Arama

Bir hücre hem mitoz hem mayoz bölünme geçirebilir mi?

Güncelleme: 5 Kasım 2018 Gösterim: 55.764 Cevap: 13
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir hücre hem mitoz hem mayoz bölünme geçirebilir mi?
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2018 17:53
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
16 Ekim 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bir hücre hem mitoz hem mayoz bölünme geçirebilir mi?

Her çeşit hücre mitoz geçirebilir. Sadece diploid (2n) hücreler mayoz geçirebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Canlı hücrelerin nesillerini devam ettirebilmek için kendilerine benzer yeni hücreler meydana getirmelerine bölünme denir. Bölünme çoğalma büyüme ve gelişme için kaçınılmaz bir hayat olayıdır. Hem eşeyli hem de eşeysiz üremenin gerçekleşmesini sağlayan temel olay hücre bölünmeleridir. Canlılarda görülen en önemli hücre bölünmeleri mitoz ve mayoz dur. Belli bir gelişme dönemini tamamlayan hücreler bölünerek çoğalırlar. Ancak bazı hücreler hayvanların sinir ve kas hücreleri bitkilerin değişmez doku hücreleri bölünmezler. Hücreler genellikle oval olup küreye benzerler. Yani bir hacim bir de alanları vardır. Hacim stoplazmadan alan ise hücre zarından ibarettir. Hücre büyüdükçe yarı çap artar. Alan yarıçapının karesi hacim ise yarı çapını küpü oranında artar. İki artışın farkı çok fazla olduğundan belli bir değerden sonra hücre zarı fazla büyüyen stoplazmanın ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir. İşte o anhücre bölünme mesajı alarak bölünür. Böylece hacim küçülmüş veya alan büyütmüş olurlar.

Bu durum amipler üzerindeki deneylerle ispatlanmıştır. Bir amip hücresinin sitoplazmasının bir kısmı dört Ay süreyle kesilmiş ve hücrenin hiç bölünmediği görülmüştür. Aynı süre içersinde her hangi bir işleme tabi tutulmayan kontrol amipi ise tam 65 defa bölünmüştür. Bir başka deneyde isegelişmiş bir amip tam bölüneceği anda sitoplazmasından bir parça kesilmiştir ancak bölünme devam etmiştir Çünkü kesme işlemi bölünme emri verildikten sonra yapılmıştır. Bu deneyden sonuç şudur:çıkan sonuç şudur: Bölünme emri çekirdek ve stoplazma arasındaki etkileşim sonucuna göre çekirdekten verilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2018 18:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
ASLINA BAKARSANIZ EN BASİT YOLU VUCUT HÜCRELERİ MİTOZ,EŞEY ANA HÜCRELERİNDE İSE MAYOZ GEÇİRİR DİKKAT EDERSENİZ EŞEY ANA HÜCRESİ DEMEDİM YANİ SPERM VE YUMURTA MAYOZ GEÇİRMEZ
BAKINIZ
Mayoz Bölünme
Mitoz Bölünme
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2018 18:25
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mart 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sperm ana hücreleri(spermotogonium) ve yumurta ana hücreleri(oogonium) mitoz geçirerek çoğalır. fakat bunlar üreme için gerekli olan sperm ve yumurtalara dönüşmek için mayoz geçirir ve spermatit ile ootitleri oluştutururlar.
fakat n kromozomlu canlılar mayoz geçiremez örneğin n=1 kromozomlu olduklarlı için bakteriler asla mayoz geçirmez bunlar amitoz(ikiye bölünme) ile ürerler.amitoz ise çekirdek ve sitoplazmada hiç bir değişiklik olmadan gerçekleşen üreme biçimidir.amaç hızlı üremektir.genelde bakteri ve kanser hücrelerinde görülür.ayrıca flamengoları sewiyorum.
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #6
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Mitoz ve Mayoz Bölünme Arasındaki Farklar
Mitoz Bölünme :
1- Vücut hücrelerinde görülür.
2- 2n kromozomlu 1 hücreden 2n kromozomlu 2 hücre oluşur.
3- Kromozom sayısı değişmez.
4- Oluşan hücrelerin gen yapısı aynıdır.
5- Bütün canlılarda görülür.
6- Yaşam boyu devam eder.
7- Eşeyli ve eşeysiz üremede görülür.
8- Parça değişimi, tetrat, sinapsis olayları görülmez.
9- Tek çekirdek bölünmesi gerçekleşir.
10- Tek hücrelilerde çoğalmayı, çok hücrelilerde büyümeyi, gelişmeyi, yıpranan dokuların onarılmasını sağlar.
11- Kromozom sayısının sabit kalmasının nedeni (yani bölünmenin temeli), III. safhada (Anafaz safhasında) kardeş kromatitlerin birbirinden ayrılarak farklı hücrelere geçmesidir.

Mayoz Bölünme :
1- Üreme organlarındaki üreme ana hücrelerinde görülür
2- 2n kromozomlu 1 hücreden n kromozomlu 4 hücre oluşur.
3- Kromozom sayısı yarıya iner.
4- Oluşan hücrelerin gen yapısı farklıdır.
5- Eşeyli üreyen canlılarda görülür.
6- Üreme dönemi boyu devam eder
7- Sadece eşeyli üremede görülür.
8- Parça değişimi, tetrat, sinapsis olayları görülür.
9- İki çekirdek bölünmesi gerçekleşir.
10- Çok hücreli canlılarda üreme hücrelerinin oluşturulmasını sağlar.
- 11- Kromozom sayısının yarıya inmesinin nedeni (yani bölünmenin temeli), I. Mayoz bölünmenin III. safhasında (Anafaz I safhasında) homolog kromozomların birbirinden ayrılarak farklı hücrelere geçmesidir
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2018 18:09
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Canlıların nesillerini devam ettirmek için kendilerine benzer hücreler meydana getirir. Bu olaya da bölünme denir. Bölünmeler mitoz bölünme ve mayoz bölünme olarak ikiye ayrılır: Mitoz bölünmede çıkan yavrular birbirinin benzeridir fakat mayoz bölünmede kalıtsal olarak farklılar olabilir yavrularda. Bir hücre hem mitoz hem mayoz bölünme geçirebilir. Örnek olarak vücut hücrelerinde mitoz bölünme geçirilir, eşey ana hücrelerinde mayoz bölünme geçirilir.
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2018 18:09
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
fadedliver adlı kullanıcıdan alıntı

Her çeşit hücre mitoz geçirebilir. Sadece diploid (2n) hücreler mayoz geçirebilir.

Sperm polen yumurta vb. hücreler mitoz ya da mayoz gerçekleştiremez. Ancak döllenebilirler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kafamızı iyice karıştırdınız iyice bilen biri bize net bir cevap verebilir mi acaba? sınava gireceğiz bu konuları öğrenmemiz lazımMsn Happy

Yumurta ve sperm asla mayoz geçirmez bi kere bundan emin ol, çünkü mayoz bölünme döllenme gerçekleşince kromozom sayısı tekrar 2n olabilsin diye gerçekleştirilir yani sadece üreme ana hücrelerinde görülür, yumurta ve sperm ise üreme hücresidir üreme ANA hücresi değildir, yumurta ve sperm mitoz bölünme geçirmezler!! Mayoz bölünmenin ikinci safhası olan ikinci mayoz mitoz bölünmenin aynısıdır bu medenle yukardaki arkadaş geçirir diye düşünmüş olabilir ama hayır yumurta ve sperm mitoz bölünme geçirmez, mayoz da geçirmezler , üreme ana hücresi mayoz geçirerek yumurtayı ve spermi olıituru!sadece döllenmeyi sağlarlar sağlayamazlarsa da vücuttan dışarı atılırlar , bir sonraki dönemde tekrar ouştururlurlar... Umarım yeterli olmuştur ...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2013       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mayoz Bölünme bir diploit ökaryotik hücrenin bölünerek genelde gamet olarak adlandırılan haploit hücrelere bölündüğü hücresel bir süreçtir. Gamet hücresinde kromozom sayısının azalmasıyla sonuçlanan "mayoz", Yunanca'da "Daha da küçültmek" anlamına gelen Meioun kelimesinden gelmektedir. Mitoz bölünme ile alakası yoktur. Mayoz Bölünme eşeyli üreme için gereklidir ve bu yüzden eşeyli üreyen tek hücreli organizmalar da dâhil tüm ökaryot hücrelerde görülür. Özellikle Bdelloid rotiferlerin içinde bulunduğu birkaç ökaryot mayoz yeteneklerini kaybedip partenogenezle ürerler. Mayoz eşeysiz mitotik bölünmeyle üreyen arkealarda ya da prokaryotlarda meydana gelmez
Mayoz sırasında kromozom içinde paketlenmiş olan uzun DNA segmentlerinden oluşan diploit üreme hücresinin genomu DNA replikasyonundan sonra iki bölünme geçirerek gamet olarak adlandırılan haploit hücreleri oluştururlar. Her gamet kromozomların bir setini ya da orijinal hücrenin genetik içeriğinin yarısını içerir. Oluşan bu haploit hücreler diğer cinsin haploit hücreleriyle ya da döllenme sırasında yeni bir hücre olan zigotu oluşturmak için birleşebilirler. Bu yüzden mayozun bölünme mekanizması döllenme sırasında birleşen iki genom ile eşteş bir olaydır çünkü her ebeveynden gelen kromozomlar mayoz sırasında genetik rekombinasyona uğrarlar. Dolayısıyla her gamet ve sonuç olarak her zigot kendi DNA'sında kendine özgü bir İz/Tasarım taşıyacaktır. Diğer bir değişle, mayoz ve eşeyli üreme genetik varyasyonu oluşturur.
Mayoz, kromozomların yeniden dağılımını gerçekleştirmek için mitoz sırasında gerçekleşen aynı biyokimyasal mekanizmaları kullanır. Mayoza özgü birçok özellik bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi homolog kromozomlar arasında meydana gelen eşleşme ve genetik rekombinasyondur.
Mayozda da mitozda olduğu gibi profaz, metafaz, anafaz ve telofaz olarak adlandırılan dört evre vardır. Bu evreler arada interfaz olmaksızın peş peşe iki kez gerçekleşir ve sonuçta genetik özellikler bakımından 2 çeşit dört yavru hücre meydana gelir. Mayoz bölünme ile mitoz bölünme arasındaki en büyük farka profazda rastlanır. Mayoz bölünme iki aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar, Mayoz-1 ve Mayoz-2 olarak adlandırılır.
Profaz I DNA ipliklerinin kısalıp kalınlaşmaya başlaması ile başlar. Bu evre sınırları kesin olmayan 5 evreye ayrılıp incelenir. Bu evreler;
Leptoten: Kromozomların mikroskopla seçilebildikleri andan itibaren başlar. İki eş kromatit birbirine sarılı halde bulunur. Ayrıca kromatinler üzerinde kromomer denilen ve koyu boyanan bölgeler fark edilir.
Zigoten: Biri anneden diğeri babadan gelen ve birbirlerine benzeyen homolog kromozomlar yan yana gelerek eşleşmeye başlarlar Bu eşleşme bir uçtan diğer uca doğru devam eder. Bu evrede her biri iki kromatit taşıyan iki kromozomun yan yana durmasıyla sanki canlı n sayıda kromozom taşıyormuş gibi görülür. Görülen bu yapıya tetrat denir.
Pakiten: Homolog kromozomların eşleşmesi tamamlanır ancak kromozomlar kısalmaya devam eder. Ayrıca bu evrede mitozdan farklı olarak tetratlar arasında genetik madde alışverişi olur. Buna krossing-over denir. Bu olay homolog kromozomların birbiri üzerine çakışan (kiyazma "chiasma") kısmında gerçekleşir.
Diploten: Kromozomların sentromerleri ayrılmamıştır. Dört kromatit için iki sentromer vardır. Tetrat'taki homolog kromozomlar birbirinden ayrılmaya başlar. Ancak kiyazma bölgelerinde ayrılma olmaz ve kiyazmalar uca doğru kaymaya başlar.

Benzer Konular

13 Ocak 2017 / fatoskızıl Soru-Cevap
9 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
27 Temmuz 2014 / Misafir Biyoloji
15 Şubat 2014 / Misafir Soru-Cevap
2 Ağustos 2013 / akbabalı Cevaplanmış