Türkiye'nin hir yerinde yabani olarak yetişen iğde ağacı (Elfaeagnu.s angustifolia), en çok 6-7 metreye kadar boylanabilen küçük ve dikenli bir ağaçtır. Ilışın dökülen ince uzun yapraklarının alt yüzü gümüş beyazlığında, çiçekleri küçük, sarımsı renkte ve hoş kokuludur. Zayıf ve kurak topraklarda bile gelişebilen, soğuğa ve rüzgâra dayanıklı bir ağaç olduğu için Orta Anadolu'da tarla kenarlarına rüzgâr çiti olarak dikilir.
Anayurdunun Orta Asya olduğu sanılan bu ağaçların meyvesi, ülkemizde iğde adıyla çerez olarak yenir. Zeytin biçimindeki meyveler yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve üstü derimsi bir kılıfla örtülüdür. Önceleri bal rengi olan bu kılıf, meyve olgunlaştıkça koyulaşarak kırmızımsı esmer bir renk alır. Meyvelerin iç bölümü unlu yapıda ve tatlıdır. İçinde sert kabuklu tek bir tohum (çekirdek) bulunur.
Ayrıca bakınız İğde Yetiştiriciliği
MsxLabs & TemelBritannica
Anayurdunun Orta Asya olduğu sanılan bu ağaçların meyvesi, ülkemizde iğde adıyla çerez olarak yenir. Zeytin biçimindeki meyveler yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve üstü derimsi bir kılıfla örtülüdür. Önceleri bal rengi olan bu kılıf, meyve olgunlaştıkça koyulaşarak kırmızımsı esmer bir renk alır. Meyvelerin iç bölümü unlu yapıda ve tatlıdır. İçinde sert kabuklu tek bir tohum (çekirdek) bulunur.
Sponsorlu Bağlantılar
Ayrıca bakınız İğde Yetiştiriciliği
MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen ener; 28 Nisan 2010 16:05
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....