Arama

Nane (Lamiaceae)

Güncelleme: 26 Aralık 2015 Gösterim: 5.517 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Nane
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Kekik ve adaçayı gibi ballıbabagiller familyasında yer alan naneler çok eskiçağlar­dan beri sağlığa yararlı olarak kabul edilen bitkilerdir. Kuzey ılıman kuşağın hemen her yerine dağılmış olan bu bitkilerin Mentha cinsinde yer alan 25 kadar türü vardır. Nemli ve gölgelik yerleri seven nanelerin Türkiye'de de 7 kadar türü yetişir. Doğada yabani olarak, yani kendiliğinden yetişen nane türle­rinin bazısı baharat ve ilaç olarak kullanılan keskin kokulu yaprakları için özel olarak yetiştirilmektedir. Bu bitkilerin çoğunun kes­kin kokusu yaprak, çiçek ve dallarındaki uçucu yağdan kaynaklanır. Bitkiden damıtıla­rak çıkarılan ve "nane esansı" denen bu yağ, hoş koku vermek için parfüm, ilaç, diş macu­nu, çiklet ve şekerlemeler ile bazı yiyecek ve içeceklere katılır.
Uzun ömürlü (çokyıllık) bitkiler olan nane­lerin toprakaltından yatay olarak ilerleyen sürünücü köksapları vardır. Dört köşeli göv­delerin üzerine karşılıklı olarak dizilen yap­rakları basit yapılı ve dişli kenarlıdır. Mor, pembe ya da beyaz, minik çiçekleri dalların ucunda sık başaklar halinde bir araya toplan­mıştır. En iyi besince zengin ve nemli toprak­larda yetişir. Nane tarlalarındaki yabancı otlar sık sık temizlenmeli ve her üç ya da dört yılda bir eski ürün sökülerek yerine yenileri dikilmelidir.
En çok yetiştirilen nane türlerinin başında bahçe nanesi (Mentha piperita) gelir. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da geniş çapta tarımı yapılan bu bitkinin yaprakları özellikle salata­larda taze sebze olarak yenir ya da kurutulup baharat olarak yemeklere katılır. Yaz ortası­na doğru morumsu pembe çiçekleri açtıktan hemen sonra toplanıp kurutulan yaprakların­dan hazırlanan çay, mide bulantılarını önleyici ve gaz söktürücü bir etki yapar. Yapraklardan çıkarılan renksiz, keskin kokulu ve serinletici nane esansının bileşiminde mentol denen bir bileşik bulunur. Türkiye'de yetişen ve filiskin ya da pülüskün adlarıyla da bilinen yarpuz (Mentha pulegium) da bir nane türüdür. Bunun çiçekli ve yapraklı dallarından hem çay hazırlanır, hem de "filiskin yağı" denen uçucu bir yağ elde edilir. Filiskin yağı öbürle­rinden farklı olarak özellikle balgam söktürü­cü etkiye sahip yakıcı kokulu bir maddedir. Adını tüylerle kaplı yapraklarından alan tüylü nane (Mentha longifolia) ile soluk mavi çiçek­ler taşıyan kıvırcık nane (Mentha spicata) türlerinin her ikisi de hem baharat olarak kullanılır, hem de yapraklarından uçucu bir yağ çıkarılır.
Naneyle aynı familyada, ama ayrı cinslerde yer alan bazı bitkilere de nane adı yakıştırılıştır. Örneğin, kedinanesi, dağnanesi ve taşnanesi bunlardan birkaçıdır.

Ayrıca Bknz Nane Yetiştiriciliği

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen Safi; 26 Aralık 2015 00:04 Sebep: Resim linki yenilendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
12 Kasım 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
NANE

Sponsorlu Bağlantılar
Nane, sebze olmadığı halde bazı yemek ve besinlere özel çeşnisini vermesi için yaprakları katılan Nane bitkisi, Maydanozgiller'dendir


Nane, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Mentha cinsini oluşturan bütün Dünya'da görülebilen 25-30 türün ortak adı.

Dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen Mentha cinsi 25 çeşit bitkinin genel adı nane olup burada konumuzu ilgilendiren Bahçe nanesi'nden (M. piperita) söz edecek ve bitkiyi kısaca nane diye adlandıracağız.

Ülkemizde de bol bol yetiştirilen bu nane, 30-40 cm. kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Dört köşe kesitli, kırmızımsı renkli gövdesi ve dalları; karşılıklı dizilen kenarları dişli, keskin ama hoş kokulu koyu yeşil yaprakları vardır.

Bitki temmuz-ağustos aylarında
leylak, pembe ya da beyaz renklerdeki küçük çiçeklerini açar. Bu çiçeklerden minik taneli, küremsi biçimli minik tohumları oluşur. Nanenin taze ya da kurutulmuş yapraklan, bazı yemek ve besinlere katıldığı gibi ilaç, besin ve parfümeri endüstrilerinde de kullanılır. Likörü yapılarak içilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. kuru nanenin içerdiği besin değerleri şunlardır: 245 kalori: 15.1 gr. protein: 29,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 4,9 gr. yağ; 755 mgr. kalsiyum: 30.2 mgr. demir: 52 IU A vitamini; 0,49 mgr. B1 vitamini; 0,98 mgr. B2 vitamini ve 3,7 mgr. B3 vitamini. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Nane, midemizin dostu olan bitkilerden biridir. Çünkü, sindirim salgılarını artırarak mide ve bağırsaklardaki sindirim işlemini kolaylaştırır. Ayrıca, mide ve bağırsaklardaki gazı söker. Mide bulantılarını keser. Gebelikte ve yolculukta oluşan kusma reflekslerini yok eder.

o Bağırsaklardaki kolit yaralarını iyileştirici etkisi vardır.

o Bedeni güçlendirici bir toniktir.

o Grip sırasında oluşan yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur.

Bu etkileri sağlaması için nanenin yaprakları bitki
çiçek açmadan önce toplanır. Çok sıkmadan demet halinde bağlanır. Gölge ve havadar bir yere asılarak kurutulur. Kuruyan yapraklar elle ezilerek parçalanır. İşte böylece kurutulmuş ve ezilmiş yapraklarından bir tutam alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülerek 10 dakika demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyon, hiçbir yan etkisi olmadığı için istendiği kadar içilebilir. Ya da aynı etkileri sağlamak üzere, piyasada satılan naneruhundan alınıp 2-10 damlası bir kesme şekerin üzerine damlatılarak bu şeker emilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Nane, tohumlarıyla ya da bitkinin kökten bölünüp daldırılmasıyla kolayca çoğaltılır. Nane bitkisi isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde, döktüğü tohumlarla bulunduğu yerde o denli sıklaşır ki, arada bir sıklık yaratan ve zayıfça olan bitkilerin sökülmesi gerekir. İşte kökleriyle sökülen bu bitkiler de uygun yere ekilip bolca sulanırsa tutar ve iyi gelişir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Ilıman iklimleri seven nane bitkisi, yarı gölge, serin ve nemli yerlerde çok iyi yetişir ve gelişir. Tam gölge yerlerde bitkinin gövde ve dalları cılızlaşır, yaprakları azalır ve ufalır.

Toprak isteği: Asitli toprakları sevmeyen nane bitkisi, organik madde yönünden zengin, humuslu ve iyi yanmış çiftlik (özellikle inek) gübresi verilmiş toprakta iyi gelişir. Bitki toprağı çok sardığından çapalanması olanaksızlaşır. Bu nedenle yetiştirildiği yerdeki yabani otlar elle sökülüp temizlenmelidir. İşte böyle topraklarda, 15 cm. derinlikte kazılmış ve düzeltilmiş yerlerine, daha çabuk yetişmesi için kökünden bölünmüş naneler 20 cm. aralıkla ilkbaharda ve havalar ısındığında dikilir.

Sulama: Nane, suyu çok seven bir bitkidir. Kurak ve sıcak havalarda toprağının, sürekli nemli kalacak şekilde sıkça ve bolca sulanması gerekir.

Gübreleme: Bitkiye, Toprak isteğinde sözü edilen gübreden yılda bir-iki kez verilirse nanelerin gelişimi ve ürün verimi artar.

Hasat (Derim): Nanenin yaprakları irileştikçe bitki örselenmeden koparılırsa ve iyi bakım sürdürülürse, bitkinin yeni yaprak üretmesi teşvik edilmiş olur.


_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
21 Temmuz 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nane
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
İkiçeneklilerin ballıbabagiller familyasından, otsu bitki cinsi (Mentha).
Nemli yerlerde yetişir. Yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz, pembe ya da menekşe renginde, kokuludur. Çeşitli alanlarda kullanılır. Taze naneden çıkarılan "nane esansı", likör, şekerleme gibi maddelerin yapımında, kokuculukta ve eczacılıkta kullanılır. Yaprakları taze ya da kuru olarak yemeklere katılır. Ayrıca kurutulmuş nane yaprakları, sindirimi kolaylaştırıcı özellikleri nedeniyle, kaynatılıp içilmek üzere baharatçılarda satılır. Nanenin 15 kadar türü bilinmektedir.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / GÜLGECELER Ziraat
30 Mayıs 2011 / _KleopatrA_ Taslak Konular
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri
2 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
26 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük