Arama

Ceviz (Juglans)

Güncelleme: 27 Nisan 2011 Gösterim: 8.144 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
21 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Juglans regia

Sponsorlu Bağlantılar

Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ortak adı.
Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklar az sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarda ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre (3) 5-23 arasında değişir.
Çiçekler bir evcikli dir. Erkek çiçekler bir önceki yılın sürgünlerinde yan durumlu, aşağıya sarkan kedicik halinde kurul oluşturur. Kurullar dallanmamıştır. Her bir erkek çiçeğin 1 brahte, 2 brahtecik ile 3-4 loplu bir çevre yaprağı (çanak) vardır. Etamin sayısı 7-105 dir.Dişi çiçekler ise yeni sürgünlerin ucunda terminal (tepede) durumlu dik duran 2-8 çiçekli fakir kurullar oluşturur. Dişi çiçeğin de 1 brahte, 2 brahtecik, 4 loplu çevre yaprağı vardır. Bunlar ovaryumla kaynaşmıştır, yalnız uçları serbesttir. Ovaryum alt durumludur; etli kalın 2 stigması oldukça gelişmiştir.
Sonbaharda olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin iç kısmı 2 bölmeye ayrılmıştır. Tohum 2 loplu, yağlı ve lezzetlidir.
Odununun özü koyu, dış kısmı açık renkli, ağır ve güzel cila kabul eden odunları vardır.

Türler
  • Seksiyon Juglans. Yapraklar büyük (20-45 cm) ile 5-9 geniş yaprakçıklı, saçsız, kenarları tamdır. Odunu serttir. Güneydoğu Avrupa ile Asya.
    • Adi ceviz (Juglans regia) (J. duclouxiana, J. fallax, J. orientis) Türkiye.
    • [Adilcevaz Cevizi][1] - Bitlis Adilcevaz
    • [Aşılı Kaman Cevizi][2] - Kaman cevizi
  • Seksiyon Rhysocaryon. Yapraklar büyük (20-50 cm) ile 11-23 ince yaprakçıklı, ince tüylü, kenarı dişlidir. Odunu serttir. Kuzey Amerika, Güney Amerika.
    • Arjantin cevizi (Juglans australis) (J. boliviana)
    • Brezilya cevizi (Juglans brasiliensis)
    • Kaliforniya cevizi (Juglans californica)
    • Hinds cevizi (Juglans hindsii)
    • Nuevo Leon cevizi (Juglans hirsuta)
    • Jamaika cevizi (Juglans jamaicensis) (J. insularis)
    • Arizona cevizi (Juglans major) (J. arizonica, J. elaeopyron, J. torreyi)
      • Juglans major var. glabrata
    • Teksas cevizi (Juglans microcarpa) (J. rupestris)
      • Juglans microcarpa var. stewartii
    • Meksika cevizi (Juglans mollis)
    • And Dağları cevizi (Juglans neotropica) (J. honorei)
    • Kara ceviz (Juglans nigra)
    • Juglans olanchana
    • Peru cevizi (Juglans peruviana)
    • Juglans soratensis
    • Guatemala cevizi (Juglans steyermarkii)
    • Venezuela cevizi (Juglans venezuelensis)
  • Seksiyon Cardiocaryon. Yapraklar çok büyük (40-90 cm) ile 11-19 geniş yaprakçıklı, yumuşak tüylü, kenarları dişlidir. Odunu yumaşaktır. Kuzeydoğu Asya, doğu Kuzey Amerika.
    • Japon cevizi (Juglans ailantifolia) (J. cordiformis, J. sieboldiana)
    • Boz ceviz (Juglans cinerea)
    • Çin cevizi veya Mançurya cevizi (Juglans mandschurica) J. cathayensis, J. formosana, J. hopeiensis, J. stenocarpa)
Hibridler (melezler)
  • Juglans x bixbyi J. ailantifolia x J. cinerea
  • Juglans x intermedia J. nigra x J. regia
  • Juglans x notha J. ailantifolia x J. regia
  • Juglans x quadrangulata J. cinerea x J. regia
  • Juglans x sinensis J. mandschurica x J. regia
  • Juglans x paradox J. hindsii x J. regia
  • Juglans x royal J. hindsii x J. nigra
Bilecik cevizi ince kapuğu, beyaz içi, hastalıklara ve donlara dayanıklı çeşitler ile Gölpazarı kümbet çevresinde yetiştirilmeye başlanmış ve yoğun alıcı ilgisi ile karşılaşmıştır.Bilecik kümbet köyü en uygun toprak yapısına sahip bir bölgedir.

Ayrıca Bknz

Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Mayıs 2010 11:38
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ceviz (Juglans)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

ceviz

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Magnoliopsida
        • Takım: Juglandales
          • Familya: Juglandaceae
            • Cins: Juglans
Ceviz denince, uzun sırıklarla silkelenip düşürülen meyvelerinin içini zevkle yediğimiz bir ağaç akla gelir. Bilimsel adı Juglans regia olan adi ceviz, anayurtları Kuzey ve Güney Amerika, Güney Avrupa, Asya ve Batı Hint Adaları olan 20'ye yakın ceviz türünden yalnızca biri ve en tanınmışıdır.
Ceviz ağaçları oldukça ılık iklimleri, besin maddelerince zengin toprakları sever. Güçlü kökleri çevreye uzanır ve toprağın derinlikle­rine kadar iner. Anayurdunun İran olduğu sanılan adi cevizin boyu çoğu zaman 30 metreye yaklaşır. Yanlara uzanan dalları ve geniş tepesi ile ceviz ağacının görkemli bir görünüşü vardır. Gençken ince, açık boz ve düzgün olan gövde kabuğu ağaç yaşlandıkça kalınlaşır ve üzeri derin çatlaklarla dolar. Cevizin kara renkli tomurcuklarının üzeri ince ve kısa tüylerle kaplıdır. Kışın dökülen yapraklar beş-dokuz oval yaprakçıktan olu­şur. En uçtaki tek yaprak öbürlerinden daha büyüktür. Tırtıl ya da kedicik denen erkek çiçekler yeşil renkli, kalınca ve tırtıl görünüm­lü; dişi çiçekler ise ufak ve yuvarlaktır. Çiçekler sürgünlerin ucunda açar. Cevizin meyvesi botanikçilerin "eriksi meyve" adını verdiği türdendir. Meyvenin en dışında koyu yeşil renkte etli bir bölüm, onun içinde de iki parçalı sert bir kabukla kaplı, ceviz içi ya da ceviz çağlası olarak adlandırılan beyaz renkli, yağlı tohum bulunur. Dört parçadan oluşan ceviz içinin dışında ince ve sağlam bir zar vardır. Taze meyvede sarı olan bu zar, kuru­muş cevizlerde kahverengiye döner. Ceviz içi taze ya da kuru olarak yendiği gibi kurutulup öğütülerek çeşitli yiyeceklerde, cevizden çıka­rılan yağ ise, özellikle Fransa'da salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılır.
20 yaşına kadar tek tük ve ara sıra meyve veren ceviz ağacı bu yaştan sonra üretken olmaya başlar; toprak ve iklim koşulları uygun olursa 100 yaşına kadar meyve verebi­lir. Dünya ceviz üretiminde California, Fran­sa, İtalya, Çin ve Türkiye ilk sıraları alır.
Türkiye'de kış mevsiminin pek sert geçme­diği her yörede ceviz yetiştirilir; hatta kendili­ğinden yetişenler de vardır. Ancak en yüksek nitelikli ve bol ceviz üreten iller Kastamonu ve Zonguldak'tır. Türkiye'de, sayıları üç milyonu aşan ceviz ağaçlarından yılda 120-130 bin ton dolayında ceviz elde edilmektedir.
Ceviz ağacından meyvesi dışında başka amaçlarla da yararlanılır. Odunu sert, sık ve karmaşık damarlı, dayanıklı, kesiti güzel gö­rünümlüdür. Cevizin kerestesinden yapılan mobilyalar çok iyi cila tuttuğu için kolay kolay bozulmaz ve zararlı böceklere karşı dayanıklı­dır. Bu nedenle mobilya yapımında ve ince oymacılık işlerinde aranan bir kerestedir. Yaprakları, meyvesinin yeşil dış kabuğu, dal, gövde ve kök kabukları bol tanen içerdiğin­den kabız yapıcı, iştah açıcı, kanama kesici etkisi vardır. Meyvesinin yeşil dış kabuğu halı, kilim ve dokuma için iplikleri kahveren­giye boyamada kullanılır. Kan şekerini düşür­düğü için kuru ceviz yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Amerika ve Japonya'da kara ceviz (Juglans nigra) ve boz ceviz (Juglans cinerea) gibi başka tür cevizler de yetiştirilir. Türkiye'de bulunmayan bu türlerden kara cevizin keres­tesi çok değerlidir; yenmeyen meyvelerinin kabuğundan boyarmadde elde edilir. Boz cevizin meyve kabukları boyamada, kök ka­buklarından elde edilen bazı maddeler ise ilaç yapımında kullanılır.
Ceviz eskiçağlardan beri din, mitoloji ve boş inançlarda önemli bir yer tutmuştur. Bu ağacı Eski Yunanlılar Artemis'e, Eski Romalılar da Jüpiter'e adamıştı. Hz. Süleyman'ın ceviz ağaçları yetiştirdiği söylenir. Türkiye' nin bazı yörelerinde hâlâ incir ağacı gibi ceviz ağacının da "tekin" olmadığına, bu ağacın altında uyumanın uğursuzluk getirdiğine ina­nılır. İtalya'nın kırsal yörelerinde ceviz ağacı "cadıların ağacı" olarak bilinir ve altında uyunmaz.
Ceviz adı verilen öteki meyvelerden pekan-cevizi (Carya illionensis) cevizlerle aynı fa­milyada yer alır. Hindistancevizi (Cocos nucifera) ise ceviz türlerinden bütünüyle ayrı bir familyadandır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ceviz Yaprağı printButton emailButton




Ceviz Ağacı (Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs' ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır. 25-30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.

Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde etkilidir. Başarıyla kullanıldığı öteki hastalıklar ise, ş ve sarılıktır. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula), frengi (sifilis), egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında, kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak hastalıklarında gargara yapılmalıdır.

Ceviz yaprağının kaynama suyu banyo suyuna eklendiğinde, donuk kabarcıkları iyileşir. Ceviz yaprağı kaynama suyu, hızlı saç dökülmelerinde de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır. Bu sıvı ayrıca, kafa bitine karşı da çok etklidir.

Haziran ortasında toplanan cevizlerden, mide, karaciğer ve kanı temizleyen, mide yorgunluğunu ve bağırsak çürüklüğünü gideren çok etkili bir ceviz tentürü elde edilir. Bu tentür, ayrıca kan koyuluğuna karşı da çok yararlıdır.

UYARILAR: İçerdiği tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısı veya kusmaya yol açabilir. Bunun dışında, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi yoktur. (Referans3)



Kullanım Biçimleri:

Çay hazırlamak:

1) Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. (Referans1)

2) Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 2-3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılır. Süzülen çay kullanıma hazırdır. Günde 2-3 bardak içilir. (Referans3)

Banyo ve Yıkama Katkısı: Tam banyolar için, iki büyük avuç ince kıyılmış yaprak, akşamdan 2-3 lt suya eklenir. Sabahleyin hafif ateşte 4-5 dakika kaynadıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Gerektiğinde, bitki miktarı bir misli arttırılabilir.

Tentür hazırlamak: Haziran ortasında, 20 kadar genç ceviz dörde bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt kanyak eklenir. Kanyak, cevizlerin üstüne çıkmalıdır. Ağzı iyice kapanan kavanoz 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir. Sonra süzülerek koyu renkli şişelere doldurulur.
alinti...
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Ceviz

Cevizgiller familyasından, büyük boylu bir ağaç ve aynı adı taşıyan meyvesi (Juglans regia). Familyanın örnek cinsi olan ağacın kerestesi dayanıklı ve değerlidir. Mobilyacılıkta ve tüfek kabzası yapımı gibi teknik işlerde kullanılır. Ortalama 70 yıl yaşar. Meyvesinin dış kabuğu yeşil, iç kabuğu serttir. Yağlı ve nişastalıdır. Meyve olarak yendiği gibi, reçeli ve rakısı da yapılır; yağ elde edilir. Yaprağı, çeşitli ev ilâçları yapımında kullanılır.

Benzer Konular

4 Temmuz 2014 / KiTiaRa Ziraat
5 Ekim 2011 / melekay42 Taslak Konular
6 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
1 Haziran 2015 / nötrino Botanik