Arama

Üreme Hücreleri - Sperm

Güncelleme: 4 Haziran 2013 Gösterim: 2.351 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Üreme Hücreleri - Sperm
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür Ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  800px-Sperms_(urine)_-_Spermler_(idrar)_-_01.jpg
Gösterim: 492
Boyut:  82.8 KB
45 yaşında, erkek ve iyicil prostat hiperplazisi tanısıyla izlenen bir hastanın idrar örneğinde, bol miktarda sperm hücresi.

Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (çoğulu: spermatozoa), erkek bireylere ait üreme hücresidir.
Testislerde oluşan bu hücrelerin üretimi ergenlik döneminde başlar. Baş kısmında döllenme sırasında yumurtaya aktaracağı kalıtsal bilgi (DNA) taşır. Kuyruğu vardır ve hareketlidir. Bir çiftleşme sırasında yaklaşık 150-200 milyon sperm salınır. Ancak yumurtayı yalnızca tek bir sperm dölleyebilir. Bir sperm bir yumurta hücresine ulaştığında, yumurtaya girmek için kuyruğunu dışarıda bırakıp, yumurta zarından geçerek kalıtsal bilgileri yumurtaya ulaştırmış olur. Spermler yoğun kıvamda bir sıvının içinde bulunurlar. Bu sıvının ismi meni ya da ersuyu denir.
Spermin başı bir hücre çekirdeği gibidir. İçinde kalıtsal bilgileri bulundurur. İçinde genetik şifre ve DNA vardır. Bunlar yumurtaya geçtiği zaman kromozomlar çoğalır ve buna göre cinsiyet belirlenir. Kromozomlar tek hâlde oluşup, çifte bölünürler ve bölündükleri zaman doğacak bireyin cinsiyeti belirlenir. Eğer kromozomlar XX şeklinde ise bireyin cinsiyeti dişi olur, eğer XY ise bireyin cinsiyeti erkek olur. Ancak bazı istisnalar da vardır. Mesela XXY, X0 vs. gibi hastalıklı bireyler de oluşabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Üreme Hücreleri - Sperm
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Erkeğin orgazm sırasında boşalttığı özel sıvı; meni. Sıvı bölümle sperma hayvancıklarının (spermatozoon) karışımından meydana gelir. 4/5'i prostat bezinin salgısından, geri kalanı erbezlerinin ürettiği sperma hayvancıkları ve sperma depocuklarının salgıladığı sarı, sümüksü bir sıvıdan oluşur. 1 cm3 sperma sıvısı içinde yaklaşık 60-100 milyon sperma hayvancığı bulunur. Döllenmenin gerçekleşebilmesi için bu sayının 20-30 milyonun altına düşmemesi gerekir. Spermanın fışkırması bilinçli ya da bilinçsiz bir uyarının etkisiyle, üreme organları çevresindeki adrenerjik sinir kümelerinden çıkan sinirlerle sağlanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

25 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
24 Ağustos 2011 / Daisy-BT Biyoloji
31 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Biyoloji
1 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap