toplanan ilmi bir toplantıya katıldı. Bu toplantıdan dönerken gemide düştü. Yaşı da epey ilerlediği için bu düşmede çok incindi. Kendini bu düşmeden sonra bir türlü toparlayamadı. Bu tarihten tam bir yıl sonra, 3 Şubat 1956 yılında seksen beş yaşındayken Paris'te öldü.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mart 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Emile Borel (1871-1956)!


Fransız bir matematikçi olan Borel, 'Matematik Düşüncede Büyük Akımlar' adlı kitabında matematiği, 'Matematik, yine soyut biçimde tanımlanmış olan bazı soyut varlıklar arasındaki bağıntıları inceleyen bir bilimdir. Şöyle ki bu soyut biçimli tanımlar arasında hiçbir çelişme bulunmamalıdır.' şeklinde tanımlamıştır.

Benzer Konular

1 Aralık 2016 / perlina Edebiyat ww
13 Ekim 2015 / h_emir Bilim ww
1 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww
11 Temmuz 2015 / nötrino Sanat ww