Arama

Seksoloji

Güncelleme: 13 Mart 2009 Gösterim: 3.621 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Seksoloji
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Seksoloji; insan türünün cinsellikle ilgili yönünün sistematik şekilde araştıran bilim dalıdır.

Modern seksoloji; biyoloji, tıp, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bilim dallarından faydalanan çoklu bir disipliner yapıya sahiptir.

Tarihte Seks
Antik dönemde seks üzerine yazılmış birçok el kitabı vardır. Hindistan'da Vatsyayana'nın yazdığı Kama Sutra, Antik Yunanda Ananda Ranga, Arap dünyasında Itırlı Bahçe bunların önde gelenleridir.

Modern Bilim ve Seks
20. yüzyılın ilk seks araştırıcılarından biri Richard Freiherr von Krafft-Ebing'dir. Kitabı "Psychopathia Sexualis" 1886 yılında basılmıştır. Kitapta bir dizi seksüel anomali durumu hakkında bilgi verilir.
20. yüzyılın başlarında ünlü psikolog Sigmund Freud seksüellik teorisi geliştirmiştir. Freud'un iki öğrencisi Wilhelm Reich ve Otto Gross benzeri alanlarda çalışmalar yapmışlardır.
Magnus Hirschfeld 1919'da Berlin'de Institut für Sexualwissenschaft (Institute for Sexology) kurmuştur. Naziler iktidarları döneminde Enstütüyü yok etmiş ve enstitünün kütüphanesini yakmışlardır.
1947'de Alfred Kinsey ABD, Bloomington'da Indiana üniversitesinde seks araştırmalarını başlatmıştır. Bu araştırmalar daha sonra seks, cinsiyet gibi konularda araştırmalar yayınlayan Kinsey Enstitüsünün kurulmasına yol açmıştır.
Masters ve Johnson 1966'da Human Sexual Response ve 1970'de Human Sexual Inadequacy adlı kitaplarını yayınlamışlardır. Kitapları çok satanlar listesine girmiştir. 1978'de Masters & Johnson Enstitü kurulması için de ön ayak olmuştur bu başarı.
1990'da Dünya Seksoloji Kongresinde cinsel sapıklıkların sapma olarak değiştirilmesine karar verildi.
Tıp doktoru Fritz Klein seksüel yönelimle ilgili daha karmaşık ve çok boyutlu bir sistem geliştirmiştir. Biseksüel Seçenek adlı kitabını 1978'de yayınlayan Klein 1998'de Biseksüellik hakkında araştırmaları desteklemek amacıyla the American Institute of Bisexuality (AIB) kurmuştur.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!