Arama

Böbrek Nedir?

Güncelleme: 29 Eylül 2016 Gösterim: 17.035 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mayıs 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

BÖBREK


1. idrar salgılayan bir çift organın her biri (Bk. ansikl. böl. Anat.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yapay böbrek, vücut dışında bir kan dolaşımı devresine bağlanan ve böbreklerin yerine idrarı süzmeye yarayan aygıt. (Eşanl. DİYALİZ MAKİNESİ.) [Bk. ansikl. böl. Ted.]

—Anat. Böbrek atardamarları, böbrekleri kanla besleyen ve biri sağda, öbürü solda bulunan iki aort dalı. || Böbrek sinir ağı, böbrek atardamarları çevresini saran sempatik sinir ağı. || Böbrek toplardamarları, böbreklerden kan toplayan ve biri sağda, öbürü solda bulunan iki ana toplardamar dalı. ||Böbrek yatağı, böbreği içeren telsel bir kılıfla sınırlı boşluk.

—Geom. Böbrek eğrisi, iki dönümlü dış- çevrim eğrisi. (Küresel ya da silindirsel [yarıçembersel kesitli] içbükey ayna içinde ışık ışınlarının yansımasında asal yakıcı yüzey, böyle bir eğrinin parçasıdır.)

—Kasapl. Böbrek yağı, kasaplık hayvanların iç organları çevresinde toplanan içyağı.

—Nefrol. Böbrek yetmezliği, iki böbreğin birden, idrar atma işlevinin azalması, yani organizmanın ürettiği zehirli artıkların temizlenmesinin azalması. (Bk. ansikl. böl.)

—Patol. Böbrek düşüklüğü, böbreğin anormal sarkıklığı ve oynaklığı. || Böbrek kanaması, böbrek kökenli kanama. (Eşanl. NEFRORAJİ.) || Atnalı böbrek, omurganın ön tarafında iki böbreğin alt kutuplarının birleşmesi ile belirgin anomali. || Polikistik böbrek, ÇOKKISTLİ’ BÖBREK HASTALIĞI'nın eşanlamlısı. || Sakız böbreği, eski bir tüberkülozdan tahrip olmuş ve sakıza benzer mumsu bir hamur kitlesine dönüşmüş böbrek. || Sünger böbrek, çoğunlukla belirtisi olmayan doğuştan hastalık. Böbrek borucuklarının böbrek memecikleri hizasındaki son kısmında kis- tik bir genişleme ile belirgindir. ||Yüzen böbrek, oynak böbrek, böbrek düşüklüğü çeşidi.

—ANSİKL. Anat. Böbrekler omurganın iki yanında, bel hizasında, bakışımlı olarak yerleşmiş, koyu kırmızı renkte ve fasulye biçiminde birer organdır. Böbreğin iç kenarında göbek denilen çukur bir yer vardır; böbrek atar ve toplardamarı buradan geçerek havuzcuğa ulaşır.
Böbrek özekdokusu, medulla ya da öz denilen ve idrar toplayıcı küçük kanal topakları halindeki Malpighi piramitlerinden oluşan bir iç bölüm ile bir kabuk bölümünden oluşur; piramitlerin tepesi meme gibi dışarıya doğru dikleşir, kabuk maddesi de Bertin sütunları denen uzantılarla piramitlerin arasına dalar, idrar memeciklerden küçük çanaklara, oradan da büyük çanaklara akar; büyük çanaklar birleşerek havuzcuğu oluşturur; havuzcuk huni gibi daralır ve idrar borusuyla (üreter) devam eder.

—Dokubil. insan böbreği, her biri minyatür bir böbrek olan yaklaşık 1 milyon boşaltıcı birimden (nefron) meydana gelir. Nefronlar, damarların ve böbrek içi sinirlerin de bulunduğu aralıklı bir dokuya yerleşmiştir.
Her nefronda bir yumakçık ve kendisi de birçok bölüte ayrılmış olan bir borucuk bulunur. Yumakçık Bowman kapsülüyle sarılmış bir kılcal borucuklar yumağıdır (flokülüs). Bu iki oluşumun arasında, ilk idrarı oluşturan ince süzüntünün aktığı Bowman aralığı bulunur. Yumakçıktan sonra yakın çevre borucuğu, sonra ince bir bölüt (Henle dirseği) ve uzak çevre borucuğu bulunur. Bu borucuk bir ara bölütle toplayıcı kanala bağlanır; toplayıcı kanalların birçoğu birleşerek Bellini kanalını oluşturur, o da memeciğin ucundaki çanaklara açılır. Böbrek kandaki artık maddelerin atılmasına yarayan bir süzgeç görevi yapar, idrarın atılması edilgin değildir, inceden inceye düzenlenmiştir; böylece böbrek organizmanın iç ortam değişmezliğinin (homeostazi) sağlanmasında esaslı rol oynar. Bu boşaltım görevinin yanı sıra böbreğin daha başka birçok işlevi vardır: atardamar basıncının ayarlanmasında, fosfor-kalsiyum metabolizmasında ve özellikle alyuvar yapımında rol oynayan içsalgı işlevi.
Bir böbreğin çıkarılması hiçbir bozukluğa neden olmaz, öteki böbrek gereken dengeyi sağlamak için hızla büyür; canlı vericilerin böbrek nakli için bir böbreklerini verebilmelerini sağlayan da budur.

—Mutf. Koyun böbreğinden ızgara ya da şiş, dana ve sığır böbreğinden sote ve yahni yapılır. (Sığır böbreklerindeki amonyak kokusunun giderilmesi için pişirilmeden önce mutlaka haşlanması gerekir. Koyun böbreği yağlı olduğundan, ızgara yapılırken ateşi parlatabilir. Bunun için ateşe biraz tuz atmak gerekir.)

Son düzenleyen Safi; 29 Eylül 2016 20:16
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
1sYaNCı qéNc - avatarı
1sYaNCı qéNc
Ziyaretçi
6 Ocak 2012       Mesaj #2
1sYaNCı qéNc - avatarı
Ziyaretçi

BÖBREK


—Nefrol. Böbreklerin çalışma bozukluğu akut ve ani olabileceği gibi süreğen ve tedrici de olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

1. Akut böbrek yetmezliği halinde böbreğin bozukluğu, idrarın kendiliğinden çıkmasının tam (anüri) ya da tama yakın (oligüri) durmasıyla belli olur. Buna ya idrar yollarında bir engelin (taş) bulunması neden olabilir (böbrek sonrası akut bir yetmezlik olan bu bozukluk engelin acil olarak ortadan kaldırılmasını gerektirir) ya da böbrek çalışmasının akut yetmezliğinden doğabilir; böbrek öncesi yetmezlik denen bu bozuklukta (kan hacmi bozuklukları, kanamalar, kalp yetmezlikleri) böbrek anatomik olarak zarar görmüş değildir, ama içinden geçen kandaki azlıktan ötürü su ve artıkların temizlenmesi işlevini yerine getirememektedir; nihayet her iki böbreğin akut organik bir hastalığı (toksik, immünolojik) olabilir; bu durumda akut evreyi geçiştirmek için böbrek dışı temizleme yöntemlerine gereksinme vardır; genellikle iyi olan sonuç üç ile beş haftada elde edilir.

2. Süreğen böbrek yetmezliği halinde böbrekler seneler boyunca yavaş yavaş harap olur; dışsalgı işlevinin yetmezliğine bir de içsalgı yetmezliği eklenir. Böylece böbreğin kalsiyum emmesinde azalma olur; bu da uzun vadede fosfor ve kalsiyum metabolizması bakımından kan ve kemik bozukluklarına yol açar; ayrıca alyuvarların bireşim yapmasını sağlayan eritropoyetin bireşimi azalır, bu da anemiye yol açar.
Bu böbrek yetmezliğinin son gelişimi zorunlu bir böbrek dışı temizleme tedavisini ya da böbrek naklini gerektirir.

—Ted. Yapay böbrek. Bir yanında hastanın kanı, öbür yanında bileşimi kan plazmasınınkine yakın hidroelekrolitik bir eriyik bulunan yarı geçirgen bir zar aracılığıyla su ve eriyik alışverişi ilkesine dayanır. (DİYALİZ MAKİNESİ.) Yapay böbreğin kullanımı ilk zamanlarda düzelebilir akut böbrek yetmezlikleriyle sınırlıydı. Akut hidroelektrolitik bozuklukları düzelterek, birkaç gün ya da birkaç hafta içinde böbrek normal çalışıncaya kadar hastanın yaşamasını sağlıyordu. 1960 yılında amerikalı iki hekim, B. H. Scraider ve W. E. öuinton, kuramsal olarak yapay böbreğin yaptığını sınırsız ölçüde yapabilecek bir atardamar-toplardamar kısa devresi yaratmayı düşündüler (atardamar-toplardamar fistülü).
Yapay böbrek aracılığıyla yapılan süreğen tedavi hızla yaygınlaştı. Bugün seanslar, etkinliklerinden hiçbir şey kaybetmeksizin kısaltabilmiş ve tedavi edilen kimselerin çoğunluğuna normale yakın bir aile, toplum ve meslek yaşamı sağlamıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 22:11
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Böbrek


Böbrekler, omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde 2 tane boşaltım organlarıdır. 10 cm kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir. Nefroloji, adını Yunanca "böbrek" anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir kanımızda atık maddelerin yanı sıra karbonhidratların yağların ve proteinlerin sindirilmesi sonucu oluşan küçük moleküller,vitaminler ve su gibi yararlı maddelerde bulunur. Böbrek, insanda bir çift olup, karın boşluğunun arka tarafında ve bel hizasında yer alır. Böbreğin çukur kısmında, böbreğe kirli kanı taşıyan atardamar ve böbrekte süzülmüş kanı götüren toplardamar bulunur. Ayrıca böbreğin çukur kısmından idrar kanalı çıkar. Böbrek atardamarı böbreğe boşaltım maddeleri taşır. Böbrek toplardamarı, böbrekten süzülen kanı taşır. Böbrek toplardamarı, içinde boşaltım maddeleri en az oranda bulunan damardır.

DEVAMI
Boşaltım Sistemi Nedir - Boşaltım Sisteminin Yapısı ve Görevleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Eylül 2016 19:53
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Haziran 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
böbrek
isim, anatomi
  • Kandaki zararlı maddeleri süzen, idrar salan, omurganın sağ ve sol yanında bulunan çift organlardan her biri.
Birleşik Sözler
böbrek taşı
böbrek üstü bezi
böbrek yağı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
böbrek ingilizcesi

1. kidney.
2. renal.
– iltihabı/yangısı path. nephritis.
– leğeni anat. renal pelvis.
– yağı suet.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Haziran 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BÖBREKLERARASI


a ve sıf. Omurgalıların embriyonunda iki böbrek arasında bulunan organa denir. (Erişkindeki böbreküstü bezi kabuğu, karınzarının kalınlaşmasından oluşan bu organdan türer.)

BÖBREKÜSTÜ


sıf. Anat. Böbreğin üstünde olan, jj Böbreküstü bezi, insanda ve memeli hayvanlarda böbreklerin tepe kısmında bulunan salgı bezi. Memelilerde böbreklerarası organdan (somatoplöral organ) türeme bir kabuk kısmı ile sinirsel kökenli bir öz ya da medulladan (böbreküstü organı) oluşur, ama sauropsida grubunda karmakarışık kordonlar, amfibyumlarla balıklarda dağınık dokular halindedir. || Böbreküstü organı, embriyondaki sinir ibiklerinden türeme kromatin hücreler grubu. (Somatoplöral kökenli böbrekleraraşı organları doldurur ve onlarla birlikte böbreküstü bezini meydana getirir. Böbreküstü organı böbreküstü bezinin adrenalin salgılayan öz maddesini oluşturur.)

—ANSİKL. insanda, böbreküstü bezleri çok belirgin sarımtırak gri renktedir; sağ taraftaki bez, böbreği bir takke gibi örter, soldaki bez daha çok bir virgül biçimindedir. Her biri 5 ila 7 g çeker. Her ikisi de böbrek yatağı içinde bulunur, ama böbrekten lifli bir yaprakla (zarla) ayrılır. Böbreküstü bezi atardamarlarının (üst, orta ve alt olmak üzere üç tane) sağladığı bol kanla beslenir; kanın dönüşünü ortadaki bez içi toplardamar sağlar; bu damar solda sol böbrek toplardamarına, sağda alt ana toplardamara açılır. Bu bezler, güneş sinir ağından gelen böbreküstü sinir ağıyla bolca dallanarak donanır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

27 Haziran 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
28 Mayıs 2009 / cemreeee Cevaplanmış
30 Haziran 2016 / muzaffer kaya Cevaplanmış
5 Şubat 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış