Arama

Difenbahya (Dieffenbachia maculata)

Güncelleme: 2 Mayıs 2011 Gösterim: 11.190 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Temmuz 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Difenbahya (Dieffenbachia Maculata)

Sponsorlu Bağlantılar
difen4
Genel Özellikler
Yaprakları iri, sert, derimsi yapıda, yeşil üzerine bol beyaz lekeli ve çok gösterişli iç mekan süs bitkileridir.
Anavatanı Güney Amerika’dır. Tabiatta 30 türü bulunan Dieffenbachia cinsinin D.maculata’dan başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri D.amoena, D.bausei, D.bowmannii ve D.segunine’dir.

İklim Özellikleri
Gelişme döneminde sıcaklık 20-15 C, kışın 15-16C’ye gereksinim gösterir. Fakat 13C’ye de dayanabilir. Kısa bir süre 7C’ye tolerans gösterir, ancak yapraklarını döker. Yüksek orantılı nem ister. Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.
Toprak Özellikleri
John Innes saksı kompostu No.3’te iyi gelişir. No:3, Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur.
Ayrıca, hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba, yaprak çürüntüsü ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılır. Bir başka harç ise, yine hacim olarak 4 kısım turba, 2 kısım yanmış ahır gübresi ve 1 kısım tınlı topraktan oluşan bir karışımdır.

difen3
Üretim Tekniği
Difenbakya üretimi çelik ve hava daldırması ile yapılır. Uç sürgünleri 7.5 cm gövde içerecek şekilde Nisan-Haziran aylarında alınarak hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Buharlaşma yüzeyini azaltmak için yapraklar rafya ile rulo halinde bağlanmalıdır.
Ortam sıcaklık 21-24C olmalı, solmayı önlemek için yapraklar sık sık su püskürtülmelidir. Bu koşullarda çelikler 2-3 hafta içerisinde köklenir. Geriye kalan gövdenin yaprakları kopartılarak her biri uyuyan bir göz içerecek şekilde 4-5 cm uzunluğunda parçalara ayrılır ve yara yerlerine odun kömürü tozu serpilir. Çelikler göz yukarı bakmak üzere, yatay bir şekilde ve yarısı harç içerisine batırılmak suretiyle köklendirme yastığına dikilirler ve aynı koşullarda köklendirilirler.
Gübreleme
<:LI>Saksı değiştirme işlemi her yıl Mart ayında yapılmalıdır. Nisan-Eylül ayları arası haftada bir kez 1,5-2 g/1 kompoze gübre verilir.Yazın büyüme süresince Mart’tan Ağustos’a kadar kireçsiz su-olanaklı ise yağmur suyu ile bolca sulanmalıdır.

difen2
Sulama
Ortalama nemin %80 düşük olduğu durumlarda yapraklara günde iki kez oda sıcaklığındaki su püskürtülmelidir. Ancak yapraklar yumuşak ve duyarlı olduğundan sürekli nemli tutulmalıdır. Bitkinin dinlenme dönemi Eylül-Şubat ayları arasındadır. Kışın sulama biraz azaltılır, saksı toprağı hafif nemli tutulmamalıdır.
Budama
Çok fazla boylanmış ve alt yaprakları dökülmüş olan bikriler Ocak-Şubat aylarında kuvvetlice budanmalıdır.
Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Önemli hastalıkları Bakteriyel Yaprak Lekesi, Kök Çürüklüğü ve Antraknoz; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Yaprak Bitleri’dir. Yaprak lekesi;
Genellikle yaşlı yapraklarda görülür. Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır.
Mücadelesi;
Hastalıklı bitkileri ortadan kaldırmalı, Sıcak hava, fazla nem ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Captain 50 (W.P.) 25 g (10/1 suya) ve Maneb 80 (W.P.) 17.5g (10/1 suya) preparatlar uygulanabilir.
Siyah kök çürüklüğü, bu hastalıktan etkilenen bitkilerde gerilmeler, yaşlı yapraklardan başlayan kloroz ve çoğunlukla solgunluk belirtileri görülür. Köklerde çürümeler olur. Korteks (kabuk tabakası) genellikle açık kahverengi, bazı hallerde siyah renk alır. Hastalık etmeni olan fungus toprakta uzun süre yaşama yeteneğinde olan çok sayıda klamidosporlar oluşturur.
Mücadelesi, saksı toprağının patogen ile bulaşık olmamasına dikkat edilmeli ve saksı toprağının çok nemli bırakılmamalıdır.
Antraknoz
Belirtileri, yaprak uçlarının önce sarımtırak sonra esmer ve en sonra da koyu kahverengi bir renk aldığı uç yanıklığı şeklinde belirir.
Kurak yörelerde , kaloriferli ve havasız ortamlarda yetişen bitkilerde neden olan yapraklarda kavrulma ve yaprak dökümü Antraktoz ile karıştırılmaması gerekir.
Mücadelesi, Sporların yayılmasını önlemek için hastalıklı yapraklar toplanıp yok edilmelidir.
Sümüklü böcekler yumuşak ve çıplak vücutlu olup, renkleri esmer, kiremit veya grimsi renkte olabilirler. Süs bitkisinin yaprak ve sürgünlerini kemirerek zararlı olurlar.
Mücadelesi, öncelikle sümüklü böcekler toplanıp yok edilmeli veya Metaldehyde etkili hazır zehirli yemlerden birisi akşamüzeri salyangoz ve sümüklü böceklerin geçebileceği yerlere yığınlar halinde konmalıdır.

difen1

Kırmızı Örümcekler,
Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur.
Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.
Mücadelesi, akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8-10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmına ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.
Yaprak bitleri, püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir.
Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.
Mücadelesi, aşağıda adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile karıştırarak uygun bir pülvizatörle bitkiye püskürtülmelidir.
Parathion-methyl 35 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Malathon 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 25 cc’lik 10/1 suya preparat kullanılabilir.

alinti...

Son düzenleyen ThinkerBeLL; 22 Temmuz 2009 01:47
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Difenbahya (Dieffenbachia Maculata)

Sponsorlu Bağlantılar
flamingo2

Yılan yastığıgillerdendir. Anavatanı Tropikal Amerika'dır. Bitkinin, 25 cm kadar uzunlukta ve eni 10 cm kadar olan krem ve beyaz renklerde alacalanmış yeşil renkli, iri ve pek gösterişli yaprakları vardır. Bitki 1,5 metre kadar boylanıp, çevresine doğru 60 cm kadar yayılabilir. Yaşlanan difenbahyaların alt yaprakları sarkmaya başlar. Tuhaf bir görüntü oluşturduğundan bu yapraklar kesilir.

Anaç bitkinin yanlarından süren piçlerinin ayrılmasıyla ya da yeşil bitkinin gövdesinden alınan 5 cm uzunluktaki gövde çelikleriyle çoğaltılır. Bitkinin salgıladığı özsu zehirlidir. Konuşma yitimine neden olabileceğinden kesinlikle dile sürülmemelidir.


Kaynak


Benzer Konular

27 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap