Arama

Globulin Nedir?

Güncelleme: 3 Eylül 2011 Gösterim: 10.288 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Globulin
Sponsorlu Bağlantılar

Globulin ya da Globülin, molekül ağırlığı yüksek bir proteindir. Sodyum klorür, sodyum sülfat, magnezyum sülfat gibi elektrolit ihtiva eden, zayıf tuzlu solüsyonlarda çözünür. Suda zorlukla erir veya erimez. Suda hiç erimeyen globülin fraksiyonuna öglobülin (gerçek globülin) az oranda suda eriyen fraksiyonuna da psödoglobülin (yalancı globülin) denir.

İri moleküllü protein. Molekül ağırlığı yüksektir. Yalancı ve gerçek olmak üzere ikiye ayrılır. Yalancı globülinin saf suda erimesine karşın, gerçek globülin elektrolitik suda erir, nötr ortamda çökelir. Globülinler hafif asit özelliği gösterirler. Yaşamsal olaylarda önemli roller oynarlar. Kan serumunda, sütte, kas yapısında yer alır. a,b ve a şeklinde adlandırılan üç türü vardır. Bunlardan ?, ß ve ? (Gammaglobülin) antikor denen bağışıklık cisimciklerini meydana getirdiğinde aşı olarak kullanılır. Globülinler santrifüj ve elektroforez yöntemleriyle bulunduğu ortamdan ayrılarak elde edilir.

Globülinler ultrasantrifüj ve elektro forez gibi metodlar ile incelendiğinde, alfa, beta ve gama denilen bölümlerine ayrılır. Bu fraksiyonların birbirine oranı organizmanın durumuna göre değişir. Hastalıklara ve hastalıkların çeşidine göre bu oran büyür veya küçülür.

Yumurtada ve sütte de bulunan globülinler, kanda litrede 32 gr kadar mevcuttur. Yumurtada ovoglobülin denilen globülinler vardır. Hayatımızda önemli rol oynarlar: Antikorlar, gama globülin fraksiyonudur ve bağışıklılığı sağlarlar. Kızıl, kızamık, çocuk felci, karaciğer iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde bu hastalığa özel globülinler bir başka canlıda üretilerek hastaya verilir (serum olarak).

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi