Arama

Embriyo (Embryo)

Güncelleme: 8 Ekim 2018 Gösterim: 15.547 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Bitkilerin, hayvanların ve insa­nın yaşamı embriyon denen minicik bir hücre yumağı olarak başlar. Bu, yumurta hücresinin döllenmesiyle başlayan gelişme sürecinin ilk aşamasıdır İnsanda, dişinin yumurta hücresi döllendik­ten sonra fallop borularından dölyatağına (rahme) doğru inerken bölünmesini sürdürür ve birçok hücreden oluşmuş içi boş bir küreye dönüşür. Blastula denen bu hücre yumağı dölyatağının iç duvarına tutunarak, etenenin (plasentanın) oluşması için gerekli uyarıyı verir.

Sponsorlu Bağlantılar
Dölyatağı duvarında gelişen etene, göbek kordonu aracılığıyla embriyon ile anne arasındaki bağlantıyı sağlayan bir kan damar­ları yumağıdır. Bu organ embriyonun anne­sinden beslenmesini, solunum yapmasını ve atık maddeleri boşaltmasını sağlar. Dölyatağında, amniyon denen su dolu bir kesenin içinde bütün dış etkilerden korunan embriyon büyümesini ve gelişmesini hızla sürdürür. Dört hafta sonra başı, gövdesi, kol ve bacak­ları belirginleşmiş, beyin, omurilik ve iç or­ganlar gelişmeye başlamıştır.


Omurgalı Embriyonlarının Bazı Gelişme Aşamaları


embriyoyy2

KÖPEKBALIĞI KERTENKELE TAVUK DOMUZ İNSAN

Omurgalı hayvanların ve insanın embriyonu ilk gelişme evresinde (en üst sıra) birbirine çok benzer; ama sonradan her biri farklılaşarak türüne özgü yapıya kavuşur.

Kuşlar, sürüngenler ve bazı balıklar gibi yumurtlarak üreyen canlıların embriyonu gelişmesini annenin vücudunda değil, bildiği­miz tavuk ya da kuş yumurtası gibi korunaklı bir yapının içinde sürdürür. Yumurtanın akı tıpkı su kesesi gibi embriyonu korurken, yumurta sarısı da yavruya gerekli bütün be­sinleri içerir.

Rus zooloji bilgini Kari Ernst von Baer'in 1828'de yaptığı gözlemlere göre, memelilerin embriyonu, gelişmesinin ilk aşamasında ba­lık, kurbağa ve sürüngenler gibi daha basit yapılı hayvanların embriyonuna ayırt edile­meyecek kadar benzer.

Msxlabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsxLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Embriyon

Hayvanlarda döllenmiş yumurtanın gelişmeye yüz tuttuğu zamandan, bütün organlarını edindiği zamana, yani dölüt (cenin) durumuna gelinceye dek aldığı ad. Bitkilerde, ana bitkiden ayrılıp yere düşen tohumun içindeki, ilerde çimlenip kök, sap, yaprak ve tomurcuğu oluşturacak olan kısım (bitki taslağı). Döllenmiş yumurta, sitoplazması yedek besinle dolu, dev bir hücredir. Taşıdığı dezoksiribonükleik asit (DNA) moleküllerinde türün bütün özellikleri vardır. Hayvan embriyonu, bir büyütken kutup, bir de hayvansal kutbu kapsar. Bu ikisi saydam, jelatinimsi bir koruyucu tabaka içinde yüzerler. Embriyondaki ilk bölünmeler döllenmeden birkaç saat sonra başlar. Yumurta hücresi mitoz yoluyla ve 2, 4, 8, 16,... gibi katlanarak bölünürse de hacmi pek artmaz. Her bölüte "blastomer" adı verilir. Büyütken kutup tarafındakiler büyük, hayvansal kutup tarafındakiler küçüktür. Embriyonun 16 ve 32 hücreden oluştuğu evrelere, duta benzer görünümünden dolayı "morula" denir. Daha sonra embriyonun ortasında bir boşluk oluşur (blastosöl). Bu evreye "blastula" evresi denir. Gelişmenin üçüncü gününde embriyonda bir yarık ya da kertik ortaya çıkar ve küçük bir kıvrıma (blastopor) dönüşür. Bu çukurluk giderek derinleşir ve ikinci bir embriyon iç boşluğu meydana gelir (gastrula evresi). Bu evrede embriyonda bir dış hücre tabakası (ektoderm), bir iç hücre tabakası (endoderm), bir de orta hücre tabakası (mezoderm) ortaya çıkar. İleride hayvanın bütün organları bu üç tabakadan oluşacaktır. Daha sonra mezoderm daha fazla gelişir, embriyon küremsi biçimini kaybedip uzar; baş, kuyruk bölgeleri oluşur ve organları belirlenir. Böylece embriyon dölüte dönüşür. Çeşitli hayvanlarda bu ana şemadan yer yer sapmalar olursa da embriyondaki gelişmelerin özü, yine de yukarıda anlatıldığı gibidir. Sürüngen, kuş ve memelilerin embriyonlarında beslenmeye vb. yardım eden eklentiler vardır. Bunlara amniyonlu omurgalılar denir. Balıklar ve ikiyaşayışlılar ise embriyon eklentisi taşımazlar, amniyonsuzdurlar. İnsan embriyonu gelişmesini 3 ayda tamamlayarak dölüte dönüşür.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Mayıs 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Laboratuvarda Embriyo Benzeri Yapılar Üretildi!


Bilim adamları laboratuvar ortamında sperm ya da yumurta kullanmadan fare kök hücresinden embriyo benzeri yapılar üretmeyi başardı. Kök hücreden elde edilen sentetik embriyoları dişi farelerin rahim duvarına yerleştiren araştırmacılar, embriyoların büyümelerini gözlemledi.

Laboratuvar ortamında kök hücreden elde edilen sentetik embriyoların insan ya da hayvan klonlamak amacıyla değil de gebeliğin ilk aşamasında meydana gelen düşükleri anlamada fayda sağlayacağı ve bu doğrultuda kullanılabileceği ifade edildi. Araştırmacılar söz konusu çalışmanın erken gebelikteki bilinmeyenlere ışık tutacağını belirtti.

Ad:  laboratuvar-ortaminda-embriyo-benzeri-yapilar-uretildi,Zg6lhDNp3UKILw_kwZc-2A.jpg
Gösterim: 359
Boyut:  34.6 KB
Embriyoların bir organizma için gereken bütün hücre tiplerine sahip olduğunu belirten araştırmacılar, çalışmanın doğurganlık ve erken gebelikte nedeni anlaşılamayan düşükler hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olacağını kaydetti. Bu bağlamda ilgili araştırmanın, kısırlık tedavisinde yeni teknikleri ve ilaçları test etmeye imkan vereceği düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (3 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

İnsan Embriyosu ile İlgili Genetik Değişiklik Tasarısı!


Japonya'da insan embriyosunda genetik değişiklik yapılmasına izin veren kuralları içeren taslak çalışma yayımlandı. Yayımlanan taslak çalışma, insan embriyosuna DNA kurgulama araçlarıyla müdahaleye izin veriyor. Sağlık ve bilim alanında çalışan bakanlık ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan uzman heyeti, "CRISPR–Cas9" gibi DNA zincirlerini kurgulamaya olanak sağlayan araçların insan embriyosuna uygulanmasına izin veren çalışma taslağını kamuoyunun dikkatine sundu. Taslakta önerilen kurallar, embriyonun genetiğinin yalnızca araştırma amacıyla değiştirilmesine izin veriyor, üreme amaçlı değiştirilmesini yasaklıyor ancak bu konuda yasal yaptırım öngörmüyor.

Araştırmacılar, insan embriyosunun genetiğinin araştırılmasının, insanın erken gelişim döneminin aydınlatılması yanında kalıtsal hastalıklara yol açan genetik mutasyonların düzeltilmesine de olanak sağlayabileceğini belirtiyor. İnsan embriyosunun bilimsel araştırmalarda kullanılmasına izin veren ülkede embriyoların genetiğinin değiştirilmesine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Taslak kurallar gelecek aya kadar kamuoyunun eleştiri ve fikirlerine açık olacak. Ardından kabul edilecek çalışmanın gelecek yılın başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bunun yanında insan embriyosunun genetiğinin değiştirilmesi, araştırma amacıyla da olsa etik açıdan tartışmalı görülüyor.

Bu tip araştırmaların, sağlık amaçları dışında insan ırkının belirli tercihlerle ıslah edilmesi ve üstün ırklar oluşturulmasına yönelik "öjeni" çalışmaları için kullanılabileceğine dair kaygılar bulunuyor. Bugüne kadar insan embriyosuna genetik müdahalede bulunan en az 8 bilimsel araştırma yayımlandı. Bu araştırmalar, ABD, Çin ve İngiltere'de yapıldı. ABD ve Çin'deki çalışmalar yalnızca yasaların koyduğu sınırlarda yapılırken İngiltere'de ayrıca ulusal denetim kurumundan izin almak gerekiyor.

Kaynak: Nature (5 Ekim 2018)

Benzer Konular

29 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
16 Ağustos 2013 / misafir Cevaplanmış